Ovoce, zelenina, houby,.. 2
- větší cuketa nahrubo nastrouhaná
- 2 vejce
- 150 - 200 g hladké mouky (podle potřeby)
- mléko
- majoránka
- sůl, kmín, pepř
- 4 stroužky česneku
- 300 ml mléka
- 300 g polohrubé mouky
- 300 g nahrubo nastrouhaných jablek
- 3 PL ovesných vloček
- 1 PL cukru
- 1 vejce
- 1prášek do pečiva
- špetka soli
- 1 velký nebo 2 menší pórky
- 150 g šunky, nebo anglické slaniny
- 200 ml zakysané smetany
- 1 PL francouzské hrubozrnné hořčice
- 1 PL dijonské hořčice
- 2 PL kaparů
- 100 g strouhaného sýru
- 1 PL olivového oleje
- sůl a pepř.
Pórek povaříme asi 4 minuty v osolené vodě do zkřehnutí, nesmí se ale rozvařit. Slijeme a ihned pórek zchladíme ve studené vodě, aby dál neměkl. Necháme okapat. Velký pórek podélně rozřízneme. Kousky stonku zabalíme do šunky, nebo asi 3 plátků anglické slaniny a položíme do olejem lehce vytřené zapékací misky. V misce smícháme zakysanou smetanu s hořčicemi a nasekanými kapary, sýrem a dochutíme trochou soli a mletého pepře. Nakonec touto směsí pórek zalijeme. Misku pak vložíme do trouby předehřáté na 200 stupňů Celsia a pečeme zhruba 15–20 minut.
Brokolicové placky
- brokolice
- brambory
- uzený sýr
- vajíčka
- sůl
- pepř
- česnek
- koření
- 2 PL oleje
Placky smažíme na pánvi, nebo pečeme v troubě, např ve formě na muffinky.
Vymazané a vysypané formičky na muffiny naplníme - nebojte se dát mističky celkem plné, dosti to spadne.
Pečeme na 180st cca 30minut - hotové by měly mít pěkně zlatý povrch.
Podáváme se zeleninovým salátem.
Kroupové karbanátky se špenátem
- 200 g mraženého špenátu
- 150 g strouhanky
- sůl
- 150 g smetany na vaření
- bazalka
- 50 g másla
- 200 g oleje
- pepř
- 100 g cibule
- 1 vejce
- 400 g ječmenných krup
Kroupy připravíme podle návodu, vaříme 2 - 3 hodiny (předem!) ve vodě. Špenát necháme rozmrazit. Kroupy necháme vychladit.
Očištěnou cibuli nakrájíme na malé kousky a osmažíme na másle.
Přidáme špenát a smícháme ho s cibulí, kroupami, smetanou, vejcem a kořením. Podle chuti směs osolíme. Po vychlazení formujeme malé karbanátky, které obalujeme ve strouhance a smažíme v oleji dozlatova.
Vhodnou přílohou jsou vařené brambory, bramborová kaše nebo zeleninové saláty.
- 400 g hlávkového zelí
- 50 až 70 g krupice
- 2 vejce
- 1,5 dl mléka
- sůl a mletý pepř
- vejce
- hladkou mouku
- strouhanku
- olej na smažení
Zelí nakrájené na jemné nudličky krátce povaříme v osolené vodě. Scedíme, přilijeme mléko a částečně zakryté dusíme téměř doměkka. Přidáme krupici a krátce podusíme.
Do prochladlého zelí vmícháme vejce a ochutíme. Zformujeme malé karbanátky, které obalíme v trojobalu a usmažíme.
Dietní varianta:
Z dobře vychlazené hmoty vytvoříme karbanátky a bez obalování je ve vymaštěném pekáči pečeme 20 minut v předehřáté troubě při 180° C. Po 10 minutách obrátíme a dopečeme.
- 1-2 hrsti sušených hub
- 1 kg brambor
- 3 až 4 vejce
- sůl a pepř
- asi 1 dl oleje
- petrželku
- libeček
- pažitku
Houby namočíme, osolíme a povaříme do vysmahnutí vody.
Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme je a nakrájíme na kostičky.
Přidáme houby, sůl, pepř a olej. Vše důkladně promícháme, zalijeme rozmíchanými vejci a necháme zapéci v troubě.
Na talíři sypeme sekanou petrželkou, libečkem nebo pažitkou. Podáváme s okurkou nebo s kompotem.
Babiččin hubník
- 500 g různých čerstvých hub
- 4 žemle
- 4 vejce
- 40 g másla
- 300 ml mléka
- majoránka
- mletý pepř
- kmín
- sůl
- strouhaný tvrdý sýr na posypání
- tuk a strouhanka na pekáček
Bílé fazole se slaninou a vejci
- 500 g bílých předvařených fazolí
- 4 vejce uvařená natvrdo
- 1 pórek větší
- sůl, pepř
- 600 g anglické slaniny
- špatka cukru
- ocet, snítka kopru na ozdobu
Fazole zalijeme vodou a uvaříme doměkka. Uvařené fazole slijeme a promícháme je s kolečky pórku. Dochutíme solí, pepřem, cukrem, troškou octa a uchováváme teplé Slaninu zbavíme kůže a nakrájíme na 9 silnějších plátků. Osm plátků nakrojíme z jedné strany a opečeme na suché pánvi dokřupava.
Zbylý plátek nakrájíme na tenké nudličky, které opečeme a vmícháme do fazolí. Fazole rozdělíme do misek, poklademe je rozkrájenými vejci a přidáme slaninu.
Každou porci ozdobíme kouskem kopru.
Bílé fazole s kroupami
- bílé fazole
- kroupy
- sádlo
- sůl
- mletý pepř
- majoránka
- petrželová nať
- rajčata
- cibule
Fazole namočíme přes noc do studené vody a pak uvaříme doměkka. Kroupy uvaříme zvlášť se lžící sádla. Přidáme fazole, osolíme, opepříme a přidáme majoránku. Posypeme nasekanou petrželovou natí, poklademe kousky rajčat a zapečeme. Před podáváním můžeme posypat nakrájenou cibulí.
-
600g zelených fazolek
-
2 PL oleje
-
1 cibule
-
sůl, citrónový pepř
-
4 stroužky česneku
-
anglická slanina (nemusí být)
Na kastrol dáme na kousky nakrájený špek nebo slaninu a necháme vyškvařit. Přilijeme 3 lžíce oleje a zpěníme cibulku. Na ní dáme orestovat očištěné a omyté fazolky, které můžeme nechat v celku nebo pokrájet na 3cm kousky. Takto připravené fazolky slabě osolíme, opepříme citrónovým pepřem a posypeme na drobno nasekaným česnekem. Podlijeme je trochou vody a dáme dusit až jsou měkké. Fazolky zaprášíme jen velmi slabě hladkou moukou opatrně promícháme a necháme ještě chvíli podusit, případně podlijeme.
Podáváme s bramborem a pro masožrouty doplníme uzené maso.
- 6dkg sádla
- trochu zelené petržele a mletého pepře
- sůl
- 1 cibule
- 8 ks žemlí
- 1/4 až 3/8 litru mléka
- 1 vejce,
- 1 žloutek
- 6 dkg hrubé mouky
- 2 dkg strouhané housky
- kousek citrónové kůry
- 8dkg slaniny,
- 20dkg hub
V rendlíku nebo hluboké pánvi rozpálíme sádlo, na něm zpěníme drobně nakrájenou cibuli a rozsekanou zelenou petržel, k tomu přidáme na kostičky rozkrájené žemle (housky), do křupava je osmažíme a necháme vychladnout. V mléce rozkvedláme vejce a žloutek, osolíme, nalijeme na osmahnuté žemle a necháme asi 1/2 hodiny stát. Potom ke směsi přidáme mouku, strouhanou housku, strouhanou citronovou kůru, pepř, očištěné (na kostičky nakrájené) a na pokrájené rozškvařené slanině podušené houby a vše dobře promícháme. Rukama namočenýma ve studené vodě pak uděláme z těsta menší kulaté knedlíky, které vložíme do vařící slané vody a 10 min pomalu vaříme. Uvařené knedlíky drátěnou naběračkou vyjmeme, upravíme na mísu a ozdobíme rajčaty a zelenou petrželí.
Podáváme jako samostatný pokrm s dušeným kyselým zelím, se špenátem nebo jako příkrm ke zvěřině.