Tvarohové mlsání
Recepty na kynuté koláče s tvarohovou náplní jsou v příspěvku Kynuté - buchty, koláče,..
Drobenkový koláč s ovocem
Drobenka:
- 50 dkg polohrubé mouky
- 20 dkg rozpuštěného másla
- 20 dkg moučkového cukru
- 1 vejce
- 1 prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr
Tvaroh:
- 2 tvarohy
- 3 dcl mléka
- 1/2 vanilkového pudinku
- 1 vejce
- 15 dkg cukru
- 1 vanilkový cukr
Na plech dáme 2/3 drobenky, polijeme tvarohem, na to ovoce a posypeme zbytkem drobenky. Zvolna pečeme.
Množství je na velký plech.
Tvarohové řezy s mascarpone a kávou
Spodní těsto:
- 21 dkg másla
- 21 dkg cukru
- 6 žloutků
- 6 bílků
- 21 dkg hrubé mouky
- 5 vajec (sníh)
- 5 PL krupicového cukru
- 500 g mascarpone
- 250 g tvarohu
Žloutky vyšleháme s cukrem, z bílků vyšleháme tuhý sníh. Do ušlehaných žloutků vmícháme mascarpone a tvaroh, nakonec opatrně vmícháme sníh.
Dále potřebujeme:
- 3 balíčky cukrářských piškotů (a 12 ks)
- 1/4 l silné instantní kávy
- 1 dcl rumu
- granko
Dohotovení:
Linecké tvarohové řezy
těsto:
- 400 g hladké mouky
- 200 g másla
- 200 g moučkového cukru
- 2 vejce
- 1/2 prášku do pečiva
náplň:
- 500 g tvarohu
- 1 vanilkový pudink
- 1/2 l mléka
- 50 ml rumu
- 2 vejce
- 50 ml oleje
- ovoce (použila jsem 2 broskvové kompoty)
Přísady na těsto zpracujeme (nebo necháme zpracovat v DP) a necháme 1 hod v chladu odpočinout. Rozválíme a vložíme na vymazaný plech s vyšším okrajem.
Přísady na náplň dobře vymícháme, nalijeme na těsto, poklademe ovocem a dáme péct do předehřáté trouby. Pečeme na 180°C asi 35 min.
TIP: Pokud použijeme kompotované ovoce, šťávu svaříme dle návodu se želatinou a studené řezy polijeme.
Metýnka s ovocem
- 35 dkg polohrubé mouky
- 12 dkg moučkového cukru
- 12 dkg rozpuštěného másla
- 2 vejce
- 1 prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- citrónová kůra
- mléko podle potřeby (asi 2 dl)
- 1/2 kg tvarohové náplně
- ovoce
- drobenka
- tuk a mouka na vymazání a vysypání plechu
Všechny suroviny smícháme a těsto rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech. Na těsto rozetřeme tvarohovou náplň, poklademe ovocem a posypeme drobenkou.
Pečeme na 180°C.
Koláč tvarohový
- 4 kostky tvarohu
- 30 dkg moučkového cukru
- 2 vanilkové cukry
- 4 žloutky
- 12 dkg rozpuštěného másla
- 5 PL hrubé mouky
- 1/2 prášku do pečiva
- sníh z bílků
- rozinky (nemusí být)
Vše utřeme, nebo umícháme v robotu, vmícháme sníh. Rozetřeme na plech a zvolna pečeme asi 20 min.
Tvarohové trojúhelníčky
- 52 dkg polohrubé mouky
- 30 dkg Hery
- 1 šlehačka nebo 1 malý jogurt
Vypracujeme vláčné těsto, které vyválíme asi na 3 mm a rádýlkem vykrajujeme trojúhelníky (asi 8 cm). Na jednu širší stranu dáme lžičku sladkého tvarohu s rozinkami a zatočíme směrem k protilehlé špičce jako rohlíček.
Pečeme ve středně vyhřáté troubě do zrůžovění.
Koláčky rychlé
- 150 g měkkého tvarohu
- 250 g cukru
- 250 g polohrubé mouky
- tuk na plech a cukr na obalení
Z tvarohu, mouky a tuku zpracujeme těsto, rozválíme asi na 5mm silný plát, nakrájíme rádýlkem čtverečky, které plníme tvarohovou náplní .Koláčky zabalíme rohy k sobě a pečeme na vymazaném plechu. Ještě horké je obalíme v cukru s vanilk.cukrem.
Štola se zakysanou smetanou
- 500g polohrubé mouky
- 2 vejce
- 150g másla
- 150g cukru
- 100g rozpuštěného másla
- 100g rozinek
- 1 van. cukr
- 1 prášek do pečiva
- 150g zakysané smetany
- 100g mandlí
- 250g tvarohu
- 1 KL strouhané citronové kůry
- sůl
Mouku s práškem do pečiva dáme do mísy, přidáme tuk, cukr, tvaroh,smetanu a sůl (špetku). Vypracujeme těsto, do kterého nakonec zapracujeme citr. kůru, vyprané hrozinky a celé mandle. Ještě prohněteme a vyválíme na vále, přehneme v polovině po délce a přesuneme na vymazaný plech. Pečeme při střední teplotě asi 35 min. Po vyjmutí dobře potřeme rozpuštěným máslem a hustě pocukrujeme.
Nestvůrky
- 4 vajíčka
- 1 tvaroh
- 25 dkg polohrubé mouky
- 5 lžíc mléka
- trochu soli
- 1 prášek do pečiva
- 100 g rozinek
Zamícháme a smažíme malé kousky ve vyšší vrstvě oleje (jako koblihy), posypeme mletým cukrem.
TIP: Těsto neděláme moc řídké, aby nesálo olej.
Pacholík
- 1/2 l mléka
- 1 sáček vanilkového cukru
- 100 g cukru krystal
- 20 g másla
- 1 sáček vanilkového pudingu
- 600 g měkkého tvarohu
Všechny suroviny mimo tvarohu smícháme dohromady a dáme vařit na mírném ohni asi 5-10 minut. Necháme vychladnout, poté přidáme tvaroh a vše rozmixujeme.
Olivové jenohubky
- 150 g zelených oliv plněných paprikou
- 150 g mandlí
- 400 g tvarohu
- 600 g celozrnné pšeničné mouky
- 42 g kvasnic
- trocha mléka na kvásek
- olivový olej
- voda
- směs bylinek
- sůl
Z mléka a kvasnic připravíme kvásek. Mouku smícháme s olivovým olejem a čtyřmi dcl vlažné vody. Osolíme a přidáme sušené bylinky (můžeme použít tři až čtyři lžíce italské směsi). Vše zpracujeme společně s rozpuštěnými kvasnicemi. Směs necháme asi hodinu vykynout, čímž svůj objem zdvojnásobí.
Náplň: Do misky vložíme olivy, mandle, tvaroh a lžíci bylinek. Vše rozmixujeme.
Z těsta uděláme asi třicet malých kuliček, ve kterých vytvoříme důlek. Vyskládáme je na olejem vymazaný plech. Důlky plníme rozmixovanou směsí a vše necháme odstát čtvrt hodiny.
Pečeme 25 - 30 minut v předehřáté troubě na 180 až 200 stupňů.
Lístkové tartaletky s tvarohovou náplní
Lístkové těsto:
1.těsto:
- 12,5dkg hl. mouky
- 1 máslo
Máslo a prosátou ! mouku rychle zpracujeme dokud je máslo tuhé. Dáme do lednice odpočinout asi na 2 hod.
2. těsto:
- 25 dkg hl. mouky
- 2 žloutky
- špetka soli
- 1PL rumu
- 1 KL octa
- zadělat šlehačkou (asi 75 ml)
Mouku smícháme na vále se solí. V misce smícháme žloutky, šlehačku, ocet a rum, směs přiléváme k mouce a propracujeme vláčné těsto. V případě potřeby přilijeme trochu šlehačky. Těsto musí být hodně propracované, dělají se puchýřky. Zabalíme do mikrotenu a necháme nejméně 2 hod. odpočinout.
2. těsto rozválíme, na to položíme bochánek z 1. těsta. Zabalíme jako psaníčko, rozválíme na obdélník.
Obdélník přeložíme na 4 díly a dále na půl hodiny odležet.Toto opakujeme 3x. Vyvalovat je třeba velmi opatrně, aby se neporušilo vrstvení v těstě.
Z hotového těsta vykrajujeme kolečka, vložíme do tartaletkové formy, plníme ochuceným tvarohem, meruňkou a sypeme drobenkou.
TIP: Těsto je vhodné na kremrole, šátečky, záviny, nebo na slané pohoštění.
Linecký mřížkový koláč
Těsto:
- 30 dkg hladké mouky
- 10 dkg cukru
- 12 dkg másla
- 1 vejce
- 1 PL mléka
- citronová kůra
- vanilka
Náplň:
- 1 tvaroh
- zakysaná smetana
- cukr
Do prosáté mouky dáme na kousky nakrájené máslo, cukr, mléko, vejce. Ochutíme vanilkou a citronovou kůrou. Vše zpracujeme a necháme asi 1/2 hodiny v chladu odpočinout.
Mezitím rozmícháme tvaroh se zakysanou smetanou a dle chuti osladíme.
1/3 těsta si necháme na mřížky, 2/3 těsta rozválíme a dáme do vymazané a hrubou moukou vysypané kulaté formy na koláč.
Naplníme tvarohovou náplní. Ze zbylé 1/3 těsta vyválíme tenké mřížky (prsty rozválené malé kousky na potřebnou délku) a na koláči vytvoříme mřížku a po okraji ozdobný copánek. Do vzniklých okének můžeme dát kopečky zavařeniny, brusinek apod.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C po dobu 30 minut, dokud těsto nechytne zlatavou barvu.
TIP: Těsto nám krásně zpracuje domácí pekárna.
Tvarohové šišky
- 450 g polohrubé mouky
- 200 g měkkého tvarohu
- 2 lžíce cukru
- 3 vejce
- 1 prášek do pečiva
- 100 ml mléka
- citronová kůra
- špetka soli
- vanilinový cukr
Ze surovin vypracujeme těsto a z něho tvoříme stejnoměrné válečky, šišky silné jako prst. Smažíme je v horkém omastku a hotové hned obalíme v cukru.
Tvarohový bochánek
- 250 g měkkého tvarohu
- 150 g másla
- 150 g moučkového cukru
- sůl
- 500 g hladké mouky
- 2 celá vejce
- vanilinový cukr
- citrónová kůra
- rozinky
- mandle
- 50 ml mléka
- 2 PL rumu
- 1 prášek do pečiva
V míse dobře utřeme tvaroh, máslo, cukr, vejce, rum a mléko. Přidáme rozinky a nasekané mandle, přisypeme mouku s práškem do pečiva a na válu vypracujeme těsto. Vytvarujeme dva bochánky, potřeme je vejcem, na vrchu nakrojíme do kříže. Nakonec je posypeme na plátky nakrájenými mandlemi a upečeme dozlatova.
Tvarohový koláč
- 50 dkg tvarohu
- 25 dkg másla
- 5 PL práškového cukru
- 7 žloutků
- 6 KL želatiny
- citrónu
- 2 dcl mléka
- hrozinky
- lískové oříšky
- mandle
- kandované ovoce
- mandarinkový kompot
Poleva:
- šťáva z kompotu doplněná vodou na 3 dcl
- 2 dkg želatiny
- šlehačka na ozdobení
Máslo s cukrem vyšleháme do pěny, postupně přidáváme žloutky a naposled - po malých dávkách - tvaroh.
Želatinu zalijeme mlékem a necháme 30 minut stát. Potom mléko ohřejeme a mícháme, aby sa želatina rozpustila, a po vychladnutí ho vmícháme do tvarohové hmoty. Přidáme šťávu z 1/4 citrónu, nastrouhanou citronovou kůru z 1/2 citrónu a podle chuti nasekané oříšky, mandle, kandované ovoce a hrozinky. Tvarohovou hmotu vlijeme do dortové formy. Navrch poklademe odkapané mandarinky.
Želatinu určenou do polevy zalijeme kompotovou šťávou a necháme 30 minut stát. Potom šťavu ohřejeme a želatinu necháme rozpustit. Po vychladnutí, ještě před zrosolovatěním jí naneseme na povrch koláče. Po ztuhnutí koláč ozdobíme šlehačkou.
Tip: Kompot můžeme použít jahodový, ananasový,..
Tvarohová štola
- 500 g hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- 200 g cukru krupice
- 2 vejce
- 1/2 Hery
- 50 g sádla
- 1 tvaroh
- 3 PL rumu
- 120 g rozinek
- 120 g ořechů (sekaných na hrubo).
Zpracujeme těsto na vále, uděláme dva válečky a dáme péci do středně vyhřáté trouby (180°C), pečeme asi 3/4 hodiny.
Aby byla štola krásná svrchu, smíchá se sníh z bílků s moučkovým cukrem a nechá ze na 5 - 10 minut zapéct na skoro hotové štole - musíme hlídat, aby cukr nezhnědl.
Po upečení potřeme máslem a obalíme v cukru s vanilkou. Vánoční štolu zabalíme do alobalu (po vychladnutí) a uložíme v chladnu (spíž, spodek ledničky). Pečeme 3 - 4 týdny dopředu!!
Ale výborná je i čerstvá na snídani třeba s hrníčkem kakaa.
Tvarožník
- 1 kg měkkého tvarohu
- 30 dkg cukru
- 4 vejce (žlouty + sníh)
- 1 vanilkový cukr
- 1 prášek do pečiva
- 1/8 másla
- rozinky
- 5 PL krupičky
Žloutky utřít s cukrem, přidat tvaroh, máslo, rozinky, sníh, krupičku a prášek do pečiva
Pečeme na vymazaném a vysypaném plechu.
Vánoční tvaroháč
- 750 g měkkého tvarohu
- 120 g práškového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 4-5 jablek
- 4 vejce
- 125 g másla
- 4 PL mléka
- 3 PL hrubé mouky
Drobenka:
- 20 g másla
- 1 Pl hrubé mouky
- 1 PL cukru
Změklé máslo, cukr, vanilinový cukr, 4 žloutky ušleháme do pěny a přidáme po částech tvaroh, vymícháme.
Přidáme mléko, mouku a ze čtyř bílků ušlehaný tuhý sníh.
Okrájíme a vykrájíme jablka, nakrájíme je na plátky, vymažeme máslem a vysypeme moukou dortovou formu a do ní vložíme polovinu těsta, proložíme jablky a dáme zbývající těsto, posypeme připravenou drobenkou
Dáme do mírně vyhřáté trouby péci asi 1 hodinu dorůžova
Nakonec posypeme moučkovým cukrem a podáváme.
Tvarohové myši
- 25 dkg hladké mouky
- 3 celá vejce
- 1 tvaroh
- citronová kůra ( nemusí být )
- 1 prášek do pečiva
- 6 lžic mléka
Vše umíchat a malou lžičkou vykrajovat těsto a vkládat do rozpáleného tuku Omega. ( Celou kostku rozpustit v kastrolu nebo hluboké pánvi). Horké obalit v cukru + vanilka.
Bochánky s jablky a ořechy
- 250 g hladké mouky
- 250 g žitné mouky
- 500 g měkkého tvarohu
- 2 jablka
- 2 vejce
- 1 prášek do pečiva
- 1 PL soli
- 1 PL cukru
- 100 g ořechů
- ovesné vločky
- mléko podle potřeby.
Nahrubo nastrouhaná jablka smícháme s tvarohem a vejci, přidáme mouku a práškem do pečiva, sůl, cukr a nasekané ořechy. Vypracujeme těsto, podle potřeby přidáme mléko. Z těsta uděláme dva bochánky, navlhčíme je vodou a obalíme v ovesných vločkách. Plech vložíme do hodně vyhřáté trouby, po krátkém zapečení teplotu snížíme a pozvolna pečeme asi 50 minut.
Tvarohová bábovka s oříšky a čokoládou
- 3 vejce
- 15dkg másla
- 25 dkg tvarohu
- 20dkg cukru
- 30 polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- 1 vanilka
- 3 PL mléka
- 7dkg strouhaných ořechů
- 5dkg hořké čokolády
Žloutky, máslo a cukr utřeme do pěny, přidáváme tvaroh, mléko a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Opatrně vmícháme sníh.
Do formy dáme polovinu těsta , postrouháme hustě čokoládou. Do zbytku těsta vmícháme ořechy a dáme na vrch.
Pečeme na 160°C