Pečeme na Velikonoce
Perníčky
- 500 g hladké mouky
- 180 g cukr moučka
- 90 g medu
- 1 prášek do pečiva
- 100 g másla rozpuštěného
- 2 vejce + 1 žloutek
- 2,5 PL perníkového koření
- cotronová kůra
- 1 PL kakaa
- špetka skořice
Všechny ingredience zpracujeme a necháme minimálně 2 hod. odležet. Vyvalujeme na stéblo silně a vykrajujeme tvary.
Pečeme na 180°C a ještě horké potíráme bílkem.
Tip: Těsto necháme zpracovat v domácí pekárně na program nudle (15 min jen hněte)
Tvarohový beránek
- 25 dkg cukru
- 1 necelá Hera
- 5 vajec - sníh
- 1 tvaroh
- citronová kůra
- citronová šťáva
- vanilkový cukr
- 25 dkg polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
Utřeme cukr s Herou, za stálého šlehání postupně přidáváme žloutky, tvaroh, citronovou kůru a šťávu, vanilku a mouku s práškem do pečiva. Nakonec lehce vmícháme sníh.
Pečeme pomalu, cca na 160°C.
Věnec
Těsto:
- 200 ml mléka
- 100 g cukru
- 120 g másla
- 500 g polohrubé mouky
- 21 g droždí
- 2 žloutky
- 1 vanilkový cukr
Náplň:
- 100 g másla
- 50 g rozinek
- 50 g mandlí
- 100 g kandovaného ovoce
Vypracujeme kynuté těsto, jako na mazanec.
Po vykynutí rozdělíme na 3 díly. Každý díl rozválíme na obdélník, pomašlujeme máslem, posypeme kandovaným ovocem, rozinkami, jemně nasekanými mandlemi a pevně zavineme.
Zapleteme cop, který spojíme do tvaru věnce.
Pomašlujeme vajíčkem a pečeme na 160°C.
Jidáše
- 120 g másla
- 50 g cukru
- 3 žloutky
- 200 ml mléka
- 21 g kvasnic
- 500 g polohrubé mouky
- sůl, citronová kůra
Vypracujeme kynuté těsto (např jako na mazanec).
Po vykynutí vyválíme na prst silné a 20 cm dlouhé tyčinky a různě je stáčíme na pomaštěném plechu. Pomašlujeme vajíčkem a pečeme na 180°C dozlatova.
- 100 g másla
- 1 PL medu
Máslo necháme při pokojové teplotě změknout a vešleháme do něj med. Čerstvě upečené, ještě vlažné jidáše rozkrojíme a naplníme našlehaným máslem.
Mazanec
- 200 ml mléka
- 125 g másla
- 3 žloutky
- 500 g polohrubé mouky (nebo část nahradit hladkou)
- 50 g rozinek, namočených v rumu
- 1/4 KL muškátového květu
- 1/4 KL anýzu
- 21 g droždí
- 100 g cukru
- 2 vanilkové cukry
- citronová kůra
- 50 g mandlí, spařených a oloupaných
- 1 KL soli
- vejce na potření a lupínky mandlí na posypání
Do rozehřátého mléka rozdrobíme droždí, přidejte trochu mouky a vše důkladně promícháme. Navrch zasypeme trochou mouky a vzniklý kvásek necháme přikrytý vzejít. Do rozpuštěného másla důkladně zašlehámte cukr, vanilkový cukr a žloutky. Šteháme tak dlouho až vznikne stejnorodá pěna, do ní přidáme citronovou kůru. Vzešlý kvásek vmíchám do ušlehané hmoty a postupně přidáváme osolenou mouku. Až vznikne měkké a pružné těsto přidáme rozinky a pomleté či nasekané mandle, vše zapracujeme do těsta a necháme ho přikryté kynout.
Do domácí pekárny dáme všechny suroviny v určeném pořadí (tekuté, sypké) a zapneme program těsto.
Vykynuté těsto nejprve prohněteme a pak ho rozdělíme na dvě stejné části. Z každé vytvoříme kulatý bochánek, který nahoře prostřihneme, aby po upečení vytvořil křížek. Mazance přeložíme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozšleným vajíčkem, posypeme nasekanými mandlemi a necháme ještě dokynout.
Pečeme na 160°c asi 35 - 40 min.
Ratibořické velikonoční bochánky
- 1kg polohrubé mouky
- 4 dl mléka
- 60 g droždí
- 6 žloutků
- 250 g práškového cukru
- 250 g másla
- 200 g rozinek
- 200 g mandlí
- 2 dl rumu (nebo vody s rumovým aróma)
- špetka badyánu
- lžička roztlučených švestkových jadérek nebo hořkých mandlí
- lžička soli
- lžička citrónové kůry dobře omyté
- máslo na potření
- práškový cukr na posypání
Rozinky namočíme předem na několik dnů do rumu. Z droždí, části mléka, cukru a mouky připravíme kvásek. Máslo utřeme s cukrem, přidáme žloutky, kvásek, mouku se solí, okapané rozinky, umletá švestková jádra nebo oloupané mandle, pokrájené oloupané mandle sladké, badyán a citrónovou kůru. Z vypracovaného těsta uděláme 10 bochánků, které v troubě upečeme. Ještě horké je potřeme máslem a obalíme v cukru. Necháme vychladnout a podáváme k bílé kávě nebo čaji.
Velikonoční, nebo vánoční calta
- 500 g hladké mouky
- sůl
- 150 g cukru
- 150 g másla
- 1 vejce
- 3 žloutky
- vanilkový cukr
- 40 g droždí
- citrónová kůra
- 2 - 2,5 dl smetany
- sníh ze 3 bílků
- 300 g sušených švestek
- 50 g perníku
- máslo na polití
Mouku lehce osolíme, přidáme cukr, rozpuštěné máslo, vejce, žloutky, vanilku, kvásek, citrónovou kůru a smetanou zaděláme tužší těsto, které vyválíme.
Placku položíme na vymaštěný plech, potřeme ji sněhem z bílků a bohatě posypeme předvařenými, vypeckovanými a nadrobno pokrájenými sušenými švestkami.
Poprášíme strouhaným perníkem, postříkáme rozpuštěným máslem a upečeme.
Bábovka, velikonocni beránek s vaječným koňakem
- 25 dkg cukru moučky - prosáté
- 5 vajec
- 2 vanilkové cukry
hodně vyšlehat a za stálého šlehání postupně po malém množstvi přidáváme:
- 1/4 l oleje
- 1/4 l vaječného koňaku - čím hustši tim lepší
- 13 dkg polohrubé mouky
- 13 dkg solamylu
- 1 prášek do pečiva
vyšleháme do hladké pěny. Do vymazané a vysypané formy vlijeme těsto a pečeme do zlatova. Toto množstvi pasuje i do formy na bábovku, vynikající je s čokoládou.
Bochánky s jablky a ořechy
- 250 g hladké mouky
- 250 g žitné mouky
- 500 g měkkého tvarohu
- 2 jablka
- 2 vejce
- 1 prášek do pečiva
- 1 PL soli
- 1 PL cukru
- 100 g ořechů
- ovesné vločky
- mléko podle potřeby
Nahrubo nastrouhaná jablka smícháme s tvarohem a vejci, přidáme mouku a práškem do pečiva, sůl, cukr a nasekané ořechy. Vypracujeme těsto, podle potřeby přidáme mléko. Z těsta uděláme dva bochánky, navlhčíme je vodou a obalíme v ovesných vločkách. Plech vložíme do hodně vyhřáté trouby, po krátkém zapečení teplotu snížíme a pozvolna pečeme asi 50 minut.
Tvarohový bochánek
- 250 g měkkého tvarohu
- 150 g másla
- 150 g moučkového cukru
- sůl
- 500 g hladké mouky
- 2 celá vejce
- vanilinový cukr
- citrónová kůra
- rozinky
- mandle
- 50 ml mléka
- 2 PL rumu
- 1 prášek do pečiva
V míse dobře utřeme tvaroh, máslo, cukr, vejce, rum a mléko. Přidáme rozinky a nasekané mandle, přisypeme mouku s práškem do pečiva a na válu vypracujeme těsto. Vytvarujeme dva bochánky, potřeme je vejcem, na vrchu nakrojíme do kříže. Nakonec je posypeme na plátky nakrájenými mandlemi a upečeme dozlatova.