Řezy
Rumové kakaové řezy
Těsto:
- 30 dkg hladké mouky
- 8 dkg cukru
- 12 dkg másla
- 2 vejce
- 1 prášek do pečiva
- 1 PL kakaa
- cca 2 PL mléka (dle hustoty těsta)
Zpracujeme těsto, rozdělíme na 2 díly a upečeme 2 placky na vymazaném a vysypaném plechu.
Náplň:
- 1/2 l mléka
- 5 PL hrubé mouky
- vanilkový cukr
- 25 dkg másla
- 20 dkg práškového cukru
Z mléka, mouky a vanilkového cukru uvaříme kaši a necháme vychladnout.
Máslo utřeme s práškovým cukrem a vmícháme do vychladlé kaše.
Hlavní příprava:
Krém rozdělíme na poloviny, na 1 placku naneseme 1/2 krému a ma měj naskládáme piškoty (cca 1,5 sáčku). Vezmeme sklenici do poloviny naplněnou svařeným mlékem, do kterého po vychladnutí nalijeme rum. Navlhčíme piškoty, naneseme zbytek krému, druhou placku a zatížíme do 2. dne.
Poléváme čokoládou na vaření s trochou másla.
Hruškové řezy
Těsto:
- 380 g rozmixovaného hruškového kompotu
- 1 hrnek cukru krupice
- 1,5 hrnku polohrubé mouky
- 2 vejce
- 1 prášek do pečiva
- 2 KL sody
Vše smícháme, vlijeme na vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech a pečeme na 180°C asi 20 min. Necháme vychladit a poklademe kompotovanými hruškami, nakrájenými na plátky.
Pudink:
- 0,4 l šťávy z hruškového kompotu
- 1 vanilkový pudink
- asi 2 kompotované hrušky
Hrušky rozmixujeme se šťávou a uvaříme pudink. Ještě horký nalijeme na hrušky. Necháme dobře vychladit.
Šlehačka:
- 1 smetana ke šlehání 33%
- 2 zakysané smetany
- 1 ztužovač do šlehačky
- 2 PL práškového cukru
Smetanu ušleháme se ztužovačem do tuha, opatrně vmícháme cukr a zakysané smetany. Hmotu rozetřeme na koláč a necháme vychladit.
Poznámka: Celkem potřebujeme necelé 3 kompoty.
Punčové řezy
Těsto:
- 6 vajec
- 160 g cukru krupice
- 2 vanilkové cukry
- 2 KL citronové kůry
- 200 g hladké mouky
Rozvar:
- 1 dcl vody
- 150 g cukru
- 2 PL rumu
- 1 KL punčové tresti
- šťávu z 1/2 citronu
- trochu červeného potravinářského barviva
domácí jahodový, nebo rybízový džem
Poleva:
- 200g moučkového cukru
- 4 PL horké vody
- citronová šťáva
Žloutky vyšleháme s cukrem, z bílků ušleháme tuhý sníh. Opatrně spojíme, přidáme citronovou kůru a mouku. Hmotu rozetřete na dva plechy, vyložené pečícím papírem a pečeme 8 minut na 200 stupňů.
Rozvar - svaříme vodu s cukrem, do horkého přidáme 2 PL rumu, 1KL punčové tresti a šťávu z 1/2 citronu + trochu červeného potravinářského barviva, necháme zchladit.
Každý plát piškotu rozdělíme na poloviny. První díl potřeme zavařeninou, na něj položíme druhý díl a prolijeme ho polovinou rozvaru. Na to dáme tředí díl a prolijeme zbytkem rozvaru. Poslední plát potřeme také zavařeninou a potřenou stranou dolů přiložíme.
Polijeme cukrovou polevou a necháme ztuhnout.
Poleva:
200 g moučkového cukru, citronovou šťávu a 4 lžíce horké vody utřeme do husté lesklé polevy.
Makové řezy
Těsto:
- 500g hl. mouky
- 120g moučkového cukru
- 250g Hery
- 2 vejce
- 1 vanilkový cukr
- 1/2 prášku do pečiv
- špetka soli
Sděláme těsto, nechámet v chladu odpočinout, pak 2/3 rozválet na plech a potřít nádivkou.
Nádivka:
250g mletého máku přelít 250ml vařícího mléka.
Zvlášť si uvaříme pudink z 1litru mléka, 2 vanilkových nebo smetanových pudinků a 2 lžic cukru, do horkého zamícháme mák a necháme vychladnout.
Po vychladnutí vešleháme 2 vejce, 150g moučk. cukru, 3 lžíce rumu /nemusí být/ a zahustíme piškot. drobečky nebo strouhankou /asi 4 lžíce/.
Ze zbytku těsta uděláme tenké válečky a klademe jako mřížku na makovou nádivku a koláč upečeme.
Vychladlý pocukrujeme a nakrájíme na řezy.
Makové zákusky Italské
Těsto:
- 5 žloutků
- 150 gr. pr.cukru
- 1 van.cukr
- 120 gr.másla
- 250 gr.polohrubé mouky
- 2,5 dcl mléka
- 1 prdopeč
Žloutky, cukry, máslo vymícháme do pěny, přidáme mouku, pr.do peč. a mléko. Na vymazaném plechu předpečeme.
Náplň:
- 250 gr.mletého máku
- 50 gr. práškového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 50 gr. rozinek
- 1 PL oleje
- 2,5 dcl vařícího mléka
- 1 vejce.
Do mletého máku přidáme cukry, rozinky a olej. Potom spaříme vařícím mlékem a přidáme vejce .
Pěna:
- 5 bílků
- 200 gr.práškového cukru-tuhý sníh.
Těsto předpečeme, navršíme náplň, nakonec natřeme ještě tuhý sníh a dáme ještě asi na 15 minut péci.
Makovo-jablkové řezy
- 5 vajec
- 30 dkg polohr. mouky
- 1 prášek do pečiva
- 20 dkg cukru
- 200 ml oleje
- 200 ml vody
- 20 dkg mletého máku + 10 dkg cukru
Na dno plechu s vyšším okrajem rozložíme pečící papír a pokryjeme strouhanými jablky s cukrem a skořicí (dle chuti a sladkosti jablíček). Ušleháme sníh s cukrem, přidáme žloutky, mouku s praškem do pečiva, olej a vodu.Do poloviny těsta přimícháme mák s cukrem. Tuto hmotu nalejeme na nastrouhaná jablka, na ni nalijeme druhou polovinu těsta bez máku. Pečeme pomalu asi 45 min při 150 stupnů.
Po upečení a vychladnutí překlopíme a polijeme (nebo jen postříkáme čokoládou) a posypeme kokosem nebo ořechy, hoblínkami s oříšků.
Řezy Florida - Jana Č.
Piškot:
- 5 žloutků
- 10 dkg práškového cukru
- 2 dkg kakaa
- 4 PL vlažné vody
- 16 dkg hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- sníh z 5ti bílků a 10 dkg cukru
Krém:
- 5 žloutků
- 25 dkg másla
- 15 dkg práškového cukru
- kaše: 2 dcl mléka
- 2 PL hladké mouky
Sníh:
- 5 bílků
- 25 dkg pískového cukru
Upečeme pišlot, na vychladlý dáme krém a zdobíme sněhem, vyšlehaným nad párou. Nahoru postrouháme čokoládu.
Řezy čokoládové s pařížským krémem
- 7 vajec
- 25 dkg moučkového cukru
- 1,5 kávové lžičky skořice
- 30 dkg mletých vlašských ořechů
- 3 vrchovaté polévkové lžíce polohrubé mouky
- 3 kávové lžičky prášku do pečiva.
Vše vymíchat a péci na vymazaném a vysypaném plechu nebo na pečícím papíře.
Pařížský krém :
- 2 šlehačky zahřejeme - ne vařit!
- přidáme 4 PL kakaa
- 4 PL moučkového cukru
- 20 dkg nastrouhané čokolády na vaření
- a horké mixujeme asi 1 minutu.
Na 12 hodin dáme do chladničky a před zdobením našleháme.
Natřeme na korpus, rozkrájíme na řezy, které přizdobíme šlehačkou a mandarinkou.
Řezy šlehačkové
- 4 celá vejce
- 25 dkg cukru krystal
- 25 dkg hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- 1/4 litru šlehačky
- oříšky
- strouhaná čokoláda
krém:
- 2 šlehačky
- 2 ztužovače do šlehačky
- 4 lžíce rumu
- uvařená silná oslazená káva
- trochu vaječného koňaku
Vejce s cukrem ušleháme, přidáme mouku, prášek do pečiva a 1/4 litru šlehačky. Smícháme a vylijeme na hluboký, vymazaný a vysypaný plech a upečeme (pečeme asi 20 minut). Do vychladlého upečeného piškotu udělámeobrácenou měchačkou dírky a celou plochu polijeme kávou se 4 lžícemi rumu. Navrch ušleháme 2 šlehačkyse ztužovači a moučkovým cukrem. Potřeme tím piškot a cik cak polijeme vaječným koňakem.Posypeme mletými oříšky a strouhanou čokoládou.
Řezy Litva
Piškot:
- 7vajec
- 210g cukru
- 210g hladké mouky
- 2 lžíce oleje
Krém:
- 500 ml mléka
- 125g cukru
- 2 vanilkové pudinkové prášky
- vanilkový cukr
- 125g másla.
Dále:
- 500ml šlehačky
- kompotované broskve (nebo jiné ovoce)
- 2 ztužovače šlehačky.
Bílky ušleháme dotuha, po částech zašleháme cukr, po jednom žloutky a nakonec lehce vmícháme mouku a olej. Dortovou formu vyložíme papírem, vlijeme hmotu a pečeme ve středně vyhřáté troubě (150 stupňů). Vychladlý korpus vodorovně rozřízneme na dva pláty. Na strany vzniklé po rozřezání rozložíme ovoce, zakryjeme krémem a necháme ztuhnout. Potom rozetřeme pevně ušlehanou šlehačku, která vytvoří další vrstvu. Pak už stačí jen nakrájet a posypat strouhanou čokoládou.
Krém: Z mléka, cukrů a pudinkových prášků uvaříme pudink. Když trochu zchladne, tak do něj zašleháme máslo a ochutíme rumem nebo rumovou trestí, popř. dosladíme moučkovým cukrem.
Řezy Bounty
Těsto:
- 350 g hladké mouky
- 200 g tuku např. Hera
- 2 PL kakaa
- 150 g moučkového cukru
- 3 PL mléka
- 1 bal kypřicího prášku do pečiva
Kokosová náplň:
- 6 bílků
- 100 g moučkového cukru
- 250 g strouhaného kokosu
Krém:
- 6 žloutků
- 3-4 PL hladké mouky
- 400 ml mléka
- 50 g moučkového cukru
- 200 g měkkého másla
Na ozdobu:
1 bal Polevy tmavé
Do mísy prosejeme mouku, kypřicí prášek, nakrájíme tuk, přidáme kakao, moučkový cukr a přilijeme mléko. Vše zpracujeme ručně na těsto. Polovinu těsta nastrouháme na vymazaný a moukou vysypaný vyšší plech
Kokosová náplň: z bílků ušleháme sníh. Do sněhu přisypáváme za stálého šlehání moučkový cukr. Nakonec zlehka ručně vmícháme kokos. Náplň dáme na nastrouhanou polovinu těsta.
Druhou polovinu těsta nastrouháme na kokosovou náplň a dáme péct do předehřáté trouby při teplotě asi 180°C po dobu cca 25-30 min. Po upečení necháme vychladnout.
Krém: žloutky, mouku, mléko a moučkový cukr promícháme metličkou. Ze směsi uvaříme hustou kaši, kterou za občasného promíchání necháme vychladnout. Máslo vyšleháme do pěny a po lžících přidáme vychladlou kaši.Šleháme dokud nevznikne hladký krém. Krém natřeme na upečený moučník.
Polevu připravím podle návodu na obalu. Ustřihneme malý růžek a moučník ozdobíme cákanci. Necháme nejlépe přes noc uležet v ledničce.
Řezy babiččiny
- 60 dkg hl. mouky
- 20 dkg cukru
- 15 dkg tuku
- 2 vejce
- 1 pr. do pečiva
- citr. kůra
- vanilkový. cukr.
Těsto zadělat mlékem. Upéct 3 placky. Jednu rozdrobit, polít černou kávou a rumem + 10 dkg tuku utřeného s van. cukrem. Placky pokropit rumem, potřít marmeládou a nádivkou. Navrch čokoláda. Nejlepší jsou 2-3 den.
Tvarohovopudinkové řezy
- 2 hrnečky hladké mouky
- 1 hrneček hrubé mouky
- 1 hrneček cukru krupice
- 1 hrneček mléka
- 1/2 hrnečku oleje
- 1 prášek do pečiva
- 4 vejce
náplň:
- 1/2 l mléka
- 1 vanilkový puding
- 1 tvaroh
- 8 lžic cukru
Uvaříme si puding z 1/2 l mléka, přidáme kostku tvarohu, cukr a vymícháme.
Těsto: šleháme žloutky s cukrem do pěny, pak přidáme olej, mléko, smíchanou mouku s práškem do pečiva a nakonec sníh z bílků.Na sádlem vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech nalijeme polovinu těsta, rozetřeme po celé ploše, na to naneseme pudinkovo-tvarohovou hmotu, překryjeme druhou polovinou těsta a ve středně vyhřáté troubě pečeme asi 25-30 minut. Necháme úplně vychladnout a krájíme na řezy.
Tip: do těsta můžeme přidat kakao a náplň nechat s vanilkovým pudingem, nebo můžeme nechat těsto světlé a udělat náplň z čokoládového pudingu,/popřípadě dobarvit lžící kakaa/.
Margot ovocné řezy
- 5 celých vajíček
- 1 sklenička cukru krupice
- 1 šlehačka
- nastrouhanou 10 dkg čokoládu Margot
- dle chuti můžeme zašlehat na špičku lžičky kyseliny citrónové
- 2 skleničky polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva a troškou sody bicarbony
Krém:
- 25 dkg tvarohu
- 1 vanilkový cukr
- 25 dkg másla
- dle chuti cukr
- 2-3 lžíce rumu nebo mléka
- na obložení ovoce dle vlastní fantazie
Poleva:
- 2 vanilkové nebo malinové pudinky
- šťáva z ovoce-dolijeme do 1 l vodou
Těsto dobře metlou rozšleháme a nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech s vyšším okrajem a upečeme. Studené potřeme krémem - vyšleháme měkký tvaroh, vanilkový cukr, máslo, dle chuti cukr a nakonec zašleháme rum nebo mléko. Poklademe ovocem - nechám okapat 1 sklenici zavařené dýně (po O,7 l), 1sklenici broskví nebo meruněk, malou skleničku angreštu nebo 1 plechovku jahod - podle možností a chuti - může být i zavařený černý jeřáb. Šťávu (kromě z černého jeřábu) do 1 l dolijeme vodou a uvaříme z ní pudink a horkým přelijeme uložené ovoce. Necháme zatuhnout.
Před podáváním můžeme zdobit ušlehanou šlehačkou.
Řezy Ausburské
- 40 dkg hl. mouky
- 15 dkg mouč. cukru
- 1 žloutek
- 1 hera
- 3 lžíce kakaa
- 3 lžíce mléka
- 3 lžíce mléka
- 1 prášek do peč.
Na vále vypracovat těsto. Polovinu těsta vyválet na plech, potřít náplní, zakrýt plackou z druhé poloviny těsta, propíchat vidličkou a zvolna upéct.
NÁPLŇ:
3 žloutky, 15 dkg mouč.cukru, 1 vanil. cukr, našlehat, přidat 3 lžíce rozpuš. másla, 2 tvarohy, 1 vanil. pudink. prášek, nakonec sníh ze 4 bílků.
Vychladlé potřít čokol. polevou.
Řezy tvarohové panské kuchařky
- 30 dkg polohrubé mouky
- 1/2 prášku do pečiva
- 15dkg tuku (HERA)
- 1 vejce
Těsto důkladně zpracujeme a potom vyložíme na plech s vyšším okrajem. Těsto nejde rozválet, ale musí se na plech mokrými prsty "rozťapkat" - neboj se, jde to dobře - xkrát vyzkoušeno.Je třeba ho zvednout až na kraje plechu.
Náplň:
- 2 polotučné tvarohy z vaničky
- 1 vanilkový pudinkový prášek
- 15 dkg cukru
- 1/2 l mléka
- 1 vejce
- 1/2 sklenice oleje
Náplň je tekutá, nebojte se vylít ji na těsto, při pečeni ztuhne! Pečeme v předem vyhřáté troubě, až tvarohová náplň na povrchu zrůžoví.Po vychladnutí lehce, jen tak na ozdobu pocukrovat.
Kokosové řezy
Upečeme piškot ze 4 vajec na plechu. (4 vejce, 4 PL cukru, 4 PL polohrubé mouky, špetka prášku do pečiva, 1 PL oleje) Potřeme zavařeninou.
Nádívka - rozdrobíme 2 balíčky dětských piškotů, polijeme skleničkou (2 dcl) červeného sirupu, trochu rumu, 2 PL rybízové zavařeniny (jahodová je taky výborná), 2 PL horké vody - uděláme hmotu a namažeme na piškot.
Utřeme 25 dkg másla s 20 dkg cukru do pěny. 25 dkg kokosu spaříme 1/8 l vroucího mléka. Po vychladnutí vmícháme do utřeného másla, natřeme na nádivku, polijeme čokoládovou polevou.
Tvarohové řezy babičky Aničky
6 žloutků, 3 PL kakaa, 5 PL polohrubé výběrové mouky, 1/2 prášku do pečiva, 6 PL krystalového cukru, 1,5 PL oleje, sníh
Hmota: 2 tvarohy, 250 g másla, 200 g práškového cukru
Žloutky utřeme s cukrem, přidáme kakao, olej, mouku smíchanou s práškem do pečiva a sníh. Pečeme na vysypaném plechu, ve středně rozpálené troubě do růžova.
Na upečené a vychladlé těsto rozetřeme ušlehanou hmotu, a takto připravené polijeme čokoládou a dáme vychladit.
Jablečné řezy (paní učitelová)
50 dkg strouhaných jablek, 35 dkg cukru - smíchat dohromady,
poté přidat: 40 dkg hladké mouky se 2 lžičkami jedlé sody, 2 lžíce kakaa (i víc), 2 celá vejce, 1 sklenka oleje, citronová kůra, trochu skořice, podle potřeby mléko. Těsto jako lívancové.
Vše spojit dohromady a dát na vymazaný a vysypaný plech. Péci cca 1/2 hodiny.
Hotové můžeme polít čokoládou.
(Zde pečené jako mufinky)
Ořechové řezy
- 250 g moučkového cukru,
- 250 g másla,
- 250 g mletých vlašských ořechů,
- 70 g hladké mouky,
- sníh ze 6ti bílků
Poleva:
4 žloutky, 150 g práškového cukru
Máslo s cukrem utřeme do pěny, pak vmícháme ořechy a mouku, naposledy opatrně sníh.
Rozetřeme na plech a pečeme na 170°C asi 20 min.
Žloutky třeme s cukrem na polevu, potřeme upečený piškot, necháme zaschnout a krájíme řezy.
Mrkvové řezy s ořechy
- 300 g hladké mouky,
- 500 g mrkve,
- 250 g vlašských ořechů, nadrobno nasekaných, nastrouhané najemno,
- 2 lžičky kypřicího prášku,
- 300 g cukru,
- 300 g třtinového cukru,
- 200 g rozinek,
- 4 vejce,
- 250 ml slunečnicového oleje,
Krém:
175 g domácí Lučiny (recept zde:https://dagmar.estranky.cz/clanky/domaci-pohosteni--pomazanky--zmrzlina--chleb--rohliky-../domaci-pohosteni.html), 100 g cukru, 75 g másla, vanilka
Sypké ingredience v míse promícháme a přidáme vyšlehaná vajíčka do bíla, do kterých jsme vešlehali olej. Pečeme na vymazaném a vysypaném plechu, cca 45 - 50 min.
Na krém vyšleháme všechny přísady, potřeme moučník a můžeme posypat strouhanou čokoládou.
Varianta č. 2: Místo krému polijeme citronovou polevou a zdobíme čokoládou.