Jablečné mlsání 2
Koláč z pudinků
- 40 dkg hladké mouky
- 5 vanilkových pudinků
- 20 dkg másla
- 16 dkg cukru
- 2 vejce
- 1 smetana na šlehání
- 1 prášek do pečiva
Dále potřebujeme:
- jablka
- cukr, skořice na ochucení
- meruňky (broskve,..)
- máslo, cukr a mouku na drobenku
- vajíčko na pomašlování
Všechny ingredience zpracujeme a těsto necháme min 1/2 hodiny odpočinout. Rozdělíme na 3 díly a vyválíme. Na vymazaný plech dáme jeden díl těsta, jablka nakrájená na plátky, posypeme cukrem a skořicí. Druhý díl těsta opatrně přenesene pomocí pomoučeného válečku na jablka a urovnáme ho. Propícháme vidličkou, pomašlujeme vajíčkem a pečeme na 180°C.
Další plech vyložíme poslední částí těsta. Poklademe ovocem a posypeme drobenou.
Tip: K ovoci přidáme nasekané ořechy.
Tip 2 : Drobenku ochutíme skořicí.
Řezy bílkové
- 7 bílků
- 50 g cukru
- 150 g hrubé mouky
- 50 g rozinek
- 50 g strouhané čokolády
- 50 g kokosu
- 50 g strouhaných vlašských ořechů
- 80 g rozpuštěného másla
náplň:
- 1 šlehačka v prášku
- 120 g tvarohu
- 3 lžíce kokosu
- 3 lžíce medu
- 2 nastrouhaná jablka
- 30 g strouhaných vlaš. ořechů
- 50 g rozinek
Bílky šleháme do tuha a postupně přidáváme cukr. Potom lehce vmícháme mouku, rozinky, čokoládu, kokos, ořechy a prochladlé rozpuštěné máslo. Nalijeme na vymazaný, vysypaný plech a pečeme asi 20 min. Po vychladnutí překrojíme v půlce a naplníme. Náplň - šlehačku ušleháme dle návodu(s vodou) a přidáme zbylé přísady. Natřeme i horní vrstvu a pocákáme 50 g rozpuštěné čokolády.
Kremrole výborné a snadné
- 35 dkg hladké mouky
- 25 dkg Hery
- 1/8 l šlehačky
Vypracujeme těsto a dáme na 1 hodinu do chladničky. Potom vyválíme tenkou placku a rozřežeme ostrým nožem nebo rádýlkem na proužky široké asi 2 cm a dlouhé asi 25 cm. Ty potom s přesahem navineme na nenamazané cukrářské trubičky a na vymazaném plechu (nebo na plechu vyloženém papírem na pečení) upečeme.
Po vychladnutí plníme jablečným sněhem:
- 25 dkg loupaných, jemně strouhaných jablek
- 35 dkg moučkového cukru
- 2 bílky
Vše šleháme NAJEDNOU do hodně tuhé konzistence.
Bábovka jablková Štajerská
- 250 g cukru
- 250 g másla
- 250 g hladké mouky
- 5 vajec
- 120 g ořechů
- 100 g čokolády na vaření, nastrouhané na hrubo
- 1 prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- 2 velká kyselejší jablka, oloupaná a nastrouhaná na hrubo
- máslo a mouka na vymazání formy
Utřeme máslo s cukrem, postupně zašleháme vajíčka. Přidáme nastrouhaná jablka, čokoládu, mouku s práškem do pečiva. Pečeme pomalu ve vymazané a vysypané formě.
Francouzský jablkový koláč de luxe
Těsto:
- 150 g hladké mouky
- 7O g Hery
- 45 g moučkového cukru
- 120 g vařených strouhaných brambor
- 0,5 vejce
- 0,5 balíčku prášku do pečiva
Suroviny zpracujeme na vláčné těsto a dáme na hodinu odležet do chladničky.
Náplň:
- 6 velkých jablek
- 120 g meruňkové zavařeniny
- šťáva z l citronu
3 jablka podusíme s polovinou zavařeniny, umixujeme a pyré vaříme do zhoustnutí za stálého míchání, vychladíme. 3 jablka oloupeme, nakrájíme na čtvrtky, zbavíme jádřinců, nakrájíme na plátky silné 3 mm a promícháme s citronovou šťávou. Těsto rozválíme a přeneseme do koláčové formy, na dno rozetřeme jablečné pyré. Od středu koláče ozdobně skládáme do kruhu plátky jablek. Pečeme na 180oC asi 35-45 minut. Po vytažení z trouby jablka potřeme zbylou meruňkovou zavařeninou.
Falešný Sachr
Těsto:
- 300g polohrubé mouky
- 300g na hrubo nastrouhaných jablek
- 250g moučkového cukru
- 1,5 sáčku prášku do pečiva
- 2 celá vejce
- 2 PL rumu
- 2 PL kakaa
- 8 PL oleje
- trocha mléka (podle potřeby)
Poleva:
- 50g másla
- 10 až 15g moučkového cukru
- 2 PL rumu
- 1 PL horké vody
- 2 PL kakaa
Záleží na kvalitě jablek. Pokud jsou jablka čerstvá a šťavnatá, není třeba dávat další tekutiny, pokud jsou ale již starší a sušší, je třeba přidat Na vymyzaný a vysypaný plech nalijeme těsto a dáme péct do mírně vyhřáté trouby (jako piškot).
Poleva se dělá ve vodní lázni. Polevou polijeme ještě horký koláč a rovnoměrně rozetřeme stěrkou. Tím se částečně poleva vsákne do koláče. Před servírování ozdobíme šlehačkou.
Skořicovo-jablečný beránek
- 50g rozinek
- 50ml rumu
- 350g hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- 150g cukru
- 1 ,5 lžičky skořice
- 50g vlašských ořechů
- 3 jablka
- 200ml oleje
- 4 vejce
Rozinky namočíme do rumu. Mouku smícháme s práškem do pečiva, přidáme cukr, skořici nahrubo nasekané ořechy a rozinky v rumu. Jablka oloupeme, nastrouháme nahrubo a přisypeme do mísy. Nakonec přidáme olej a vejce. Vše řádně promícháme. Naplníme do formy vymazané tukem a vysypané hrubou moukou.
Troubu rozehřejeme na 180st. a pečeme 30 minut, potom snížíme na 160st. a dopečeme ještě dalších 30 minut. Po upečení necháme ve formě krátce vychladnout a vyklopíme.
Sypaný koláč s jablky - recept je prý z Normandie
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek pískového cukru
- asi 1 kg nastrouhaných jablek
- rozinky
- nahrubo nasekané ořechy podle chuti
- skořice
- máslo (Hera)
Smícháme 2 hrnky polohrubé mouky s 1 hrnkem pískového cukru. V další misce máme nastrouhaná jablíčka. Formu vymažeme máslem a na dno nasypeme vrstvičku mouky smíchané s cukrem. Rovnoměrně poklademe vrstvou nastrouhaných jablek, posypeme rozinkami, ořechy a skořicí a nasypeme další vrstvičku mouky tak, aby zakryla jablíčka. Na tuto vrstvičku mouky naklademe lístečky másla. A opakujeme vrstvu jablíček, na to rozinky, ořechy a skořici a vrstvičku mouky. Poklademe lístečky másla. Celý postup se opakuje do vypotřebování surovin - skončí se moukou pokladenou lístečky másla. Do dortové formy z tohoto množství dáme čtyři vrstvy mouky s cukrem a tři vrstvy strouhaných jablíček - končí se moukou a lupínky másla.
Jablečná roláda
- 4 vejce
- 150g cukru
- 150g polohrubé (nebo hladké) mouky
- 250g nastrouhaných jablek (4 střední jablka)
- skořice a vanilkový cukr na posypání jablek
Plech vyložíme papírem nebo alobalem, který vymažeme a vysypeme hladkou moukou. Nastrouhaná jablka rozložíme na plech a posypeme cukrem a skořicí. Ušleháme cukr a vejce, až je hmota hustá a hladká. Jemně vmícháme mouku, nalijeme na jablka a dám péct. Po upečení otočíme papír nahoru. Papír stáhneme a ještě teplou roládu stočíme. Po vychlazení nakrájíme a už jen stačí posypat cukrem.
TIP: Roládu po upečení před svinutím potřelme troškou nutely.
Vlhká bábovka
Těsto:
- 500 g mouky
- 2 ČL mleté skořice
- 1 ČL prášek do pečiva
- 1 ČL soli
- 500 g jablek (oloupané vyjádřené a pokrájené na 1cm kostky)
- 200 g hnědý cukr
- 3,5 dl rostlinného oleje
- 200 g krystalového cukru
- 3 velká nebo 4 střední vejce
- 1 vanilkový cukr
- 100 g ořechy (na hrubo posekané)
Karamel:
- 125 g másla
- 200 g hnědého cukru
- 0,5 dl plnotučné mléko
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 1 vanilkový cukr
Troubu rozehřejeme na 180 °C. Formu vymastíme tukem. Do středně velké mísy prosejeme mouku, přidáme skořici, prášek do pečiva a sůl. Část této moučné směsi (asi 3 polévkové lžíce), vysypeme na pokrájená jablka a dobře protřepeme, aby se jablka obalila moukou. Do středně velké mísy s moučnou směsí přidáme 200 g hnědého cukru, olej, 200 g normálního krystalového cukru, vajíčka a 3 ČL vanilkového extraktu. Tyto ingredience mícháme v elektrickém robotu do zhoustnutí (asi 4-5 minut), a postupně přidáváme zbylou moučnou směs. Ručně vmícháme do ušlehané směsi jablka obalená v mouce a nahrubo posekané ořechy. Můžeme přidat i máčené v rumu hrozinky nebo kandované ovoce. Vložíme hotovou směs do připravené vymaštěné a vysypané formy a pečeme asi hodinu. Špejlí zkoušíme dobu pečení.
Karamelová poleva:
Rozpustíme máslo na pánvičce při střední teplotě, vešleháme cukr a pak mléko. Šleháme tak dlouho, dokud není cukr rozpuštěný a karamel hladký. Šleháme od bodu varu (asi 5 minut). Pak vešleháme vanilkový cukr Čtvrtinu této karamelové polevy nalijeme na teplou bábovku ještě ve formě a necháme asi 15 minut vsáknout a vychladnout. Pak bábovku z formy vyklopíme na talíř a celou ji polijeme zbytkem karamelu. Necháme vychladnout.
TIP: Do těsta můžeme přidat hrozinky, kandované ovoce, nebo perníkové koření.