Dorty
Jablečný drobenkový dort
Drobenka:
- 150g hrubé mouky
- 100 g Hery
- 130 g mouč. cukru
- 1 žloutek
- 1/3 kypříc.prášku,
Tvaroh:
- 1 tvaroh
- 1 vejce
- 1 van. cukr
- 40 g cukru krupice,
Jablka:
- 4-5 jablek nastrouhat
- 40 g cukru krupice
- 1 lžíce solamylu
- skořice
Do kulaté dortové formy, vymazané a vysypané,vrstvíme v tomto pořadí: 1/2 drobenky, tvaroh, jablka, 1/2 drobenky.
Pečeme na 170 st asi hodinu.
Tip: Do trouby pod formu dáme alobal, aby nevytekla šťáva.
Dort tvarohový nepečený (Jana)
- 1 zakysaná smetana
- 2 vanilkové cukry
- krystalový cukr podle chuti
- 1/2 kg tučného tvarohu
- 1 ušlehaná šlehačka + ztužovač
- 2 lžíce mleté želatiny rozpustit ve 2-3 lžících vody
- 100 g mléčné čokolády
- 2 lžíce rozinek
- 1 lžíce rumu
- 1 broskvový kompot
- dětské piškoty
- trošku másla
Rozinky namočíme do rumu a přidáme trošku vody, přivedeme k varu a necháme vychladnout, pak je scedíne.
Dortovou formu vymažeme máslem, vyložíme piškoty, i po stranách, navlhčíme je šťávou z kompotu. Ušleháme tvaroh, kysanou smetanu, vanil. cukry a cukr. Přidáme ušlehanou šlehačku a rozpuštěnou želatinu. Směsrozdělíme na dva díly. Do jednoho dílu zašleháme rozinky, do druhého rozpuštěnou čokoládu.Střídavě klademe na piškoty lžící vedle sebe a prokládáme nakrájenými a okapanými broskvemi (jiným ovocem). Nahoře uděláme vidličkou mramorování. Necháme ztuhnout v ledničce, pak ozdobíme podle vlastní fantazie - šlehačkou, čokoládou.
Dort pohádkový /pařížský /
Korpus:
- 2 žloutky
- 4 pol. lžíce horké vody
- 10 dkg mletého cukru
- 7 dkg hrubé mouky
- špetka prášku do pečiva
- 3 dkg kakaa
- ze 3 bílků sníh
Jíška:
- 3 dkg másla
- 3 dkg hladké mouky
udělat světlou jíšku, kterou rozředíme 1/4 l mléka, povaříme, mícháme do vychladnutí.
V misce utřeme 10 dkg másla, 10 dkg ml. cukru, 5 dkg kakaa, 1 žloutek, smícháme z vychladlou jíškou. Natřeme na dort, zdobíme šlehačkou.
Dort pruhovaný
Těsto:
- 3 vejce
- 90g cukru
- 80g hl. mouky
- 20g kakaa
- 2 lžíce oleje
- tuk a mouka na vysypání dortové formy
Celá vejce ušlehat s cukrem do pěny. Mouku smícháme s kakaem a zamícháme do pěny, potom vmícháme olej.
Péct na 200°C.
Nádivka:
- 100g mletých ořechů
- 200 ml mléka
- 100g piškotů (rozdrtit nebo umlít)
- 50g másla
- 3 PL moučkového cukru
- 3 PL rumu
Ořechy vsypeme do vařícího mléka, za stálého míchání chvíli povaříme. Odstavíme a zahustíme piškoty a necháme vychladit. Vmícháme změklé máslo, cukr a rum. navrstvíme na korpus.
Ozdoba:
- 250 ml smetany ke šlehání
- 1 ztužovač
- 2 mandarinky (meruňky, kiwi, jahody, broskve)
- trochu strouhané čokolády
Šlehačkou ozdobíme dort, pokladem ovocem a můžeme střed posypat čokoládou.
Dort čokoládový
- 150 g hořké čokolády,
- 200 g polohrubé mouky,
- půl sáčku kypřícího prášku,
- 60 g tuku,
- 150 g pískového cukru,
- 4 žloutky,
- 4 bílky,
- tuk a polohrubá mouka na formu,
- rybízová marmeláda
Oříšková náplň:
- 600 ml smetany ke šlehání,
- 3 sáčky ztužovače šlehačky,
- 2 sáčky vanilinového cukru,
- moučkový cukr na přislazení,
- 50 g nahrubo nakrájených oříšků
Na ozdobu:
- 200 g růžové mandlové hmoty (marcipánu),
- moučkový cukr,
- 3 růžové růže s lístečky
Čokoládu rozlámeme do misky a v horké vodní lázni ji necháme rozehřát. Mouku prosijeme s kypřicím práškem. Změklý tuk utřeme s polovinou cukru, postupně přidáváme žloutky a našleháme, postupně přidáme čokoládu. Z bílků ušleháme tuhý sníh a vešleháme zbylý cukr. Do žloutkové hmoty po částech přidáváme mouku střídavě s částí bílkového sněhu, zbylý sníh do těsta už jen lehce obracíme.
Těsto naplníme do tukem vytřené a moukou vysypané dortové formy, vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a upečeme. Prochladlý korpus vyklopíme na podložku.
Den předem šlehačku převaříme a necháme ji vychladnout, potom ji se ztužovačem a vanilinovým cukrem ušleháme dotuha, podle chuti dosladíme prosetým moučkovým cukrem. Vychladlý korpus od krajů doprostřed seřízneme tak, abychom neprořízli střed. Vykrojenou část rozdrobíme a necháme v mírně vyhřáté troubě i s oříšky prosušit. Potom drobečky promícháme do šlehačky. Vykrojený korpus potřeme marmeládou a naplníme šlehačkou tak, aby měl podobu polokoule. Mandlovou hmotu rozválíme na tenkou placku (nejlépe mezi dvěma fóliemi) a překryjeme jí šlehačku i korpus. Dort přes sítko poprášíme moučkovým cukrem a ozdobíme růžemi.
Dort jablkový nepečený (Janka)
- 3 hrnky vody
- 8 lžic cukru krupice
- 4 jablka
- 2 balíčky vanilkového pudinku
- 1 balíček dětských piškotů
Jablka oloupeme, nakrájíme na malé kousky, dáme do hrnce a zalijeme 2 hrnky vody, přidáme cukr a přivedeme do varu. Pudink rozmícháme v 1 hrnku vody, přilijeme do vařících se jableka mícháme do zhoustnutí. Dortovou formu vypláchneme studenou vodou, na dno poskládáme piškoty a zalijeme polovinou jablečné směsi. Poklademe další vrstvou piškotů a zalije zbylou směsí. Poslední vrstvu tvoří piškoty. Dort zatížíme, necháme v chladničce ztuhnout a ozdobíme ušlehanou šlehačkou.