Další sladkosti 2
Makový koláč s ořechovou drobenkou
Těsto:
- 150g polotučného tvarohu
- 80g cukru
- 1 sáček prášku do pečiva
- 300g polohrubé mouky
- 6 PL mléka
- 6 PL oleje
- 3 vejce
Náplň:
- 300g mletého máku
- 400ml mléka
- 120g cukru
- 20g másla
- 1 KL skořice
- 1 sáček vanilkového cukru
Drobenka:
- 150g Hery máslové
- 250g hrubé mouky
- 250g cukru
- 50g nasekaných vlašských ořechů
Náplň:
Mletý mák povaříme s mlékem, cukrem a skořicí. Vaříme až do zhoustnutí. Těsně před vypnutím, přidáme do nádivky máslo a pořádně promícháme.
Těsto:
Tvaroh smícháme s mlékem, vejci, cukrem, olejem a moukou, ve které jsme si rozmíchali prášek do pečiva. Těsto vtlačíme na vymazaný a vysypaný plech. Těsto pokryjte připravenou a vychladlou nádivkou.
Připravíme si drobenku a posypeme jí povrch koláče.
Pečeme zhruba 40 minut dozlatova.
Makovo-jogurtové řezy s višněmi
- 650 g hladké mouky
- 300 g cukru
- 6 vajec
- 250 ml oleje
- 500 g bílého jogurtu
- 2 vanilkové cukry
- 2 prášky do pečiva
višňový přeliv:
- 2 višňové kompoty (cca 750 g višní)
- 300 ml kompotové šťávy
- 2 dortové želé
Sypké ingredience promícháme v míse, přidáme tekuté + sníh z bílků avše vlijeme na velký plech, vyložený pečícím papírem.
Višňový přeliv - vypeckované višně smícháme se šťávou z kompotu a dortovým želé a vše necháme přejít varem. Po částečném vychladnutí nalijeme na těsto. pomocí vařečky lehce promícháme a pečeme na 180°C.
Meruňkové řezy z kompotu
- 750 ml meruňkového kompotu
- 400 g polohrubé mouky
- 200 g práškového cukru
- 3 vejce
- 2 KL sody
- 2 dl oleje
Kompot i se šťávou rozmixujeme, přidáme ostatní ingredience a dobře promícháme.
Pečeme na vymazaném a vysypaném plechu na 180°C.
Bílkový chlebíček
- 1 bílek
- 1 dkg rozpuštěného másla
- 2,5 dkg cukru
- 2,5 dkg hrubé mouky
- kandované ovoce
- ořechy
- kousky čokolády
- hrozinky
Bílky vyšleháme s cukrem do tuhého sněhu, přimícháme máslo, mouku, ořechy, kandované ovoce a hrozinky.
Pečeme ve vymazané a vysypané formě.
Troubu rozpálíme na 200°C, vložíme formu s chlebíčkem a teplotu snížíme na 180°C.
Do chlebíčkové formy jsem dělala z 5ti bílků.
Tip 1: Bílky nejprve vyšleháme do polotuhého sněhu, pak postupně za stálého šlehání přidáváme cukr.
Tip 2: Ořechy, hrozinky, čokoládu a kandované ovoce obalíme ve troše hrubé mouky a pak opatrně vmícháme do těsta.
Broskvová se zakysanou smetanou
Linecké těsto:
- 300 g hladké mouky
- 200 g hery
- 2 vejce
- 100 g cukru
- 1 prášek do pečiva
Lité těsto:
- 2 zakysané smetany
- 3 vejce
- 100 g cukru
- 3 PL hladké mouky
Drobenka:
- 8 dkg cukru
- 8 dkg hrubé mouky
- 8 dkg kokosu
- 50 g másla
Dále potřebujeme: Ovoce, čerstvé, nebo kompotované.
Těsto - ze všech surovin vypracujeme těsto a dáme na 1/2 hod do lednice odpočinout.
Mezitím si připravíme drobenku.
Rozválené těsto dáme na plech, vyložený pečícím papírem. Na těsto rovnoměrně rozmístíme ovoce (v tomto případě broskve) a zalijeme litým těstem.
Pečeme na 180°c asi 40 minut.
Makovec s tvarohem
- 1 hrnek mletého máku
- 1 hrnek krystalového cukru
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek mléka
- 1/2 hrnku oleje
- 1 prášek do pečiva
- 2 KL sody
- 250 g tvarohu
- 2 vejce
Smícháme všechny sypké ingredience, přidáme olej, mléko vejce a tvaroh. Vše řádně promícháme, vlijeme na vymazaný a vysypaný plech a pečeme na 190°C.
Mrkvový koláč
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- 1 KL skořice
- špetka soli
- 1 hrnek práškového cukru
- 4 vejce
- 1/2 hrnku oleje
- 1/2 hrnku mléka
- 2 krnky strouhané mrkve
- 1 hrnek ořechů
Vejce vyšleháme s cukrem, ostatní sypké suroviny smícháme. Do moučné směsi přidáme vyšlehaná vejce, mrkev, ořechy, olej a mléko a vše promícháme.
Pečeme na vymazaném a vysypaném plechu na 180°C.
Krém:
- 125 g másla
- 2 měkké tvarohy
- 200 g cukru
- pomerančové aroma
- vanilkový cukr
Máslo s cukrem vyšleháme, přidáme ostatní suroviny a vyšleháme krém.
Upečenou a vychladlou buchtu potřeme pomerančovým džemem, na to rozetřeme krém a posypeme skořicí. Necháme vychladit.
Dořin ananasový obrácený koláč
Poleva:
- 1 ananas (může být i kompotovaný)
- 60g světle hnědého třtinového cukru
- 6 kandovaných višní
Koláč:
- 200 g polohrubé mouky
- 100 g práškového cukru
- 1 KL mleté skořice
- 2 prošlehaná vejce
- 100 ml mléka
- 100 ml oleje
- 2 KL prášku do pečiva
Buchta se salkem
- 6 vajec - sníh
- 100 g práškového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 salko
- 60 g másla
- 1 prášek do pečiva
- 300 g polohrubé mouky
- 1 PL kakaa
Žloutky s cukrem vyšleháme do pěny, postupně zašleháme rozpuštěné máslo a salko. Opatrně vmícháme mouku s práškem do pečiva a sníh.
Na vymyzaný a vysypaný plech vlijeme asi 2/3 těsta. Do zbývající třetiny vmícháme kakao a nalijeme na světlé těsto. Špejlí promícháme.
Pečeme na 180°C asi 25 min.
Citronové sušenky
- 10 dkg práškového cukru
- 20 dkg másla
- 30 dkg hladké mouky
- 2 PL citronové šťávy
- 1 PL smetany ke šlehání (nemusí být)
- 1 vejce
- citronové aroma
Všechny ingredience dáme do DP a necháme zpracovat těsto, např na program Nudle. (jen hněte, nehřeje). Pomocí lisu na těsto tvoříme sušenky. Z tohoto množství je 47 sušenek.
Jednoduché, rychlé, dobré.
Oplatky s karamelem
- dortové oplatky
- 25dkg cukru krupice
- 25dkg másla
- 1 kondenzované mléko slazené (Salko)
- 25dkg mletých vlašských ořechů
- 1-2 PL kakaa (nemusí být)
V pánvi se silným dnem necháme pomalu rozpustit a zkaramelizovat cukr, občas zamícháme, aby se nám nepřipálil. Přidáme máslo a za stálého míchání necháme rozpustit. Přilijeme Salko a přidáme kakao, mícháme a necháme probublat, až se vytvoří kompaktní hmota. Přisypeme ořechy, zamícháme a odstavíme ze zdroje tepla. Necháme částečně vychladnout.
Teplou směsí plníme oplatky, zabalíme do alobalu a necháme zatížené do druhého dne v lednici.
Krájíme na malé kousky.
Jablečný koláč
- 250g hrubé mouky
- 250g hladké mouky
- 70g práškového cukru
- 1ks prášek do pečiva
- 2 vajíčka
- 3 PL kysané smetany
- 200g másla
- citronová kůra
- 2 PL kakaa
Náplň jablečná:
- 17ks jablek
- 3-4 PL krystalového cukru
- 1 vanilkový cukr
- skořice
Náplň tvarohová:
- 250g tvarohu
- 3 PL práškového cukru
- 1vanilkový cukr
Všechny suroviny na těsto (kromě kakaa) smícháme a vypracujeme hladké těsto. Rozdělíme na polovinu a do jedné části zapracujeme kakao. Necháme v lednici minimálně půl hodiny odpočinout.
Mezitím si připravíme tvarohovou náplň smícháním všech surovin.
Kakaové těsto rozdělíme na poloviny, rozválíme, potřeme tvarohovou náplní a stočíme rolády.
Světlé těsto rozdělíme na poloviny, jednu část rozválíme na velikost plechu, pomocí válečku přeneseme na plech (vymazaný a vysypaný moukou, nebo použijeme pečící papír). Na těsto uložíme obě tmavé rolády tak, aby ho rozdělily na třetiny. Okolo rolád nasypeme strouhaná jablka, smíchaná s cukrem a skořicí. Nahoru dáme druhou část světlého těsta, opět rozváleného na velikost plechu.
Pomašlujeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme na 180°C, cca 40-45 min.
Množství těsta je určené na menší plech, cca 35x25 cm.
Po upečení a vystydnutí okrojíme okraje a koláč rozkrojíme středem tak, aby kakaová roláda by ve středu řezu a pak na jednotlivé porce.
.....
(Hana, 28. 9. 2012 17:03)