Seitan
Seitan - výroba
- 1 kg pšeničné hladké mouky
- 0,5 l vody
Z mouky a vody vypracujeme nudlové těsto, čím hustší, tím lepší. Přikryjeme ubrouskem a necháme 2 hodiny odpočívat. Pak těsto dáme do velké mísy s vodou, oběma rukama hněteme, až voda zbělá. Vodu vyměňujeme a pokračujeme tak dlouho, dokud se všechen škrob nevyplaví.
Když se voda přestane zabarvovat, dáme hroudu okapat a nakrájíme z ní plátky silné asi 1 cm. Vaříme 30 min ve 2 l vody, do které jsme přidali nakrájenou kořenovou zeleninu, mořskou řasu a sójovou omáčku, koření např. libeček, bobkový list, česnek, soj. omáčku, wurzl, bazalku... Hmotu můžeme obarvit šťávou z červené řepy.
V lednici uvařený seitan vydrží několik dní. Uvařený seitan můžeme i zmrazit a tak ho mít vždy po ruce.
Seitan zapečený se zelenými fazolkami a mrkví
- seitan
- brambory
- zelené fazolky
- mrkev
- cibule, česnek
- máslo, olej
- sůl, pepř, rozmarýn
Seitan potřeme česnekem, rozetřeným se solí. Na oleji orestujeme cibuli, česnek, mrkev a fazolky. Na pekáček vymazaný olejem nakrájíme plátky brambor, osolíme, přidáme fazolové lusky, cibuli, mrkev a seitan, okořeníme a dáme do trouby zapéct, asi na půl hodiny.
Seitan na zelenině
- seitan
- cibule, česnek
- zelenina - fazolové lusky, mrkev, celer, hrášek, pekinkské zelí, pór, kapary...
- koření - sůl, pepř, zázvor, kari, ...
- sojová omáčka
- Solamyl
Seitan nakrájíme na nudličky a okořeníme, posypeme Solamylem a necháme v lednici 1/2 hod odpočinout. Na troše oleje osmažíme cibuli a česnek nakrájený na plátky. Přidáme seitan a osmažíme. Přidáme směs zeleniny, sójovou omáčku - podlijeme vývarem, nebo vodou a necháme dusit.
Podáváme s rýží a zeleninovým salátem.
Knedlo, zelo, seitan
- seitan
- rozmarýn
- sůl, pepř
- olivový olej
- cibule
- česnek
Z poloviny rozmarýnu nasekáme lístky, smícháme je se solí a pepřem a z obou stran vetřeme do plátků seitanu. Seitan poklademe zbylým rozmarýnem, česnekem a cibulí nakrájenou na plátky. Podlijeme trochou vody, přidáme olej a pečeme pod pokličkou asi 1/2 hodiny na 200°C. Ke konci odkryjeme, aby se seitan pěkně opekl.
Guláš
- seitan
- mrkev
- cibule
- slunečnicový olej
- sůl, pepř
- majoránka
- česnek
- mletý kmín
- paprika sladká
- jalovec
- rajčata (rajský protlak)
- tvrdý chléb
Cibuli nakrájíme na kostičky, přidáme do většího hrnce, ve kterém budeme dělat guláš, přidáme slunečnicový olej, koření, promícháme a smažíme do sklovata. Pak přidáme na půlkolečka nakrájenou mrkev, promícháme s kořením a cibulí, zmírníme plamen a necháme přikryté dusit, za občasného míchání, do poloměkka. Nakonec přidáme seitan nakrájený na kostky, necháme chvilku dusit a zahustíme chlebem.