Kombucha
Kombucha je nápoj, který se vyrábí z oslazeného čaje (obvykle zelený nebo černý čaj), ve kterém necháme několik dní pracovat kombuchovou kulturu. Obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek a pomáhá proti nejrůznějším nemocem a zdravotním obtížím.
Barva nápoje je různá, obvykle medová až tmavě červená – záleží na tom, jaký čaj byl pro přípravu použit. Chuť závisí na délce fermentace (doporučuje se 7–10 dní) a také na přípravě – obvykle je ale perlivý (důvodem je CO2 vzniklý při výrobě) a má příjemnou, sladkokyselou chuť. Čím déle necháme kulturu pracovat, tím více cukru spotřebuje a tím kyselejší nápoj bude, na druhou stranu ovšem bude mít více účinných látek. Správná doba fermentace by proto měla být kompromisem. Rychlost kvašení ovlivňují i další faktory – teplota v místnosti, přístup kyslíku nebo stáří a aktivita kultury.
Kombucha obsahuje množství zdraví prospěšných látek. Nejvýznamnějšími z nich jsou:
kyselina glukuronová – pročišťuje organismus, povzbuzuje správnou funkci imunitního systému a látkovou výměnu, napomáhá odbourávání cholesterolu, je stavební látkou mnohých důležitých polysacharidů, které tvoří např. vazivo nebo chrupavku
kyselina mléčná – údajně brání vzniku rakoviny
vitamíny - B1, B2, B3, B6, B12, C
kyselina listová – metabolismus bílkovin, tvorba červených krvonek, zlepšuje vstřebávání železa, podporuje přeměnu některých aminokyselin a syntézu nukleových kyselin, preventivní účinky proti rakovině a dalším nemocem
- mnohé další jako kyselina citronová, kyselina jablečná, kyselina uhličitá, kyselina usnová, kyselina glukonová...
Kromě výše zmíněných chorob a obtíží by kombucha měla působit i proti dalším nemocem, např. cukrovce, zánětům, kožním onemocněním, nemocem kloubů, zažívacím obtížím, pomáhá proti migrénám, menstruačním bolestem, vysokému tlaku, obezitě atd. a měla by příznivě působit i na psychiku.
Pití kombuchy není v zásadě omezené ani věkem, ani zdravotním stavem člověka – je vhodná prakticky pro každého. Negativní účinky se objevují hlavně u lidí, kteří s pitím kombuchy začínají. Nejsou nijak vážné – obvykle jde o nevolnost, pálení žáhy či střevní problémy. Příčin může být několik – důsledky pročišťování organismu, přílišná stimulace imunitního systému nebo překyselení žaludku. Těmto potížím se dá zabránit vyšším příjmem tekutin, pitím menšího množství kombuchy nebo pitím nápoje zároveň s jídlem. Jednou z možností je ale také alergická reakce. Jinak se kombuše nic vytknout nedá, jedině snad poměrně vysoký obsah kofeinu v zeleném nebo černém čaji, ze kterého se nápoj vyrábí.
Výroba nápoje
Uvaříme čaj (obvykle zelený nebo černý; někdy se doporučují i bylinkové čaje, v jiných zdrojích se píše, že tyto čaje nevytváří pro kulturu správně prostředí), přidáme 90 g cukru (na 1 litr) – nejlepší je použít normální cukr bílý, jiné cukry (třtinový, hnědý, med, melasa apod.) nedokáže kultura správně rozložit a zpracovat. Přelijeme do skleněné nádoby a necháme vychladnout. Přidáme 1 dcl hotového nápoje a kombuchovou kulturu, překryjeme kusem čisté látky a zagumičkujeme (aby se do nápoje nedostaly nečistoty). Necháme 7 – 10 dní ve stínu v místnosti, kde se nevaří, nekouří, nevoňavkuje ani jinak nesmradí. Potom přecedíme a proces opakujeme. Hotový nápoj se uchovává v ledničce.
Dávkování
Nejčastěji se doporučuje vypít dvě nebo tři sklenice denně (pokud se uživateli zdá samotný nápoj příliš silný, doporučuje se naředit džusem nebo zeleným čajem, může se dochucovat například i medem, citronem…), ovšem nelze určit jednotná dávka, záleží na každém. Je vhodné dělat v pití přestávku (1 týden za 1–3 měsíce nebo 1 měsíc za 6 měsíců), jinak si organismus navykne a nápoj ztratí na účinku.
Další využití kombuchy
Jak nápoj, tak samotná kombuchová kultura mají mnohostranné využití.
Nápoj – Pokud necháme kombuchu kvasit déle než tři týdny, získáme kombuchový ocet. Můžeme ho používat stejně jako normální ocet. Při vyrážkách, kožních onemocněních, popáleninách, spáleninách od slunce nebo ekzémech se doporučuje připravit si obklad z kombuchy. Alternativou k obkladu je koupel. Voda musí mít maximálně 35 °C, vyšší teplota by účinné látky v kombuše zlikvidovala. Doba koupání by měla být cca 30 minut. Kombucha se dá použít i k masáži – pomáhá při bolestech svalů, je ovšem účinná např. i proti celulitidě. Má i příznivé účinky na pleť a vlasy, proto je možné nápoj používat místo pleťové vody nebo v kombinaci se smetanou jako pleťovou masku, nebo si s ním oplachovat vlasy. Údajně působí proti lupům, svědění hlavy a vypadávání vlasů. Z kombuchy můžeme také připravit nesčetné množství koktejlů nebo polévek. Kvasinky, které se usadí na dně nádoby při výrobě nápoje, se dají použít jako přísada do pečení.
Kultura – Přemnožená kultura se dá použít jako velmi výživné hnojivo pro rostliny nebo do kompostu. Nakrájená nebo rozmixovaná kultura se dá použít jako pleťová maska. Podle některých zdrojů je údajně možné kulturu jíst, některé tvrdí, že je lehce toxická. Faktem zůstává, že většinu kultury tvoří celulóza, kterou trávící ustojí člověka nedokáže zpracovat.
Komentáře
Přehled komentářů
Mam ve sklenici kumbuchu, co jsem na ni par mesicu ani nesahla. Tak je pul sklenice kumbuchy. Na vyrobu napoje mam pouzit tu nejmladsi cast, ne? Co s tim zbytkem mam udelat? Kvetin mam spoustu a tak bych je klidne muzu pohnojit, ale nevim, jak. A tu octovou tekutinu muzu pouzivat na vlasy, kdyz mam lupy?
Diky predem za rady
Re: premnozena kultura
(Dagmar, 1. 1. 2012 14:48)
Milá Olgo, koukněte na stránky, které se zabývají využitím kombuchy, najdete zde mnoho receptů a rad jak a na co jí využít. Např zde:
http://kombucha.wbs.cz/Speciality-z-kombuchy.html
http://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/napoje/jak-pripravit-lahodny-a-zdravy-napoj-z-houby-kombuchy-a-caje/
http://www.kombucha-kefir.wz.cz/kombucha.html
Přeji hezký den a úspěšný rok 2012!
premnozena kultura
(Olga, 1. 1. 2012 14:27)