Kynuté - buchty, koláče,.. 2.
Trdelníky
- 160ml mléka
- 70 g másla
- 70 g sádla
- 30 g cukru
- 5 žloutků
- 1 PL rumu
- 560 g polohrubé mouky
- 25 g droždí
- sůl
Ze surovin zpracujeme těsto a necháme vykynout. (Nejlépe v domácí pekárně) Těsto nakrájíme na proužky, které natočíme na kremrolové trubičky. Obalíme v nasekaných vlašských oříšcích, skořicovém cukru, moučkovém cukru apod.
Pečeme na 180°C dozlatova.Horké potíráme máslem.
Kynuté máslové koláčky s pudinkem
- 250 g polohrubé mouky
- 250 g hladké mouky
- 250 g másla (125 + 125)
- 250 ml mléka
- 1 vejce
- 4 PL cukru
- 42 g droždí (do pekárny stačí 21 g)
- sůl
Náplň:
- 500 ml mléka
- 1 vanilkový pudink
- cukr dle chuti
Drobenka:
- máslo
- cukr
- hrubá mouka
Z mouky, mléka cukru, droždí, soli a 125 g másla yypracujeme kynuté těsto, nebo necháme za sebe pracovat domácí pekárnu. Těsto rozdělíme na 4 části a vyválíme na dlouhé obdélníky. Pomašlujeme máslem a stočíme jako roládu. Krájíme na cca 3 cm roládky, poklademe řeznou stranou na plech. Prsty trochu roztlačíme, naplníme pudinkem, nahoru dáme kompotovanou meruňku a posypeme drobenkou. Necháme ještě chvíli nakynout a pečeme na 180°C.
Náplň: Uvaříme vanilkový pudink ze 500 ml mléka a 1 pudinku, osladíme dle chuti.
Copy s čokoládovou náplní
Těsto:
- 900 g hladké mouky
- 150 ml oleje
- 3 žloutky
- 400 ml vody
- 100 g cukru
- 30 g droždí
- 1 vanilkový cukr
- kůra z 1 citronu
- 1,5 KL soli
Náplň:
- 1/2 l mléka
- 2 čokoládové pudinky
- 100 g hořké čokolády
- 200 g tuku 100%
Dále potřebujeme:
- 1 vejce na potření
- mandlové lupínky na ozdobu
Všechny ingredience na těsto dáme v určeném pořadí do DP a necháme proběhnout program Těsto.
Mezitím uvaříme pudink, do horkého vmícháme tuk a čokoládu a za stálého míchání necháme rozpustit.
Po vykynutí těsto propracujeme na pomoučněné ploše a rozdělíme na 8 částí. Každý díl rozválíme, potřeme náplní a zabalíme jako závin. Vždy dva kusy na jednom konci spojíme a zapleteme cop. Přendáme na plech, pomašlujeme vajíčkem a posypeme mandlovými lupínky. necháme ještě asi 15 min vykynout.
Pečeme na 180°C asi 10 min, pak snížíme teplotu na 160°C a dopečeme.
Honzovy buchty
- 250 ml mléka
- 2 žloutky
- 60 g sádla
- 40 g oleje
- 400 g polohrubé mouky
- 200 g hladké mouky
- 100 g cukru
- 20 g droždí
- 2 KL soli
- citronová kůra z 1 citronu
- rum
Všechny ingredience dáme v určeném pořadí do DP a necháme proběhnout program těsto. Z vykynutého těsta lžící odkrajujeme malé kousky těsta, v ruce roztáhneme tvar placičky a plníme náplní dle chuti (tvarohová, povidlová, ořechová, maková šimlová).
Pečeme na 160°C.
Skořicoví šneci, cop
- 250 ml mléka
- 250 g hladké mouky
- 250 g polohrubé mouky
- 42 g kvasnic (do pekárny stačí 21 g)
- 1 KL soli
- 80 g cukru
- citronová kůra
- 2 vejce
- 15 dkg másla
Do mouky vyhloubíme důlek, ve kterém necháme vykynout kvásek. Okraje mouky osolíme. Po vykynutí kvásku postupně přidáváme ostatní suroviny na buchty a vypracujeme hladké těsto. Necháme asi hodinu kynout, přičemž v průběhu kynutí těsto asi 2x prohněteme.
Rozdělíme na 4 díly, každý rozválíme do tvaru obdélníka, pomašlujeme hodně máslem a posypeme skořicovým cukrem, nebo potřeme nutelou. Zabalíme závin a krájíme na cca 2 cm kousky, které klademe řeznou stranou na plech. Nebo prořízneme po délce a zamotáme cop.
Pomašlujeme vajíčkem, necháme asi 20 min nakynout a pečeme na 160°C.
- 500 g polohrubé mouky
- 42 g droždí (do DP stačí 21g)
- 80 g pískového cukru
- ¼ l mléka
- 2 vejce
- sůl
- 80 g másla
- tuk na vymazání plechu se zvýšenými okraji
Náplň tvarohová
- 250 g měkkého tvarohu
- 2 – 3 lžíce pískového cukru
- ½ balíčku vanilkového cukru
- citronová šťáva
Náplň povidlová
- 250 g švestkových povidel
- 1 PL rumu
- mletá skořice
- cukr podle chuti
Náplň maková
- 250 g mletého máku
- ¼ l horkého mlíka
- 2PL pískového cukru
- ½ balíčku vanilkového cukru
- citronová šťáva
Zpracujeme kynuté těsto. Z těsta vyválíme plát asi 1 cm silný, který nakrájíme na čtverce o straně asi 7 cm. Na každý dáme lžičku náplně, cípy povytáhneme, křížem přeložíme a stiskneme, aby náplň vykukovala všemi čtyřmi oky. Tyto čtyřhranné koláčky klademe na tukem vymazaný plech, mezi sebou mašlujeme máslem. Po vykynutí potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme.
Buchty Honzovky
- 250 g polohrubé mouky
- 250 g hladké mouky
- 250 ml mléka
- 150 g másla
- 75 g cukru
- 42 g kvasnic (do pekárny stačí 21 g)
- 2 žloutky
- sůl
- vanilka
- citronová kůra
Do mouky vyhloubíme důlek, ve kterém necháme vykynout kvásek. Okraje mouky osolíme. Po vykynutí kvásku postupně přidáváme ostatní suroviny na buchty a vypracujeme hladké těsto. Necháme asi hodinu kynout, přičemž v průběhu kynutí těsto asi 2x prohněteme.
Pak lžící "ukrajujeme" kousky těsta, roztáhneme prsty na placičku a plníme tvarohem, mákem, povidly,.. Zabalíme a klademe vedle sebe do vymazané formy, nebo na plech. Buchty po stranách pomašlujeme máslem. Necháme asi 20 min nakynout a pečeme na 160°C.
Koláče olejové
- 60 dkg polohrubé mouky
- 3 žloutky
- 12 kostek cukru
- 42 g droždí (do pekárny stačí 21 g)
- 1/4 l mléka
- sůl,
- slabá sklenička oleje
Do mouky vyhloubíme důlek, necháme vykynout kvásek. Pak zpracujeme všechny suroviny na hladké těsto. Nenecháváme kynout, ale hned tvoříme koláče. Kousky těsta plníme povidly, zabalíme jako buchtu a klademe na plech, který jsme hodně vymazali máslem. Malou skleničkou, nebo lžící uděláme důlek, opatrně, abychom těsto neprotrhli a nahoru dáme tvarohovou nádivku a na to kompotovanou meruňku. Posypeme drobenkou, kraje koláčků pomašlujeme vajíčkem. Po upečení pomašlujeme rozpuštěným máslem s trochou rumu.
Pečeme na 160°C.
Tip: Plech opravdu hodně vymažeme máslem, koláče jsi ho natáhnou do sebe a jsou krásně křehké.
Muffiny kynuté
Těsto:
- 30dkg hladké mouky
- 20dkg hrubé mouky
- sůl
- 10 dkg cukru krupice
- 12 dkg másla
- 3 žloutky
- 2,5 dcl mléka
- 2 vanilkové cukry
- kůra z 1/2 citronu
- 42 g droždí (do pekárny stačí 21 g)
Náplň:
- 1 vanilkový pudink
- 0,35 l mléka
- 2PL cukru
- nutela
- skořicový cukr na posypání (nemusí být)
Vypracujeme hladké těsto a necháme na teplém místě pod utěrkou vykynout. (Nebo dáme suroviny do domácí pekárky a uvaříme si kávu)
Na náplň uvaříme klasický pudink a necháme vychladnout.
Těsto rozdělíme na dílky, prsty roztáhneme na velikost dlaně, dáme kávovou lžičku nutely a lžičku pudinku a vše zabalíme jako plněný koláček. Do muffinového plechu vložíme papírové košíčky, do nich plněné muffiny a necháme asi 15 min nakynout. Pomašlujeme vajíčkem a posypeme skořicovým cukrem.
Pečeme na 160°C.
Croissantové koláčky
Těsto:
- 500 g polohrubé mouky
- 250 g másla (125 + 125)
- 250 ml mléka
- 1 vejce
- 4 PL cukru
- 42 g droždí (do pekárny stačí 21 g)
- sůl
Náplň:
- 1 tvaroh
- 350 ml mléka
- 1 vanilkový pudink
- cukr dle chuti
Drobenka:
- máslo
- cukr
- hrubá mouka
Z mouky, mléka cukru, droždí, soli a 125 g másla yypracujeme kynuté těsto, nebo necháme za sebe pracovat domácí pekárnu. Těsto po částech vyválíme na dlouhé obdélníky, pomašlujeme máslem a stočíme jako roládu. Krájíme na cca 2 cm roládky, poklademe řeznou stranou na plech vyložený pečícím papírem. Prsty trochu roztlačíme, naplníme tvarohovou náplní, nahoru dáme kompotovanou meruňku a posypeme drobenkou.
Náplň: Uvaříme vanilkový pudink ze 350 ml mléka a 1 pudinku, osladíme dle chuti. Studený pudink smícháme s tvarohem, popř. ještě přisladíme.
Pečeme na 160°C.
Majolkové koblihy
- 500 g hladké mouky
- 3 žloutky
- 100 g majolky
- 20 gramů droždí
- 1 PL cukru (vrchovatá)
- sůl
- rum
- citronová kůra
- 2,5 - 3 dl mléka
Nejprve necháme z droždí, mléka, trochy mouky a soli vzejít kvásek. Do něj pak přidáme žloutky, rum, majolku a citronovou kůru a postupně přimícháváme také prosetou mouku.
Pak obvyklým způsobem vykrajujeme, plníme koblihy a smažíme.
- ¼ l mléka
- 30 g droždí
- 50 g cukru
- 500 g hladké, nebo polohrubé mouky (nejpépe půl na půl)
- 4 žloutky
- sůl
- vanilka
- citronová kůra
- 1 KL rumu
- 80 g másla
- 150 – 200 g zavařeniny
Tuk osminy litru mléka, droždí, jedné PL cukru a asi 150 g mouky uděláme kvásek a dáme vykynout. Do kotlíku dáme žloutky, cukr, druhou osminu mléka a šleháme ve vodní lázni až hmota zhoustne. Touto hmotou a kváskem zaděláme mouku, přidáme sůl, vanilku, citronovou kůru, rum a vlahé máslo. Zpracujeme vláčné těsto a dáme vykynout.
Vykynuté těsto se lehce rozválí na sílu přibližně 1 cm a kroužkem (6 až 7 cm) se naznačí budoucí koblihy. Na polovinu kroužků se do středu položí nádivka a na ni přiklopí z druhé půlky těsta vykrojená kolečka. Opatrně se přitlačí okraje a celé koblihy se teprve z těsta vykrojí. Ještě se nechají kynout pod utěrkou a potom smaží v oleji nebo tradičně v sádle. Do tuku se kladou vykynutou, vrchní stranou. Vrstva tuku by měla být tak vysoká, aby v ní koblihy plavaly. Při správném postupu by měly dokonce samy "přeskočit" a otočit se na druhou stranu. Nesmažíme je příliš prudce, aby byly hotové i uvnitř.Po usmažení mají mít na bocích pěkný světlý proužek. Z tuku je vytahujeme drátěnou naběračkou, necháme okapat a dáme na papírový ubrousek, který vsákne přebytečný tuk. Nakonec se posypou cukrem s vanilkou. Klasické koblihy jsou oválné, zdaleka to však není jediná možnost Z koblihového těsta lze tvořit nejrůznější další tvary podle místních tradic nebo vlastní fantazie. Většinou se ještě horké obalují v cukru
Crosantové koláčky
(Alena Ondrášková, 12. 2. 2012 18:35)