Další sladkosti
Čokoládový koláč s červenou řepou
- 220 g červené řepy
- 200 g čokolády na vaření
- 200 g másla
- 200 g cukru
- 135 g hladké mouky
- 60 ml horkého pressa
- 3 PL kakaa
- 5 vajec
- 7 g prášku do pečiva
Řepu uvaříme doměkka v osolené vodě, oloupeme a nakrájíme na kostky. Rozmixujeme na pyré. Čokoládu rozpustíme, přidáme máslo, kávu a necháme rozpustit. Do vychladlé směsi přidáme žloutky a pyré z řepy.
V míse smícháme mouku, kakao a prášek do pečiva. Bílky vyšleháme do tuhého sněhu, během šlehání postupně přidáváme cukr. Sníh lehce vmícháme do čokoládové směsi, nakonec přimícháme sypké ingredience.
Pečeme v máslem vymazané a kakaem vysypané dortové formě. Troubu rozehřejeme na 180°C, po vložení koláče snížíme teplotu na 160°C.
Košíčky se žloutkovým krémem
- 500g listového těsta
- 500 ml mléka
- citronová kůra z 1 citronu
- 1 skořice
- 60 g hladké mouky
- 500g cukru
- 250 ml vody
- 7 žloutků
Nejprve si připravíme krém - mléko s moukou svaříme na hustou kaši a necháme vychladnout. Cukr smícháme s vodou a vaříme 3 minuty, odstavíme s plotny a pomocí ručního šlehače vmícháme do zchladlé moučné kaše. Necháme vystydnout a do studené směsi vešleháme žloutky.
Lískové těsto rozválíme na obdélník, smotáme do úzkého válečku (cca 2,5 cm tlustý) a krájíme na kousky asi 1,5 cm dlouhé. Formu na muffiny vymažeme máslem, vložíme kousek těsta řeznou stranou dolu a prsty opatrně roztlačíme k okraji.
Naplníme krémem, asi 3 mm pod okraj a dáme do hodně vyhřáté trouby (250°C) péct na 15 minut.
Švestkový koláč
- 40 dkg polohrubé mouky
- 12 dkg cukru (krystal)
- 12 dkg tuku (např. Hera)
- 2 celá vejce
- 1 vanilkový cukr
- 1 prdopeč
- trochu mléka (aby vzniklo řidší těsto)
Na těsto navrstvíme švestky (nebo jiné ovoce) a zasypeme drobenkou (2-3 lžíce cukru moučka, 3-4 lžíce hrubé mouky, 1 - 2 lžíce másla, vanilkový cukr)
Tato dávka těsta vyjde na 2 kulaté koláče. Na druhý místo švestek můžeme dát směs tvarohu, cukru, mléka a vanilkového pudinku a zasypeme také drobenkou.
Věnečky, větrníky
- 1/4 l vody
- 125 g másla
- 16 dkg hladké mouky
- 4 vejce
- 1/2 KL prášku do pečiva
- špetka soli
- 250 ml mléka
- 1 vanilkový pudink
- 50g cukru
- 300 ml šlehačky
- 100g cukru
- 80 ml šlehačky neušlehané
- 200 ml šlehačky
- 150 g pískového cukru
- 75 ml šlehačky
Cukr upálíme na karamel. Za stálého míchání přidáme 75 ml šlehačky. Poleva musí mít konzistenci tekutého medu. Pokud se zdá řídká, zahustíme jí moučkovým cukrem.
Koláč drobenkový s pudinkem a ovocem
Pudink :
- 2 vanilkové pudinky
- 2 PL cukru
- 1 l mléka
Drobenka:
- 600 g polohrubé mouky
- 250 g krupicového cukru
- 1 Hera
- 1 vejce
- 1 vanilkový cukr
- 1 prášek do pečiva
- ovoce čerstvé nebo kompotované
Z mléka, pudinkového prášku a cukru se uvaří pudink. Z ostatních příměsí užmouláme drobenku. 3/4 drobenky dáme na plech na pečící papír. Polijeme uvařeným vlažným pudinkem, poklademe ovocem a celé posypeme zbytkem drobenky. Dáme péct do středně vyhřáté trouby. Pečeme asi 30-40 minut.
Kremrole
1.těsto:
- 12,5 dkg hladké mouky
- 1 máslo
2. těsto:
- 25dkg hladké mouky
- 2 žloutky
- špetka soli
- 1PL rumu
- zadělat šlehačkou (cca 8-10 PL)
Na vále zpracujeme těsto č.2, musí být vláčné Měkké těsto necháme 1/4 až 1/2 hod. odpočinout pod teplým kastrolem na pomoučeném talíři. Potom těsto rozválíme a doprostřed dáme zpracované těsto č.1 zabalíme, znovu rozválíme a opět složíme, toto opakujeme 3x po dvou hodinách. (Skládáme jako dopisní obálku). Hotové těsto zabalíme do mikroténového sáčku a necháme do druhého dne v chladu odpočinout.
Druhý den rozválíme na cca 2 mm, rádýlkem nakrájíme proužky, které namotáme na trubičky. Pomašlujeme vajíčkem a pečeme nejprve při 240 stupních. Když trubičky naskočí, stáhneme na 200 stupňů a dopečeme. Vychladlé plníme bílkovým sněhem, vyšlehaným v páře.
Paví oko
Roláda:
- 5 vajec
- 5 PL mletého cukru
- 4 PL polohrubé mouky
- 1/3 prášku do pečiva
- 1 PL oleje.
Vyšleháme bílky na tuhý sníh a přišleháváme cukr, žloutky, olej a nakonec opatrně mouku s práškem do pečiva.Těsto rozetřeme na pečicí papír položený na nízkém plechu.Pečeme v horké troubě. Upečené sundáme z plechu sundáme papír. Potřeme dobrým džemem a srolujeme.
Ořechová hmota:
- 3 vejce
- 90 g cukru krupice
- 60 g mletých ořechů
- 40 g strouhanky
- 1/2 prášku do pečiva
- 1 PL kakaového prášku
- 1PL rumu
Na ořechovou hmotu opět ušleháme sníh, přišleháme žloutky s cukrem. Zlehka vmícháme ořechy smíchané se strouhankou, kakaem a práškem do pečiva. Nakonec vmícháme rum.
Formu na biskupský chlebíček vymažeme a vysypeme hrubou moukou. Nalijeme do ní asi polovinu ořechové hmoty, na ni položíme roládu a zalijeme zbytkem. Povrch uhladíme a celé vložíme do trouby vyhřáté na 180-190°C. Pečeme cca 20 minut.
Upečený moučník opatrně vyklopíme z formy a po vychladnutí polijeme polevou, případně ještě posypeme mletými ořechy.
Kefírová buchta
- 35 dkg hladké mouky
- 35 dkg cukru krupice
- 2 KL sody
- 1/2 l kysaného podmáslí, kefíru
- 2 žloutky
- 1 dcl rozpuštěné hery, másla
- 2 PL kakaa
Vše smícháme, nalijeme na vymazaný a hrubou moukou, nebo kokosem vysypaný plech a pečeme na 180°C.
Vychladlou buchtu polijeme čokoládou a můžeme posypat kokosem, strouhanými ořechy,..
Křehké těsto ze zakysané smetany
- 1 máslo
- 1 zakysaná smetana
- 500 g hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- špetka soli
Vše zpracujeme na hladké těsto, nebo dáme do domácí pekárny na program nudle (jen míchá).
1. varianta - vyválíme 2 placky. Každou poklademe oloupanými a na tenké plátky nakrájenými jablky, posypeme mletou skořicí, rozinkami, nasekanými ořechy, strouhankou a pocukrujeme.. Zabalíme, pomašlujeme vajíčkem a pečeme ve na 180°C asi 20 min.
2. varianta - vykrajujeme pomocí formičky kolečka, plníme tvarohovou nádivkou a pevně uzavřeme. Mašlujeme vajíčkem a pečeme na 180°C asi 15 min.
3. varianta - rozdělíme těsto na 4 díly, kařdý rozválíme do tvaru kruhu. každý kruh rozdělíme na 8 dílů. Do každé osminy dáme trochu marmelády a stočíme do rohlíčku. Mašlujeme vajíčkem a pečeme na 180°C asi 15 minut.
Boží milosti
- 170 g hladké mouky,
- 35 g cukru
- 35 g másla
- 4 žloutky
- špetka soli
- 1 PL kysané smetany
- l1 PL rumu
Těsto řádně prohněteme a půl hodiny necháme odležet. Pak rozválíme, přeložíme, složíme a opět necháme odležet a teprve potom rozválíme a krájíme. Pak už jen rozpálíme tuk a krátce smažíme z obou stran.
Ještě teplé milosti obalujeme v moučkovém cukru se skořicí.
Masopustní kraple
- 350 g hrubé mouky
- 50 g másla
- 70 g cukru
- 3 žloutky
- 3 lžíce bílého vína
- 6 PL mléka
- sůl
- citronová kůra
Zpracujeme těsto jako na nudle, nechámte ho odpočinout v chladnu a pak rozválíme na tenký plát, krájíme delší široké nudle a ty smažíme v rozpáleném omastku. Hned po usmažení posypeme cukrem s vanilkou.
Masopustní kotouče
- 500 g hladké mouky
- 4 žloutky
- 2 PL cukru
- 2 PL másla
- 6 PL bílého vína
- vanilinový cukr
- špetka soli
- citronová kůra
Hutné těsto necháme čtvrt hodiny odpočinout, pak ho rozválíme na silnější plát a vykrajujeme z něho kolečka. Každé po okrajích nařežeme a smažíme v rozpáleném tuku. Usmažené obalujeme v cukru a skořici.
Marcipán falešný
20 dkg sušeného mléka - já používám buď plnotučné nebo polotučné
20 dkg cukr moučka - oboje prosít
2 kl oleje
trochu mandlové tresti - 3 kl
vodu dle potřeby - přibližně 50ml
Výsledek musí být hustý jak plastelína, a to je opravdu důležité. DŮKLADNĚ PROPRACOVAT, jinak ztvrdne. Vodu velmi opatrně, pořád se to zdá husté, a pak je z toho najednou kaše.
Pokud je to řídké, tak přiměřeně přidat cukr a suš. mléko. Půl napůl.
Tip 1: Zpracovat nahrubo vařečkou, pak rukou s igelitovou rukavicí, se kterou se pak i hmota pěkně vyleští, aby byla lesklá. Co se týká lesku - hotové výrobky se jemně postříkají olejem - rozprašovačem.
Tip 2: Výborně se dělá v domácí pekárně, na program Nudle (jen hněte).
Pumprnikl k čaji
- 1/2 kg cukru
- 600 g pšeničné mouky
- 3 vejce
- 1/2 lžičky utlučeného zázvoru
- 25g kandované citronové kůry
- 6g utlučeného hřebíčku
- 30g mleté skořice
- 125g umletých mandlí
- 15g prášku do pečiva
- čokoládová poleva
Rozpustíme cukr, který vaříme tak dlouho, až nabude světlehnědé barvy. Když vychladne, zaděláme do něj pšeničnou mouku a ponecháme půl dne odpočívat. Poté přihněteme vejce, utlučený zázvor, kandovanou citronovou kůru, utlučený hřebíček a skořici, umleté mandle a prášek do pečiva. Vyválíme těsto a rozetřeme na plechu moukou posypaném a upečeme na prudším ohni. Jakmile plech z trouby vytáhneme, hned krájíme na 3 cm proužky a potíráme čokoládovou polevou.
Pražský koláč
Tarte Tropézienne - specialita, kterou v Saint Tropez vymyslel místní pekař polského původu Alexandre Micka.
- 250 g hladké mouky
- 250 g polohrubé mouky
- 30 g droždí
- 1 vejce + 1 na potření
- 4 PL cukru
- 1 dcl mléka
- 2 dcl kysané smetany
- špetka soli
Náplň:
- 1 šlehačka
- 1 ztužovač šlehačky
- 1 tvaroh
- 1 vanilkový pudink uvařený v 300 ml mléka
- cukr dle chuti
Drobenka:
- polohrubá mouka
- máslo
- cukr
- skořice
Necháme vzejít kvásek(mléko,droždí, lžička cukru promícháme). Mouku smícháme se zbytkem cukru, přidáme kvásek, smetanu, vejce a sůl a propracujeme těsto, necháme vykynout. Během kynutí propracujeme těsto znovu. Z vykynutého těsta vytvoříme 4 menší placaté koláče a dáme je na pomaštěný plech, nebo pečící papír, necháme chvilku kynout. Pak potřeme vejcem a posypeme buď drobenkou se skořicí a nebo jen skořicovým cukrem.
Pečeme 20-25 min.
Po vychladnutí podélně rozkrojíme a naplníme, nakonec posypeme moučkovým cukrem.
Letní melodie
Těsto:
- 10 dkg měkkého másla
- 3 dkg moučkového cukru
- 1 vanilkového cukru
- 1 skořicový cukr
- špetka soli
- 4 žloutky
- 4 bílky
- 9 dkg moučkového cukru
- 10 dkg mletého máku
- 7 dkg hladké mouky.
Krém:
- 50 ml vody
- 1 PL citonové šťávy
- 1 balíček želatiny Dr.Oetker (čirá na aspiky)
- 500 ml zakysané smetany
- 1 vanilkový cukr
- 4 PL moukového cukru
- 250 ml smetany ke šlehání
- 10 dkg jahod (malin).
Ozdoba:
- 20 dkg jahod (malin)
- 1 balíček dortového želé Dr.Oetker červené.
Máslo + 3 dkg moučkového cukru, vanilkový cukr, skořicový cukr a sůl vyšleháme do pěny. Za stálého šlehání postupně přidáváme žloutky. Bílky s 9 dkg moučkového cukru vyšleháme do tuha. Sníh opatrně vmícháme do žloutkové pěny. Smícháme mák s moukou, přidáme do těsta a vše promícháme. Těsto vlijeme do vymazané a vysypané dortové formy a uhladíme.
Dáme péct do předehřáté trouby na 180°C,
Po upečení necháme korpus vychladnout ve formě.
Krém : Vodu smícháme s citronovou šťávou a namočíme do ní želatinu, kterou necháme nabobtnat . Po nabobtnání rozpustíme želatinu ve vodní lázni. Zakysanou smetanu, vanilkový cukr a moučkový cukr dobře promícháme a vmícháme ušlehanou smetanu, jahody a rozpuštěnou želatinu.
Připravený krém natřeme na vychladlý korpus, povrch uhladíme a dáme na 3 hodiny do ledničky vychladnout. Po vychladnutí rozložíme na krém jahody (maliny). Připravíme Dort-želé podle návodu a nalijeme na povrch dortu.Uchováváme v lednici.
Makovec s jablky
- 5 vajec
- 30 dkg polohr. mouky,
- 1 prášek do pečiva
- 20 dkg cukru,
- 200 ml oleje
- 200 ml vody
- 20 dkg mletého máku + 10 dkg cukru
Na dno plechu s vyšším okrajem rozložíme pečící papír a pokryjeme strouhanými jablky s cukrem a skořicí (dle chuti a sladkosti jablíček). Ušleháme sníh s cukrem, přidáme žloutky, mouku s práškem do pečiva, olej a vodu. Do poloviny těsta přimícháme mák s cukrem. Tuto hmotu nalejeme na nastrouhaná jablka, na ni nalijeme druhou polovinu těsta bez máku. Pečeme pomalu asi 45 min na 150°C.
Po upečení a vychladnutí překlopíme a polijeme (nebo jen postříkáme čokoládou) a posypeme kokosem nebo ořechy, hoblinkami z oříšků.
Makovec rychlý
- 1 hrnek cukru krupice
- 3 vajíčka
- špetka sol
- 2 dl oleje
- 2 dl vlažného mléka
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 1 hrnek umletého máku
- 1 prášek do pečiva
Cukr, vajíčka a sůl ušleháme do pěny a přidáme ostatní suroviny.Těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný plech a ve vyhřáté troubě zvolna upečeme.
Jablkové kobližky
- 12 jablek
- 1 dkg másla
- 1 tvrdá houska na strouhanku
- 2 žloutky
- 1 vejce
- 5 dkg cukru
- skořice, hřebíček
- citronová kůra
Oloupej 12 mišenských jablek, ustrouhej je na struhadle, dej na kastrolek půl lotu másla ( lot = 16 gramů), dej ty strouhané jablka k tomu a nech je dusit; usmaž jednu strouhanou žemličku dozlatova, nech vychladnout, dej do toho dva žloutky a jedno celé vejce, dej k tomu 3 loty tlučeného cukru, trochu tlučené skořice, hřebíčku a trochu drobně pokrájené citronové kůry, dobře to umíchej, a řídké-li to, přidej trochu strouhané žemličky, udělej kulaté kobližky, obal je v strouhané žemličce, vysmaž v rozpáleném másle, posyp skořicí a cukrem, dej na stůl.
Vločkové sušenky
- 160g ovesných vloček
- 120g moučkového cukru
- 160g másla nebo Hery
- 200g hladké mouky
- 1 lžička jedlé sody
- 2 vejce
- špetka soli
- hrst rozinek, oříšků, semínek (slunečnicová), čokolády
Na pánvi opražíme nasucho nasekané (rozdrcené) vločky a necháme vystydnout. Oříšky, čokoládu, rozinky...atd. nakrájíme na menší kousky a smícháme s ostatními přísadami. Vypracujeme těsto, které necháme v lednici hodinu odpočinout. Rukou tvarujeme malé koláčky, ukládáme na pečící papír a na 200C pečeme cca. 5-7 minut.
Studené zdobíme čokoládou.
Koláč tvarohový l.
1.mísa:
- 3 měkké tvarohy
- 1 hrnek mléka
- 2 vejce
- rozinky
- 3 lžíce cukru moučka
- 1/2 hrnku oleje
2.mísa:
- 3 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek cukru krystal
- 1 vanilkový cukr
- 1 prášek do pečiva
V první míse smícháme všechny ingredience. Na vymazaný a vysypaný plech nasypeme 2 hrnky směsi z druhé mísy a na to nalijeme celou směs z mísy první. Na vrch nasypeme zbytek z druhé mísy. Navrch poklademe proužky másla a dáme péct. Já na máslo používám škrabku na brambory, plátky se snadno a rovnoměrně nakrájejí.
Koláč tvarohový ll.
- 40 dkg hladká mouka
- 13 dkg cukr mletý
- 1 hera
- 1 vanilkový cukr
- 1 vejce
- 1 žloutek (bílek dáme do tvaroh.náplně)
- 1/2 prášku do pečiva
- 2 lžíce kakaa
Vše zpracovat, rozdělit na 2 díly a dát asi na 1 hodinu odležet do mrazáku.
Tvarohová náplň:
- 1/2 kg tvarohu
- 1 žloutek
- 10 dkg cukr krupice
- 1 dcl mléka
- 1 vanilkový puding
- 2 umíchané bílky
Žloutek + cukr + tvaroh důkladně utřeme, zředíme mlékem, ve kterém jsme umíchali puding, nakonec přidat sníh.
Konečná úprava: Na vymazaný a vysypaný plech dáme polovinu kakaového těsta (nejlépe rukama namočenýma v mouce), na to tvarohová náplň a nakonec nahoru nastrouhat 2. polovinu těsta. Pečeme zvolna cca 1/2 hodiny (záleží na troubě).
Nejlépe připravovat navečer a nechat ho přikrytý odležet přes noc.
Tvarohový koláč s ovocem
- 50 dkg polohr. mouky
- 16 dkg cukru krupice
- 1 prášek do pečiva
- 30 dkg tuku (Hera, máslo)
- 2 celá vejce
Vypracovat těsto, které rozestřeme na velký plech se zvýšeným okrajem a okraje těsta zvedneme, aby náplň nevytékala.
Na těsto nalijeme náplň:
- 1/2 kg tučného tvarohu
- 15 dkg cukru
- 1/2 l mléka
- 1 vejce
- 1 vanilk. pudink
- 1 PL másla
- rum podle chuti
Tvaroh utřeme s vejcem, cukrem a máslem. Postupně přidáváme mléko smíchané s vanilkovým pudinkem, vymícháme do hladka a přidáme rum. Pozor - náplň je řídká, ale tím, že obsahuje pudink, tak po upečení ztuhne! Po nalití na těsto poklademe ovocem - nejlépe chutnají čerstvé nebo konzervované meruňky nebo broskve pokrájené na kousky, ale ovoce můžeme jakkoli obměňovat. Peče se ve středně vyhřátě troubě až začne tvaroh na povrchu červenat.
Koláč litý s tvarohem
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- 1 hrnek cukru
- 1/2 hrnku oleje
- 1/2 hrnku vlažné vody
- 1 vejce
Smícháním získáme řidší těsto.
Náplň : 2 tvarohy, 2 vejce, 1 vanilkový cukr, cukr dle chuti, mléko dle potřeby na řidší konzistenci. Na vymazaný a vysypaný plech s vyšším okrejem nalijeme 2/3 těsta, pokryjeme tvarohovou náplní a zalijeme zbytkem těsta. Vložíme do vyhřáté troby a upečeme.
Tvarohový koláč s citronem
- 250g hladké mouky
- 125g másla
- špetka soli
- 40g cukru
- 1 žloutek.
náplň:
- 2 citrony
- 2 vejce
- 750g tučného tvarohu
- 250g zakysané smetany
- 100g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 50g škrobové moučky
Mouku s máslem, špetkou soli a cukrem dobře uhněteme, podle potřeby přidáme 1-2 lžice studené vody.Těsto zabalíme do mikroténove folie a přibližne na hodinu uložime do chladna.
Mezitím připravíme náplň: v horké vodě omyjeme a okartáčujeme citrony a osušime je. Kůru nastrouháme a vymačkáme šťávu.Troubu předehřejeme na 180°C. Vychlazené těsto rozválíme na lehce pomoučeném vále a vyložime jím koláčovou formu. Okraje zvedneme do vyše asi 3 cm.
Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky a bílky. Tvaroh promícháme s citronovou kůrou a šťávou, zakysanou smetanou a vmícháme žloutky, cukr a vanilkový cukr. Z bílků ušleháme tuhý sníh a rozložime jej na tvarohový krém. Přisypeme škrobovou mouču a opatrně promicháme.
Tvarohovou směs naneseme na těsto a povrch urovnáme.
Tvarohový koláč pečeme 50 až 60 min.
Tříbarevná buchta (Hanka)
Spodní těsto:
- 30 dkg polohrubé mouky
- 15 dkg tuku
- 10 dkg cukru
- 1/2 prášku do pečiva
- 1 vejce
- 2 PL kakaa
Náplň:
- z 1/2 l mléka pudink
- 2 měkké tvarohy
- 1/8 másla
- citronová kůra
- vanilkový cukr
- rum
- rozinky
- cukr dle chuti
Vrchní těsto:
- 2 vejce
- 5 PL vody
- 20 dkg cukru
- 20 dkg hrubé mouky
- 1/2 prášku do pečiva
Suroviny na spodní těsto zpracujeme na vále a dáme do ledničky odpočinout. Uvaříme vanilkový pudink a necháme vychladnout. Na vrchní těsto vyšleháme vejce s cukrem, za stálého šlehání přidáme vodu. Mouku s práškem do pečiva opatrně vmícháme.
Těsto na spodní těsto vyválíme a dáme na vymyzaný a vysypaný plech. Na to rozetřeme náplň a nahoru nalijeme vrchní těsto.
Pečeme na 180°C.
Pivní štrůdl
- 350 g hladké mouky
- 1/4 prášku do pečiva
- 100 g 100% tuku
- 1 vejce
- 80 g cukru
- sůl
- 200 ml piva
- mouka na vál
Náplň:
- 350 g jablek
- 100 g cukru
- 50 g rozinek
- 50 g kandovaného ovoce
- 50 g vlašských jader
- skořice
Na vále smícháme mouku s práškem do pečiva, vejcem, rozmačkaným tukem, pivem, solí a cukrem. Vypracujeme tužší těsto a necháme v chladu hodinu odležet. Pak je rozválíme na plát o síle 3 mm a rozpůlíme. Díly potřeme směsí krájených jablek, drcených ořechů, rozinek i kandovaného ovoce a posypeme cukrem se skořicí. Pláty přehneme, stiskneme, povrch propícháme špejlí a upečeme ve středně vyhřáté troubě. Hotový štrůdl lehce potřeme pivem a pocukrujeme.
Mřížkový koláč
- 250 g hladké mouky
- 250 g polohrubé mouky
- 200 g moučkového cukru
- 200 g másla
- 2 žloutky
- 5 PL mléka
- 1prášek do pečiva
Zpracujeme linecké těsto. Část odložíme stranou (asi 1/3 - na mřížky). Ostatní vyválíme, dáme na plech a potřeme dobrou domácí zavařeninou. Ze zbylého těsta vytvoříme na marmeládě mřížkování.
Koláč s jablky (Helena)
- 1/2 kg hladké mouky
- 10 dkg másla
- 25 dkg cukru
- 1 KL sody
- 2 vejce
- 4 PL mléka
Zpracujeme těsto a rozdělíme na 2 části, do jedné přidáme kakao. Upečeme dvě placky, na spodní nalijeme horká! rozvařená jablka. Druhou plackou přikryjeme. Po vychladnutí poléváme čokoládovou polevou.
Caletky
Lívance, které se s oblibou dělaly z ječné mouky a pekly se na zvláštním plátu nad ohništěm na Luhačovicku. Dnes ječnou mouku vyměníme za pšeničnou.
- 250 g hladké mouky
- 250 g polohrubé mouky1
- 125 g rozpuštěného másla (nebo sádla)
- špetka soli
- 1 vejce
- 2 lžičky kypřicího prášku (nejlépe bez fosfátů)
- nemletý mák podle chuti
- krupicový cukr podle chuti (pro slanou verzi vynechte)
- asi 200 ml mléka
Do misky prosijte obě mouky, rozklepněte vejce, přidejte rozpuštěné máslo, sůl, kypřicí prášek, mák, a pokud budete chtít sladké placky, tak i cukr – stačit by měly dvě nebo tři lžíce.Postupně přilévejte mléko a rukama zadělejte těsto. Mělo by být měkké, ale nemělo by se lepit na prsty. Těsto rozdělte aspoň na deset dílů. Každý kousek znovu propracujte. Mezitím předehřejte troubu na 180 stupňů a plech potáhněte pečicím papírem. Z kousků těsta tvarujte na lehce pomoučněném válu tenké placky; pokud chcete, můžete je vyválet válečkem. Rovnejte je na plech a pečte asi deset minut; v průběhu pečení je jednou obraťte.
Na talíři se utře velice jemně 6 vařených žloutků. na vál se dá půl litru mouky, rozmělní se v ní 10,5 deka nového másla, připojí se k ní 10,5 deka tlučeného cukru, ty utřené žloutky, na špičku nože vanilky, půl kávové lžičky amonia. Vše se dobře na vále prohněte, poté se dá mezi 2 talíře a nechá přes noc odpočinout. Druhý den se rozválí těsto na stéblo silně a vykrajují se z toho věnečky, které se potírají rozkloktaným vejcem a sypou sekanými mandlemi, dají se na máslem potřený plech a v teplejší troubě do hnědočervena upekou. Pečené, ještě za tepla se posypou vanilkovým cukrem.
Připravují se ze
- 200 g polohrubé mouky
- špetky soli
- studené vody
- oleje na pečení.
Hotové se nadouvají a potíráme je olejem nebo sádlem.
Jedí se buď samotné nebo potřené a plněné povidly.
- 600 g jablek
- 100 g jader vlašských ořechů
- 150 g vařeného uzeného jazyka
- 50 g medu
- 180 g másla
- 60 g bílé strouhanky
- 1 dl bílého přírodního vína
- 4 vejce
Otvor naplníme touto směsí: rozsekané ořechy smícháme s medem, žloutky a strouhankou.
Jablka naplníme tak, aby náplň nesahala až k povrchu.
Na náplň vložíme plátek jazyka, kousek másla, pokapeme vínem a potřeme ušlehanými bílky, do nichž jsme přidali trochu jemné strouhanky.
Při pečení potíráme jablka máslem a bílým vínem.
žloutky šleháme s cukrem 1/2hodiny,pak zvolna zamícháme sníh z bílků a mouku,do které jsme zamíchali citronovou kůru a vanilku.....směs vlijeme na máslem vymazaný a moukou vysypaný plech a upečeme...po vytažení z trouby potřeme zavařeninou a ještě horké stočíme v závin....vychladlé nakrájíme na kolečka a vyložíme jimi věncovou formu vypláchnutou studenou vodou a vysypanou cukrem....pak potřeme vrstvou krému, další kolečka rolády,opět krém a končíme kolečkama rolády....takto naplněnou formu slabě zatížíme a na několik hodin nebo do druhého dne necháme uležet....pak vyklopíme....
KRĚM:3 celá vejce,20dkg cukru šleháme v páře do zpěnění,po vychladnutí vmícháme 20dkg másla,po kapkách přidáme 2 polevk.lžíce rumu nebo šťávu z citronu....nakonec věnec polejeme polevou...
POLEVA:20dkg cukru,1 bílek,2 lžíce horké vody a barevný breton,_myslím že myslela potravinářské barvivo...vmícháme do hladka a věnec tímto polejeme...
- 14 dkg cukru
- 20 dkg másla
- 40 dkg mouky
- 1 vejce
- 1/2 kg tvarohu
- 6 dkg cukru
- 2 dkg másla
- 1 vejce
- květ
- citron.kůra
Dva díly dají se na plechy, plní se připravenou nádivkou z tvarohu a pokryjí se druhými dvěma kruhy z těsta.
Povrch potře se vejcem a posype krystalovým cukrem, peče se mírně do růžova.
28 deka cukru
5 celých vajec
7 žloutku
se tře nejméně půl hodiny, pak přidej z jednoho citronu jemně sekanou kůru, 28 deka loupaných strouhaných mandlí, 7 deka hořkých mandlí a plnou kávovou lžičku strouhané housky, naposled ze 4 bílků tuhý sníh.
Vysip dortovou formu moukou, ale dřív jí vymaž máslem, vlej těsto do ní a nech pomalu péci.
(Můžeš skusit dřívkem zdali je propečen, nesmí těsto se lepit na dřívko)
Když je upečen, nech jej vychladnout, pak v půli rozřízni a naplň krémem, uděláš ze 3 bílků tuhý sníh, pak stále šlehaje přidáš 12 deka cukru a naposled 5 deka loupaných strouhaných mandlí a trochu vanilky, namažeš spodní půli, přiklopíš vrch a potřeš bílým ledem, okrášlíš rozpůlenýmy ořechi nebo sněhovímy pusinkami neb praženýmy mandlemi.
Použít se může i co nákyp, pak se nesmí plnit ani ledem krášlit, dá se k němu šodó, může se udělat den před upotřebením.
Je vždy dobrý a podaří se.
Přidáme 3 žloutky, 2 lžíce práškového cukru, kvásek z 20 g kvasnic, 400 g polohrubé mouky, špetku soli a tolik smetany, aby vzniklo těsto jako na buchty.
Když vykyne, děláme z něho koláčky, které uprostřed plníme tvarohovou vomastou.
Dříve se na pravé sejráky používal "hořčák", kozí sýr.
Půl kg sejra (tvarohu) se utřelo se 3 žloutky, lžící cukru a špetkou muškátového květu.
- 280g hladké mouky
- 250 g másla
- 3 žloutky
- Sůl, citrónová kůra
- Několik lžic kyselé smetany
- Na nádivku:
- 1/2 kg jablek
- Vanilkový cukr
- Citrónová kůra, rozinky, skořice
Pokud jsou jablka hodně šťavnatá, můžeme přidat několik drcených piškotů.
Z těsta vyválíme dva stejné obdélníky, přeneseme na plech, navrstvíme nádivku a přikryjeme druhým plátem, potřeme vejcem a posypeme strouhanými oříšky.
Pečeme v předehřáté troubě do růžova, krájíme ostrým nožem ještě horké.
- 300 g hladné mouky
- 80 g másla
- 1 lžíce citrónové šťávy
- asi 150 ml vody
- mouka na vyválení
náplň:
- 200 g mandlí
- 100 g ořechů
- 100 g pistácií
- na špičku nože mletého hřebíčku
- 1 lžíce skořice
- 50 g moučkového cukru
- 2 sáčky vanilkového cukru
- 150 g másla
- 1 žloutek na potření
sirup:
- 7 dl vody
- 700g cukru
- 10g vanil. cukru
- 1 citron
medová šlehačka:
- 200 ml smetany ke šlehání
- 1 sáček ztužovače šlehačky
- 2 - 3 lžíce tekutého medu
Mandle, ořechy a pistácie rozsekáme a promícháme s kořením, moučkovým a vanilinovým cukrem, rozehřejeme máslo.
Mezitím si připravíme těsto - mouku prosijeme do mísy, přidáme rozehřáté máslo, citrónovou šťávu, přelijeme horkou vodou a zpracujeme tužší těsto, které přendáme na vál a po kouskách rozválíme na 10 tenkých placek. Všechny placky zarovnáme na stejný rozměr čtverce. Máslem vytřeme menší plech a položíme na něj těstovou placku, kterou pokapeme rozpuštěným máslem, položíme druhou placku, kterou pokapeme máslem a posypeme ořechovou směsí. Takto postupujeme až nám zbudou 3 placky. Tyto 3 placky na sebe složíme, pokapeme zbylým máslem, vrchní placku potřeme rozšlehaným žloutkem a všechny 3 placky nakrojíme na čtverečky. Položíme na ostatní placky a pečeme v předem vyhřáté troubě (na 190°C). Ještě teplou baklavu nakrájíme a polijeme horkým sirupem.
Podáváme s medovou šlehačkou. Tu si připravíme ušleháním smetany se ztužovačem, lehce vmícháme med.
Turecký med
- 170 g medu
- 1 vanilkový cukr
- 3 bílky
- 300 g cukru moučka
- 300 g mletých ořechů
- dortové oplatky
Z bílků ušleháme sníh. Med vaříme s vanilkovým cukrem, přidáme sníh, cukr, ořechy. Vaříme, až se hmota odpadá ode dna. Vychladlou hmotu mažeme mezi dvě oplatky, zatížíme prkýnkem a dáme do druhého dne do chladničky.
Plněný makový koláč
Těsto:
- 250 g pohankové mouky
- 180 g másla
- 1 žloutek
- 200 ml mléka
- 20 g moučkového cukru
- špetka soli
Náplň:
- 6 vajec
- 200 g krupicového cukru
- 200 g mletého máku
- 1 KL citronové šťávy
- 30 g pohankové krupice
čokoládová poleva a kokos na posypání
Na nádivku utřeme žloutky s cukrem, přidáme mák, citronovou šťávu a namočenou krupici. Nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků.
Z prosáté mouky, másla, žloutku, mléka, cukru a soli připravíme těsto. Rozdělíme na poloviny a každý díl rozválíme. Jeden položíme na plech pokrytý pečícím papírem, potřeme nádivkou a překryjeme druhým dílem. Propícháme vidličkou, aby při pečení mohla unikat pára.
Pečeme v předehřáté troubě na 180°C. Po vychladnutí polijeme čokoládou a posypeme kokosem.
Třené měsíčky
- 21 dkg másla
- 21 dkg cukru
- 6 žloutků
- 6 bílků
- 21 dkg polohrubé mouky
- kakao
Utřeme máslo s cukrem, postupně za stálého tření přidáváme žloutky, jeden po druhém. Nakonec vmícháme sníh a mouku, do které můžeme přidat špetku prášku do pečiva.
Vychladlé poléváme cukrovou polevou s rumem a po zatuhnutí vykrajujeme měsíčky.
Makovec
- 12 dkg mletého máku
- 15 dkg cukru
- 17 dkg hladké mouky
- 1 vejce
- 1 prášek do pečiva
- 1/4 l bílé kávy
Smíchat všechny ingredience a péct ve vymazané a vysypané formě. Pokud chceme péct na plechu, uděláme 1,5 dávky. Upečené ozdobíme tmavou a bílou čokoládou, nebo cukrovou polevou.
Zelníky
- 500g kyselého zelí,
- 500g hl.mouky,
- 150g sádla,
- 250g mletých škvarků,
- sůl,
- kmín
Vše zpracujeme, rozdělíme na 2 části (je to přesně na 2 plechy)trochu pomažeme plech sádlem, těsto na něj rozválíme, rádlem rýhy a upečeme do růžova.
Zahýbance
(Horácko - Velké Meziříčí) - 750 g vařených brambor,
150 g polohrubé mouky,
sůl,
500 g jablek nebo mrkve,
mák,
pískový cukr
Z mouky a uvařených brambor vypracujeme osolené těsto, ze kterého rozválíme placku. Polovinu placky posypeme nakrájenými očištěnými jablky nebo nastrouhanou mrkví, smíchanou s mletým mákem, posypeme cukrem a překlopíme druhou polovinou těsta. Okraje přitlačíme a placku v troubě upečeme. Po upečení po stranách pomastíme.
Boží milosti, řezané koblihy
- 60 dkg hladké mouky
- 15 dkg cukru
- 4 žloutky
- 2 PL rumu
- 1 zakysaná smetana
- špetka soli
Vše smícháme a vytvoříme hladké těsto, které vyválíme a rádýlkem vykrajujeme různé tvary. Např. obdélníčky, které uprostřed 3x nakrojíme, nebo proužky, které postupně dáváme do horkého sádla, vytvoří "hnízda". Usmažené dáme na papírový ubrousek, abychom se zbavili přebytečného tuku a obalíme v cukru.
Jabkance
- brambory
- sůl
- hladkou mouku na vál
- tvarohovou náplň
- máslo na potření
- moučkový cukr na posypání
Brambory uvaříme ve slupce a horké je oloupeme. Oloupané horké brambory se dřevěnou paličkou roztlučou v necičkách (nastrouhají na struhadle) s troškou soli na těsto. Těsto by mělo být naprosto hladké bez hrudek a toho dosáhneme jen u horkých brambor. Hladká mouka se používá pouze na vyvalování, do těsta se nepřidává. Těsto musí být jako gumové.
Na málo pomoučeném vále z těsta uděláme placičky, vykrajujeme je sklenicí nebo hrnkem, záleží jak je chceme mít veliké, dáme na ně sladký tvaroh, přeložíme a spojíme tak, aby nevytekl tvaroh.
Pečeme na plátech kamen (teflonové pánvi), upečené se skládají do mísy, kde se omastí máslem a posypou cukrem.
Jabkance se mají dělat rychle, aby se povrch rychle uzavřel a zezlátnul.
Jabkance nejdou dělat z moučných brambor.
Sladký tvaroh 5 dkg másla, 5 dkg cukru, 2 žloutky, citrónovou kůru a vanilkový cukr utřeme, potom vmícháme 250 g tvarohu a pokud je moc hustý přidáme trochu mléka a nakonec rozinky, předem namočené v rumu.
Adventní pomerančový chlebíček
- 200g másla, může být klidně i hera
- strouhaná kůra z jednoho bio pomeranče
- 150g moučkového cukru
- 3 celá vejce
- 100g škrobu - maizeny
- 200g hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- 100g kandované pomerančové kůry
- 150g čokoládové polevy na polití
- 50g pomerančové kůry na ozdobení
Ručním elektrickým šlehačem, zapnutým na nejvyšší obrátky, šlehejte asi 2 minuty tuk, strouhanou pomerančovou kůru, cukr, vejce, maizenu a prášek do pečiva. Nakonec vmíchejte pomerančovou kůru.
Těstem naplňte vymazanou a vysypanou chlebíčkovou formu (délka 25 cm) a pečte v předehřáté troubě 60 - 70 minut při teplotě 175 - 200° C. Po upečení chlebíček vyklopte a nechejte zcela vychladnout.
Polijte připravenou čokoládovou polevou a ozdo
mnam
(alana127@centrum.sk, 20. 4. 2012 21:46)