Ovoce, zelenina, houby, sojové maso...3
Smažená mrkev a tofu, celerová kaše
- mrkev
- tofu
- celer
- sůl, pepř
- bazalka
- křen
- sójové mléko
- bazalkový olej
Mrkev očistíme a pomocí škrabky nakrájíme tenké plátky.
Celer očistíme, nakrájíme na kousky a uvaříme v osolené vodě doměkka. Vařený celer rozmixujeme se sójovým mlékem, bazalkovým olejem, čerstvou bazalkou a křenem na jemnou kaši. Osolíme a opepříme dle chuti.
Pánev vytřeme bazalkovým olejem, mrkev a tofu na něm opečeme.
Podáváme s čerstvou zeleninou.
Pečené batáty s houbami- batáty
- houby
- cibule
- sůl, pepř
- bazalka
- rozmarýna
- kmín
- olivový olej
Batáty oloupeme, nakrájíme na plátky a necháme v osolené vodě přejít varem.
Cibuli osmažíme na oleji s kmínem, přidáme nakrájené houby, osolíme, opepříme, osmažíme, lehce podlijeme a udusíme doměkka.
Studené plátky batátů nakrájíme na hranolky, pokapeme olivovým olejem, okořeníme čerstvými bylinkami a zapečeme na 250°C na cca 10 min.
Tofu nakrájíme na plátky, okořeníme a opečeme.
Zapečený květák s fazolkami
- květák
- zelené fazolky
- cibule
- olej
- hrubá mouka
- česnek
- majoránka
- uzená paprika
- sůl, pepř
- tandoori masala
- zeleninový vývar
Květák necháme přejít varem v osolené vodě. Cibulku osmažíme na oleji, zasypeme trochou hrubé mouky a restujeme. Jíšku zředíme zeleninovým vývarem. Přiléváme po částech a stále mícháme, aby se neudělaly žmolky. Vaříme asi 20 minut.
Fazolky nakrájíme na kousky, smícháme s květákem posekaným na kousky a jíškou. Okořeníme, přendáme do zapékací misky a na 180°C zapečeme.
Podáváme se zeleninovým salátem.
Sójové maso na houbách, celerovo-bramborové pyré
- sójové maso
- brambory
- celer
- houby (žampiony)
- cibule
- sůl, pepř
- kmín
- česnek
- mléko
Sójové maso uvaříme se zeleninou a kořením, jak jsme zvyklí. Brambory a celer nakrájíme na kousky a uvaříme. Z doměkka uvařené zeleniny slijeme vodu, přidáme mléko a vyšleháme téměř dohladka. Na pánvi osmahneme cibuli, přidáme houby, sůl, pepř, kmín, česnek a vařené sojové maso. Lehce podlijeme a necháme podusit.
Podáváme s čerstvou zeleninou.
Zeleninová směs s tofu
- červená cibule
- cuketa
- květák
- mrkev
- tofu
- sůl, pepř
- čerstvá bazalka a oregáno
- sójová omáčka
- škrob
- sezam
- tofu
- brokolice
- těstoviny
- cibule
- česnek
- sůl, pepř
- grilovací koření
- 1 PL oleje
- mrkev
- zelené fazolky
- cibule
- sůl, pepř
- kmín
- bazalka
- olej
- česnekové tofu
- domácí "podravka"
- 5 kulatých cuket
- 1bílý jogurt
- 250 g nivy
- 200 g mletého masa
- 2 celá vejce
- 2 stroužky česneku
- sůl, pepř a olivový olej
Nivu nastrouháme nahrubo, přidáme ostatní suroviny a dobře promícháme.
Cuketám uřízneme horní stopku a necháme jako ozdobnou čepičku. Vydlabeme je a naplníme připravenou směsí. Přiklopíme čepičkou, potřeme olivovým olejem a dáme na pečící papír na plech péci do trouby na 180°C asi na 25 minut.
Podáváme se šťouchanými bramborami.
- 4 mrkve
- 1 červená paprika
- 2 cibule
- 2 KL mletého zázvoru
- 75 g cukru
- 4 PL cideru
- 2 PL sojové omáčky
- 1 PL francouzské hořčice
- sůl, pepř, špetka chilli
- olej, máslo
- 20 g sojového masa - drti
- 85 g pohanky
- 350 g kapusty
- 1 vejce
- 1/2 cibule
- 2 stroužky česneku
- sůl, pepř, drcený kmín, majoránka
- strouhanka dle potřeby
- 500 g nahrubo nastrouhané cukety
- 1 střední cibule
- 2 stroužky česneku
- 150 g tofu
- 4 vejce
- 200 g polohrubé mouky
- 150 ml oleje
- 1 kypřící prášek do pečiva
- majoránka
- hrst čerstvé petrželky
- sůl
- pepř
- tuk na vymazání formy
Cuketu oloupeme, zbavíme semínek a nahrubo nastrouháme do mísy. Osolíme a necháme asi 10 minut odležet, aby se zbavila přebytečné vody. Poté vodu slijeme a přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, nastrouhaný sýr, žloutky, mouku s práškem do pečiva, olej, majoránku, petržel, sůl, pepř a důkladně promícháme. Nakonec opatrně zamícháme tuhý sníh z bílků, nalijeme na vymazaný plech a pečeme cca při 190°C asi 30 minut.
- 300 g dýně Hokaido
- 2 stroužky česneku
- špetka červené papriky
- sójová omáčka
- sůl
- 10 PL olivového oleje
- 200 g hub
- 1 květák
- 1 cibule
- 4 vejce
- 50 g másla + 2 PL
- 50 g tvrdého sýru
- sůl, pepř
- olej na vymazání formy
- 100 g čočky
- 1 cibule
- 100 g nakrájené sladkokyselé okurky
- 1 paprika
- 2 rajčata
- 3 vejce vařená
- sůl
- pepř
Čočku přebereme, propláchneme a na půl hodiny namočíme, pak slijeme. Dáme novou vodu a vaříme do měkka s bobkovým listem a špetkou tymiánu. Horkou čočku slijeme a zamícháme do ní zeleninu, vajíčka, okořeníme a dochutíme citronem a cukrem. Pracujeme s teplou luštěninou, chutě se lépe propojí.
Dobře vychladíme a podáváme např s kozím sýrem s brusinkami.
- 400 g celeru
- 1 velká cibule
- 1 česnekové tofu (nebo jiné ochucené)
- 4 vejce
- strouhanka
- 2 PL bramborového škrobu
- 100 ml smetany na šlehání
- sůl, pepř, celerová nať, kmín
- olej na smažení
- 300 g uvařeného květáku
- 100 g šunky
- 100 g cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 vejce
- sůl, pepř, bazalka
- trocha mléka
V osolené vodě uvaříme květák rozebraný na menší díly do poloměkka. Vychladlý květák nakrájíme nadrobno a společně s nakrájenou šunkou dáme do zapékací mísy, přidáme cibuli a česnek (oboje nakrájené nadrobno), vše zalijeme směsí vajíček, mléka, soli a bazalky a dáme zapéct na 30 minut do trouby.