Vaříme na Velikonoce
Řežábek, velikonoční hlavička neboli nádivka
- 350 g prorostlého uzeného
- 350 g vepřového masa
- 8 vajec
- 400 g žemlí
- 3/4 l vývaru z uzeného masa
- nasekaná pažitka, petrželka, libeček
- talíř nasekaných a spařených kopřiv
- mletý pepř a sůl
- 4-5 stroužků česneku
- majoránka
- máslo a strouhanka na vymazání a vysypání pekáčku
Maso uvaříme doměkka (každé zvlášť). Uzené maso již nesolíme, ale vepřové mírně osolíme. Bylinky a kopřivy nasekáme najemno a rohlíky nakrájíme na kostičky. Rohlíky polijeme vývarem z uzeného masa, přidáme na malé kousky nakrájené maso, zamícháme a okořeníme. Přidáme žloutky a opatrně smícháme se sněhem z bílků. Vložíme vymazaného a strouhankou vysypaného pekáčku a upečeme dočervena.
Velikonoční polévka z Hruškovy Lhoty
- 1 litr mléka
- 50 g másla
- lžička soli
- 100 g špenátových a 50 g kopřivových lístků
- 4 natvrdo vařená vejce
Špenátové a kopřivové lístky uvaříme v osolené vodě. Přes síto je protřeme do mléka, přidáme sůl, máslo a polévku krátce povaříme. Hotovou polévku podáváme s natvrdo vařenými vejci.
Krabačka - velikonoční polévka v regionální
kuchyni
- 50 g krupice,
- l vejce,
- 2 lžíce libečku,
- lžíce hovězího loje,
- litr vody nebo vývaru z kostí
Na loji osmahneme dozlatova krupici. Přilijeme vodu nebo vývar, přidáme nadrobno nakrájený omytý libeček, osolíme, zakvedláme vejce a už jen krátce povaříme.
Velikonoční slaný dort z Křešic
- 200 g brambor (syrových),
- 100 g sterilovaného hrášku bez nálevu,
- 30 g cibule,
- 3 ks syrová vejce,
- 2 ks natvrdo vařených vajec,
- 2 stroužky česneku,
- 1 lžička pálivé papriky,
- mletý pepř,
- špetka muškátového oříšku,
- olej,
- sůl,
Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme je, rozmačkáme, osolíme a rozložíme do olejem vymazaného kastrolku. Cibuli nadrobno nakrájíme, osmahneme na lžíci oleje, přidáme utřený česnek, sterilovaný hrášek a směs prohřejeme. Natvrdo vařená vejce pokrájíme na kolečka, rozložíme je na brambory, zasypeme zeleninovou směsí a nakonec zalijeme rozkvedlanými osolenými a okořeněnými syrovými vejci
Dort upečeme (180 °C) do červena a nakrájíme na porce.
Velikonoční holoubata z Jistebnice
- 2 holoubata
- 100 g anglické slaniny
- 50 g másla
- 1 dl smetany
- sůl
- masový vývar na podlití
Čistě upravená holoubata nasolíme, ovážeme je tenkými plátky anglické slaniny a na másle je upečeme do měkka. Upečená holoubata vyndáme a vybalíme ze slaniny. Omáčku zakvedláme smetanou a podáváme s holoubaty.
Šoldra (z Těšínska )
- 600 g uzeného masa bez kosti, nebo klobás
- 10 - 15 g droždí
- 250 g polohrubé mouky
- 100 g tuku
- 2 žloutky
- sůl
- šálek mléka
Uzenou krkovičku, pečínku nebo šunku uvaříme, vyloupneme kosti a necháme vychladnout. Vykynutým droždím zaděláme slané těsto tuhé jako na mazance. Dobře propracované necháme vykynout, vyválíme z něj obdélník na prst tlustý, maso, nebo klobásy do něj pečlivě zavineme, necháme znovu vykynout, potřeme žloutkem a upečeme do červena.
Statkářská bída
- 10 vajec
- 200 g vařených brambor
- 5 dl kyselé smetany
- 50 g másla
- 2 menší cibule
- 80 g polohrubé mouky
- sůl
Na másle zpěníme nakrájenou cibuli. Přidáme mouku, kterou na 2 až 3 minuty s cibulí smícháme na ohni. Pak přilijeme smetanu. Za stálého míchání omáčku krátce povaříme. Šunku pokrájíme na malé kostičky, natvrdo uvařená vejce oloupeme a pokrájíme na dílky, brambory na větší kousky. Všechny přísady s omáčkou opatrně promícháme a necháme prohřát.
Podáváme s bílým pečivem.
Vizovické velikonoční kůzle
500 g vykostěného kůzlečího masa,
5 dl mléka,
2 vejce,
50 g strouhaných dietních sucharů,
sůl,
100 g másla
lžíce pokrájených fialkových lístků
Do vroucího mléka zavaříme strouhanku ze sucharů, přidáme máslo, sůl a lístky fialek. Když směs vychladne, vmícháme vejce. Nakonec do ní zamícháme na malé kousky nakrájené kůzlečí maso, vlijeme ji do vymaštěného pekáčku a přibližně 40 minut v troubě zvolna zapékáme.
Podáváme s vařenými brambory.
Nedašovská velikonoční babička
- 300 g polohrubé mouky
- 4 žloutky
- 20 g droždí
- 2,5 dl mléka
- 70 g másla
- sůl
- 100 g libového uzeného masa
- 100 g klobásy
- 1 natvrdo vařené vejce
- olej na vymaštění pekáčku
Droždí rozpustíme ve vlažném mléce a zaděláme jím mouku, do které jsme přidali žloutky, rozehřáté máslo a sůl. Na dno vyššího pekáčku nebo kastrolku vymazaného olejem položíme oloupaná a natvrdo vařená vejce, špalíček uzeného masa, klobásu. Na vše nalijeme a rozetřeme těsto, které necháme kynout. Pak "babičku" upečeme, vyklopíme a zabalíme do lněného ubrousku, ve kterém tento starodávný pokrm servírujeme na stůl.
Zelňačka s houbami a klobásou
- 500 g kysaného zelí
- 150 g klobásy
- 3 středně velké brambory
- 10 g sušených hub
- 2,5 dl kysané smetany
- 30 g hladké mouky
- voda
- sůl
Kysané zelí překrájíme, zalijeme vodou, přidáme opláchnuté houby a vaříme. Teprve později přidáme klobásu nakrájenou na kolečka. Brambory oškrábeme, nakrájíme na kostičky a zvlášť uvaříme v osolené vodě. Když jsou zelí a houby měkké, přilijeme uvařené brambory i s vodou, v níž se vařily, zahustíme smetanou, ve které rozmícháme mouku, ochutíme solí a povaříme.
Skromnější velikonoční nádivka
- 100 g uzeného masa
- 6 žemlí
- ½ l mléka
- 6 vajec
- 3 lžíce mladých nasekaných kopřiv
- pažitka
- petrželka
- strouhanka na zahuštění
- mletý pepř a sůl
- sádlo na vymaštění pekáčku
Maso uvaříme, nakrájíme na kostičky, přidáme kostičky žemlí navlhčené mlékem, nasekané omyté mladé kopřivy, pažitku a petrželku, promícháme s vejci, podle potřeby zahustíme strouhankou a upečeme dočervena v pekáčku vymaštěném sádlem.
Jidášovy oči
- 10 vajec
- 10 krajíčků bílé veky
- petrželová nať
- 50 g másla
- 50 g hladké mouky
- 1/8 l masového vývaru
- 1/8 l zakysané smetany
- 3 lžíce oleje
- mletý pepř a sůl
Z veky nakrájíme silnější krajíčky. Vydlabeme střídku a oválky z kůrky po obou stranách opečeme v oleji dočervena. Do každého oválku opatrně rozklepneme vejce, posolíme, opepříme a posypeme nasekanou petrželkou. Pečeme na mírném ohni, až se srazí bílky. V zakysané smetaně rozmícháme mouku, přidáme vývar, povaříme, zjemníme máslem, osolíme, nalijeme na vejce a ihned podáváme.
Skopová kýta na česneku
- 700 g skopové kýty
- 70 g slaniny
- 6 stroužků česneku
- 1 lžíce hladké mouky
- 4 lžíce sádla
- špetka mletého zázvoru
- kmín
- mletý pepř
- sůl
Očištěnou skopovou kýtu rozdělíme na dva díly, které prošpikujeme proužky slaniny a česnekem. Osolíme, opepříme, poprášíme mletým zázvorem, položíme do pekáče, přidáme sádlo, kmín a v předehřáté troubě upečeme ze všech stran. Mírně podlijeme a za občasného podlévání i přelévání upečeme doměkka. Maso vyjmeme a uchováme v teple. Vypečenou šťávu vysmahneme do tuku, zaprášíme moukou, dozlatova osmažíme, zalijeme trochou vody a povaříme, až se začne oddělovat tuk. Dochutíme utřeným česnekem. Maso nakrájíme na plátky a přeléváme je šťávou. Podáváme se špenátem a bramborovými knedlíky.
Kozlíčkový (polníčkový) salát
- 300 g listových růžic polníčku
- 1 větší cibule
- 3 natvrdo uvařená vejce
- 2 lžíce oleje
- 1 lžíce citrónové šťávy
- mletý černý pepř
- cukr a sůl
Očistíme listové růžice polníčku, roztrháme je na kousky, přidáme větší cibuli nakrájenou na tenká kolečka, olej, citrónovou šťávu, sůl, cukr a mletý pepř, zlehka vmícháme natvrdo vařená a drobně rozsekaná vejce a ihned podáváme.
Vajíčkový salát se sýrem
- 5 natvrdo uvařených vajec
- 200 g tvrdého sýra
- 100 g šunky
- 4 sladkokyselé sterilované okurky
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- 100 g ochucené křenové majonézy
- mletý pepř a sůl
- pažitka na zdobení
Sýr nastrouháme, šunku a okurku nadrobno nakrájíme, promícháme s hořčicí, mletým pepřem a solí. Spojíme křenovou majonézou a nakonec vmícháme najemno nasekaná, natvrdo uvařená vejce. Zdobíme nasekanou pažitkou.
Nadívané jehněčí nebo kůzlečí hrudí
- jehněčí, kůzlečí hrudí
- 2 vejce
- 1 lžíce másla
- trochu strouhanky
- ½ veky
- trochu mléka
- nasekaná petrželka
- špetka soli a muškátového květu
- hořká mandle nebo jádro z meruňky
- 80 g másla na pečení
- sůl
Utřeme vejce s máslem a trochou strouhanky, přidáme veku nakrájenou na kostičky a zvlhčenou trochou mléka, vmícháme nasekanou petrželku, sůl a muškátový květ, také hořkou mandli nebo jádro z meruňky promícháme. V jehněčím nebo kůzlečím hrudí prořízneme ostrým nožem kapsu, naplníme nádivkou, zašijeme nebo sepneme jehlami, vložíme do pekáčku, poklademe plátky másla, navrchu osolíme, podlijeme a v předehřáté troubě pečeme doměkka.
Salát z jarních kopřiv
- 3 velké hrsti mladých lístků kopřiv
- 1 hrstka mladých lístků popence
- šťáva z citrónu
- lžíce oleje
- lžička cukru
- sůl
Lístky opereme pod tekoucí vodou, necháme okapat. Mezitím v misce smícháme olej a citrónovou šťávu, sůl, cukr, přidáme trochu vody, dobře utřeme a lístky tímto nálevem polijeme. Řádně promícháme.
Ušelo
- 100 g slaniny,
- 100 g klobásy,
- 2,5 dl smetany,
- lžíce hladké mouky,
- 5 vajec,
- mletý pepř,
- sůl.
Slaninu nakrájíme na kostičky, klobásu na kolečka a obojí rozškvaříme společně na pánvi. Ve smetaně rozkvedláme hladkou mouku, vejce, mletý pepř a přilijeme. Na ohni mícháme 3 - 5 minut.
Podáváme s chlebem nebo s rohlíkem.
Slaný Velikonoční dort
- 200 g brambor
- 30 g cibule
- 2 stroužky česneku
- 100 g sterilovaného hrášku bez nálevu
- 3 syrová vejce
- 2 natvrdo vařená vejce
- sůl, mletý pepř
- lžička pálivé papriky
- špetka muškátového oříšku
- olej
Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme je, rozmačkáme, osolíme a rozložíme do olejem vymazaného kastrolku. Cibuli nadrobno nakrájíme, osmahneme na lžíci oleje, přidáme utřený česnek, sterilovaný hrášek a směs prohřejeme. Natvrdo vařená vejce pokrájíme na kolečka, rozložíme je na brambory, zasypeme zeleninovou směsí a nakonec zalijeme rozkvedlanými osolenými a okořeněnými syrovými vejci. Dort upečeme do červena a nakrájíme na porce.
Podáváme teplý nebo studený.
Velikonoční kolínko v chlebovém těstě
- 1 větší uzené koleno
- 200g hladké mouky
- 100g vařených prolisovaných brambor
- 2 žloutky
- 20g droždí
- sůl
- tuk na plech
- mléko podle potřeby
Koleno dáme uvařit doměkka. Z mouky, brambor, 1 žloutku a kvásku z droždí a mléka uděláme tuhé těsto. Dobře propracujeme, vytvarujeme bochánek a necháme kynout. Zatím vykostíme studené koleno. Těsto rozválíme, položíme na něj maso a pevně zavineme. Opět uděláme bochánek, vložíme na pomaštěný plech (pečící papír), potřeme žloutkem a pečeme do růžova. Podáváme teplé.
Kopřivový špenát
Lístky mladých kopřiv dobře propereme, dáme na několik minut povařit. Musí zůstat zelené. Uvařené rozmixujeme nebo umeleme na masovém mlýnku. Potom už postupujeme stejně, jako při vaření klasického špenátu.
Velikonoční kopřivová roláda
Spaříme 250g čerstvých kopřiv, rozsekáme je nadrobno. Z 50g másla a 30g celozrnné mouky upražíme světlou jíšku, zalijeme ji 1/8 l mléka a 3 minuty povaříme. Do tohoto základu postupně vmícháme 3 žloutky, špetku soli, po částech sekané kopřivy a sníh ze tří bílků. Těsto rouzprostřeme na plech s vymazaným pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě asi 15-20 minut. Upečené těsto překlopíme na jiný pečící papír, potřeme ochuceným rajským protlakem a s pomocí papíru zavineme. Můžeme podávat teplé s bramborovou kaší nebo studené.