Bábovky
- 200 g bílého jogurtu
- 200 g cukru
- 200 g hladké mouky
- 3 vejce
- 1 dl oleje
- 1 prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr
těsto:
- 300 g polohrubé mouky
- 150 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 120 g rozpuštěného másla
- 2 KL prášku do pečiva
- 300 ml mléka
tvaroh:
- 250 g tvarohu
- 100 ml smetany nebo mléka
- 1 sáček vanilkového pudinkového prášku
- 1 vanilkový cukr
- cukr krupice dle chuti
dále:
- meruňkový kompot
- 2 PL kakaa
- 2 PL smetany nebo mléka
Nejdříve připravíme tvarohovou náplň důkladným vymícháním všech surovin.
Potom stejným způsobem připravíme těsto. Jednu třetinu těsta odlijeme do jiné misky, obarvíme kakaem a vmícháme 2 lžíce smetany nebo mléka.
Do vymazané a vysypané formy nalijeme nejdřív polovinu světlého těsta, pak polovinu tmavého těsta a na ně všechen tvaroh. Na tvaroh naskládáme půlky meruněk a zakryjeme zbytkem hnědého těsta. Nakonec přidáme zbytek světlého těsta a formu vložíme do trouby vyhřáté na 175°C. Pečeme asi 60 minut, zkoušíme špejlí.
Upečenou bábovku necháme ve formě vychladnout, až potom vyklopíme.
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek cukru
- 1 hrnek mléka
- 1 hrnek oleje
- 1 prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- 3 vejce
- 250g tvarohu
- 1 pudink vanilkový
- 100 ml smetany ke šlehání
- 4 PL cukru (nebo dle chuti)
- 2 banány
Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Cukr utřeme se žloutky a olejem. Přidáme mléko, mouku a prášek do pečiva. Z bílků vyšleháme sníh a lehce zapracujeme do těsta.
Tvarohová směs - všechny suroviny rozmixujeme.
Do vymazané a moukou vysypané formy nalijeme 2/3 těsta. Do poslední třetiny přidáme asi 2 KL kakaa. Na světlé těsto nalijeme tvarohovo-banánovou směs a nahoru nalijeme kakaové těsto. Formu s těstem vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 50 minut na 170°C.(Zkoušíme špejlí)
- 1 balíček kakaových piškotů
- 4 vejce
- 160g másla
- 160g cukru
- 250g hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- 1/8 l mléka
- marmeláda
- strouhaný kokos
- čokoládová poleva
- rozinky
- restované mandle
- 130g rostlinného tuku
- 100g pískového cukru
- 100g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 prášek do pečiva
- 5 žloutků a 1 celé vejce
- 1/4 litru navinulé smetany ke šlehání
- 400g polohrubé mouky
- 1 vanilkový pudinkový prášek
- z 5ti bílků sníh
- 6 vajec
- 250g pískového cukru
- 1dl oleje
- 1dl vody
- 250g pol.mouky
- 1van.pudink
- lžíce kakaa
- 2lžíce rumu
- citr.kůra
- 1/2 prášku do pečiva
- 250 g pomazánkového másla
- 200 g pískového cukru
- 1 balíček vanilinového cukru
- 2 vejce
- 200 g polohrubé mouky
- 1 balíček kypřícího prášku
- kandované ovoce a čokoláda
- tuk na vymazání a hrubá mouka na vysypání formy.
Bábovka z jogurtu
- 2 a 1/2 skleničky mouky
- 1 sklenička moučkového cukru
- 1/2 kostky másla
- 2 KL prášku do pečiva
- vanilkový cukr
- citronové aroma nebo trocha nastrouhané citronové kůry
- 0,3 litru bílého jogurtu
- 4 bílky - sníh
Do mouky přidáme prášek do pečení, cukr, citronové aroma, vanilkový cukr, měkčí máslo, a jogurt a vše smícháme. Nakonec přidáme sníh z bílků. Formu na bábovku vymažeme máslem a vysypeme moukou. Vlijeme těsto a pečeme 1 hodinu při teplotě 180 stupňů. Bábovku po vychladnutí můžeme posypat cukrem nebo polít například čokoládovou polevou.
Množství je na menší bábovku.
Tvarohová bábovka citronová
- 25 dkg cukru
- 1 necelá Hera
- 5 vajec - sníh
- 1 tvaroh
- citronová kůra
- citronová šťáva
- vanilkový cukr
- 25 dkg polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- rozinky (nemusí být)
Utřeme cukr s Herou, za stálého šlehání postupně přidáváme žloutky, tvaroh, citronovou kůru a šťávu, vanilku, mouku s práškem do pečiva a rozinky. Nakonec lehce vmícháme sníh.
Pečeme pomalu, cca na 160°C.
Bábovka majolková (paní Jelínková)
- 30 dkg hrubé mouky
- 25 dkg cukru
- 6 vajec (sníh)
- 1 malá majolka
- 1 prášek do pečiva
- vanilkový cukr
Žloutky vyšleháme s cukrem, vmícháme majolku, mouku s práškem do pečiva a nakonec sníh.
Pečeme pomalu be vymazané a vysypané formě.
POZOR: Krájíme úplně studené, jinak se srazí!!
Bábovka jablková
- 20 dkg cukru
- 4 žloutky
- 1/4 kg strouhaných jablek
- 12,5 dkg dětské krupičky
- 2 PL kakaa
- sníh ze 4-6 bílků
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přimícháme strouhaná jablka, krupičku a nakonec sníh.
Pečeme pomalu ve vymazané a strouhankou vysypané formě.
Oříšková bábovka
- 100 g másla
- 200 g práškového cukru
- 4 vejce
- 500 g čokolády na vaření
- 1 dl mléka
- 300 g hrubé mouky
- 100 g oříšků
- 1 prášek do pečiva
- máslo a hrubá mouka na formu
Máslo s cukrem a žloutky vyšleháme do pěny, přidáme nastrouhanou čokoládu, mleté oříšky a pomalu přilijeme mléko. Mouku smícháme s práškem do pečiva, z bílků vyšleháme tuhý sníh. Obojí opatrně spojíme s máslovou hmotou. Pečeme pomalu ve vymazané a moukou vysypané formě asi 50-60 minut.
Bábovka je chutnější druhý den, necháme odležet v chladu.
Třená bábovka z r. 1915
370 g cukru
370 g mouky
185 g másla
1/8 l mléka
6 vajec
1 prášek do pečiva
2 PL strouhanky na formu
Kameninovou formu na bábovku vymažeme a vysypeme strouhankou.
Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky utřeme se změklým máslem. Vmícháme mouku s práškem do pečiva. Z bílků ušleháme tuhý sníh, který lehce vetřeme do těsta.
Třené těsto vlijeme do připravené bábovkové formy, vložíme do předehřáté trouby a upečeme dozlatova.
Třenou bábovku necháme vychladnout ve formě, vyklopíme, pocukrujeme a můžeme podávat.
Bramborová bábovka
- 4 vejce
- 150g másla
- 200 g cukru
- 180 g strouhaných mandlí
- 250 g uvařených nastrouhaných brambor
- 1 kypřící prášek
Ušleháme tuk s cukrem, přidáme vajíčka a znovu ušleháme. Vmícháme mandle s kypřícím práškem a nakonec vmícháme brambory. Formu vymažeme a vysypeme. Pečeme asi 40 minut na 180°C. Upečené, vychladlé pomažeme cukrem smíchaným s citronem (limetkou).
Tvarohová bábovka
- 5 vajec
- 250 g práškového cukru
- 250 g másla
- 250 g tvarohu
- 250 g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- špetka soli
- 80-100 g hrozinek
- 2 PL kakaa
- čokoládová poleva
- tuk a strouhanka na formu
Žloutky vyšleháme s cukrem, přidáme změklé máslo, tvaroh a špetku soli. Vyšleháme. Do mouky vmícháme prášek do pečiva, z bílků vyšleháme sníh. Postupně do tvarohové hmoty vmícháme sníh a mouku, nakonec hrozinky.
2/3 těsta vlijeme do vymyzané a strouhankou vysypané formy. Do poslední třetiny vmícháme kakao a lžící postupně přidáváme do formy tak, aby vzniklo mramorování.
Pečeme asi 1 hodinu na 160°C. Upečenou a vystydlou bábovku polijeme čokoládovou polevou.
Bábovka ořechová
- 3 vejce
- 150 g tuku na pečení
- 250 g měkkého tvarohu
- 300 g cukru moučka
- 300 g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- 3 lžíce mléka
- 70 g vlašských nebo lískových jader
- 50 g hořké čokolády na vaření.
Žloutky utřeme s cukrem a změklým tukem. Pak po částech přidáváme tvaroh, mléko a dobře promícháme. Ve druhé misce ušleháme bílky s vanilkovým cukrem na tuhý sníh.Sníh pozvolna vmícháváme do tvarohové hmoty a přisypáváme mouku s práškem do pečiva.
Formu vymažeme a vysypeme.Naplníme ji do poloviny těstem a zasypeme nastrouhanou čokoládou.Do druhé poloviny těsta přimícháme nahrubo nasekané ořechy.Těsto nalijeme do formy a uhladíme.
Pečeme ve vyhřáté troubě při 180°c 25min.
Kokosová bábovka (paní Plačková)
- 4 vejce
- 15 dkg kokosu
- 20 dkg polohrubé mouky
- 8 PL mléka
- 25 dkg cukru
- 15 dkg másla
- 1/2 prášku do pečiva
Máslo vyšleháme s cukrem, postupně přidáváme žloutky. Do vyšlehané směsi přimícháme mléko, mouku s práškem do pečiva a kokos.
Bábovka mrkvová
- 250 g měkkého plnotučného tvarohu
- 4 vejce
- 100 g třtinového cukru
- 400 g mrkve
- 200 g hrubé mouky
- 2 kávové lžičky jedlé sody
- 80 ml slunečnicového nebo olivového oleje
- 50 g dýňových semínek
- 50 g slunečnicových semínek
- 50 g vlašských ořechů
- 2 lžičky skořice
- 2 polévkové lžíce kvalitního kakaa
- citrónová kůra
- trochu másla a hrubé mouky na vymazání formy
Čokoládová pěna
- 1 šlehačka ke šlehání nebo rostlinná šlehačka
- 100 g čokolády na vaření
- 1 vanilkový cukr
Formu na bábovku dobře vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Tvaroh, vejce, cukr a kakao dobře vyšleháme, přidáme jemně nastrouhanou mrkev, mouku smíchanou s jedlou sodou, skořici, olej, semínka dýně a slunečnice, hrubě posekané vlašské ořechy a citrónovou kůru. Dobře promíchané těsto nalijeme do formy a pečeme na 180°C cca 40 minut. (Bábovka je hotová, pokud se na vpíchnutou špejli do bábovky již nelepí těsto).
Po upečení necháme bábovku ve formě chvilku „vydechnout“, poté vyklopíme a necháme vychladnout. Bábovku můžeme podávat s čokoládovou pěnou: šlehačku ušleháme s vanilkovým cukrem do tuha, čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a zlehka ji smícháme se šlehačkou.
Bábovka olejová (vhodná pro začínající kuchařky)
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek cukru
- 1/2 hrnku vody (popř. mléka, bublink.sodovky)
- 1/2 hrnku oleje
- 1 prášek do pečiva
- 2 vejce
Vše smícháme dohromady, začínáme vejci a cukrem... jako bonus doporučuji na kousky rozdělit čokoládu a do hotového těsta přidávat...nebo banány, jablko, kakao, nutelu... Pečeme mírně asi 3/4 hodiny.
Bábovka zvaná pochoutková
- 30dkg jablek
- 10dkg cukru
- 2 žloutky
- 10dkg tuku (dávám máslo)
- 10dkg kokosu
- 5dkg ořechů
- hrst rozinek
- asi 1dl rumu
- 25dkg polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- sníh ze 2 bílků.
Žloutky vyšleháme s cukrem, přidáme vlahý rozpuštěný tuk, strouhaná jablka, kokos, rozinky, mleté (nebo i jen sekané) ořechy, rum a nakonec mouku s práškem do pečiva spolu se sněhem z bílků.Pečeme ve větší bábovkové formě nebo i na plechu cca 45 min. na 200°C.
Bábovka, velikonocni beránek s vaječným koňakem
- 25 dkg cukru moučky - prosáté
- 5 vajec
- 2 vanilkové cukry
hodně vyšlehat a za stálého šlehání postupně po malém množstvi přidáváme:
- 1/4 l oleje
- 1/4 l vaječného koňaku - čím hustši tim lepší
- 13 dkg polohrubé mouky
- 13 dkg solamylu
- 1 prášek do pečiva
vyšleháme do hladké pěny. Do vymazané a vysypané formy vlijeme těsto a pečeme do zlatova. Toto množstvi pasuje i do formy na bábovku, vynikající je s čokoládou.
Bábovka karamelová s ořechy
- 100g vlašských ořechů
- 1/8 l mléka
- 150g cukru krupice
- 3 vejce
- 1 žloutek
- 1 vanilkový cukr
- 150g másla nebo tuku
- 200g polohrubé mouky
- 1 ČL kakaa
- 1/2 prdopeče
- 100g čokoládových čoček (nemusí být)
Ořechy nahrubo nasekáme. 100g cukru rozpustíme na karamel a přidáme k němu ořechy, přilijeme mléko a krátce povaříme. Ddo pěny vyšleháme 1 vejce,žloutek a vanilkový cukr, přidáme do ořechové směsi a při nízké teplotě mícháme do zhoustnutí. Máslo (tuk) a zbylý cukr utřeme do pěny, postupně zašleháme celá vejce. Mouku smícháme s kakaem a práškem do pečiva a střídavě ji s karamelovým krémem zapracujeme do pěny. Nakonec vmícháme čokoládové čočky. Těsto nalijeme do menší formy na bábovku,kterou vymažeme a vysypeme strouhankou. Pečeme asi 40 minut. Po vychladnutí pocukrujeme, nebo polijeme polevou. Pokud máte větší formu dělejte bábovku z 1 a 1/2 dávky,jinak je nízká.
Bábovka kokosová
- 1 vejce
- 250 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 150 g rostlinného tuku
- citronová kůra
- 500 g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- 150 - 200 ml mléka
- 50 g strouhaného kokosu
- 50 g hořké čokolády
Vejce, cukry a tuk ušleháme do pěny, přidáme strouhanou kůru, mléko, mouku s práškem, kokos a nahrubo nastrouhanou čokoládu. Nalijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme asi 40 minut při 180 °C. Vyklopíme a posypeme kokosem.
Bábovka maková
- 250 g polohrubé mouky
- prášek do pečiva
- 250 g mletého máku
- 300 g cukru písek
- 200 g tuku
- 4 vejce
- 150 ml mléka
Žloutky utřeme s cukrem a tukem do pěny, přidáme mák, mléko, mouku s práškem a sníh. Pečeme na 180°C.
Bábovka málá hrušková
- 125 g másla
- 150 g pís.cukru
- 3 vejce
- 200g polohrubé mouky
- 1/2 prášku do pečiva
- 50 g solamylu
- 100 g čokolády na vaření
- 2 tvrdší hrušky
- 1 dcl mléka
Máslo utřeme s cukrem, přidáme vejce a šleháme. Mouku, solamyl a pr.do.peč .prosijeme. Hrušky oloupeme, rozpůlime, vyjmeme jadřince a nakrájíme na kousky. Do žloutkové hmoty vmícháme část mouky, mléko, nastrouhanou čokoládu, hrušky a zbytek mouky.Pečeme zvolna asi 45 minut.
Dobrá je i s jablky.
Bábovka pomerančová
- 180 ml namočených rozinek
- 80 ml sekaných vlašských ořechů
- 240 ml cukru krupice
- 130 ml rozpuštěného másla
- 180 ml kysané smetany
- 2 vejce
- 500 ml polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- šťáva ze dvou velkých pomerančů
Utřeme máslo s polovinou cukru do pěny, přidáme vejce, smetanu, polovinu pomerančové šťávy, rozinky a ořechy. Postupně vmícháme mouku a prdopeč. Nalijeme do vymazané a strouhankou vysypané formy a pečeme asi 45 min.
Během pečení ze zbylé šťávy a cukru svaříme sirup a tím upečenou, ještě teplou bábovku, ve formě, zalijeme. Po vsáknutí a vychladnutí vyklopíme a pocukrujeme.
Bábovka banánová
- 25 dkg polohr.mouky
- 25 dkg hery
- 25 dkg hery
- 4 vejce
- 1 prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- 25 dkg krupicového cukru
- 25 dkg rozmixovaných banánů
Heru s cukrem utřeme do pěny, vmícháme žloutky, přidáme mouku s vanilkovým cukrem a pr.do pečiva. Potom přimícháme rozmixované banány a nakonec sníh z bílků . Nalijeme do vymazané formy a povrch potřeme mlékem, aby bábovka nepopraskala. Při 170´C pečeme asi 45 min.
Bábovka ořechová l.
- 3 celá vejce
- 1 hrnek (jedná se vždy o čvrtlitráček) cukru krupice
- 1 smetana na šlehání
- 50 g lískových oříšků
- 1 a 1/2 hrnku hladké mouky
- 1/2 prášku do pečiva
Vejce našleháme s cukrem do pěny, přidáme šlehačku, nahrubo nasekané ořechy a nakonec mouku s práškem do pečiva. Forma má být vymazaná a vysypaná strouhankou. Pečeme asi 45 min. při 175°C.
Bábovka ze 6 vajec
- 6 vajec
- 60 dkg mouky polohrubé
- 1 prášek do pečiva
- 40 dkg cukru krupice
- 250 g tuku (máslo, Hera atd.)
- asi 250 ml mléka
- podle chuti kakao (na mramorování), nebo ořechy a rozinky
Změklý tuk utřeme s cukrem, přidáme žloutky. Potom střídavě přidáváme mouku s práškem do pečiva a mléko, nakonec potom lehce vmícháme sníh z bílků. Potom máme několik možností - můžeme těsto rovnou nalít do formy, nebo přidáme kakao, hrozinky, ořechy,..
Pečeme v středně teplé troubě ve vymazané a vysypané formě asi 50 minut.
Bábovka šlehačková - velice jednoduchá
- 1 šlehačka
- 4 vejce
- 2 hrnky mouky polohrubé
- 1 prášek do pečiva
- 1 hrnek cukru krupice
Vejce a cukr spolu utřeme, přidáme šlehačku, promícháme a po částech přidáváme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nalejeme do vymazané a vysypané formy a upečeme (asi 40 minut). Můžeme také přidat do části těsta kakao a bábovku udělat mramorovanou. Část mouky lze nahradit vanilkovým pudinkem.
Bábovka prezidentská s čokoládou
- 5 velkých vajec
- 200 g cukr krupice
- 1 sáček vanilkového cukru
- 200 g másla nebo rostlinného tuku
- 300 g prosáté polohrubé mouky
- 1pr.do pečiva
- 250 ml smetany ke šlehání
- 100g nastrouhaných ořechů
- 100g nastrouhané čokolády
- špetička soli
- tuk a strouhanka na formu.
Vejce rozklepneme, žloutky oddělíme a ušleháme je za postupného přidávání obou cukrů do husta. Změklé máslo nebu tuk nakrájíme na kousky a zašleháváme je postupně do žl.pěny. Mouku smícháme s práškem do pečiva a střídavě se smetanou, ořech. jádry a čokoládou zapracováváme do žloutkové pěny. Přidáme též špetičku soli. Bílky vyšleháme do tuha a lehce je vmícháme do těsta. Formu vymažeme tukem, vysypeme strouhankou,vlijeme těsto,vrch uhladíme a asi 10 min v troubě vyhřáté na 180 st. zapečeme, potom příkon zmírníme asi na 150st. a dopékáme 40 min. Zkusíme špejlí, možno dopéct .
Hotovou nevyklápíme hned, necháme asi 5 min.odstát, opatrně vyklopíme a necháme úplně vychladnout. Možno polít čokoládou, nebo přizdobit ušlehanou šlehačkou.
Bábovka tvarohová l.
- 250 g měkkého tvarohu
- 100 g Hery
- 200 g cukru písek
- 3 vejce
- 300 g polohrubé mouky
- prášek do pečiva
- 100 ml mléka
Žloutky utřeme s cukrem do pěny, přidáme rozpuštěný tuk, tvaroh, mléko, mouku s práškem a nakonec lehce vmícháme sníh.
Vymyzaná a vysypaná forma, pečeme na 160°C.
Bábovka tvarohová ll. (beránek)
- 200g másla
- 200g cukru
- 250g měkkého tvarohu
- 250g polohrubé mouky
- 3 vejce
- 1 vanilkový cukr
- 1/2 balíčku kypř.prášku
- rozinky dle chuti
Změklý tuk, cukr, tvaroh a vejce utřeme. Pak přidáme mouku s kypř. práškem a rozinky. Těsto nalijeme do vymazané a vyspané formy a pečeme ve středně vyhřáté troubě (160°C) do růžova.
Bábovka tvarohová lll.
- 1 tvaroh
- 1 hera
- 25 dkg cukru
- 4 žloutky
Našleháme tuk s cukrem, postupně pridáváme za stálého šlehání žloutky. Pak vmícháme 20 dkg pol.mouky + 2 vanilkových pudinky, 1 prdopeč a nakonec sníh z bílků.
Tvarožník - bábovka tvarohová lV.
- 50 dkg polotuč tvarohu
- 10 dkg másla
- 3 vejce
- 10 cukru mletého
- 3 lžíce cukru krupice
- 1/2 prášku do pečiva
- 1 lžíce rozinek.
Tuk utřeme s cukrem do pěny, přidáme žloutky.Dále se vmíchá tvaroh, rozinky, krupice a peč.pr., pak přídáme ušlehaný sníh. Pečeme 20-25 min.
Nalejeme do vymazané,strouhankou vysypané formy -bábovka,může být i srnčí hřbet.Po upečení to není vysoké jako normální bábovka,ale je to takové zase jiné, vláčné, prostě tvarohové. Než vytáhnete z trouby,zkuste špejlí nebo jehlicí, zda je uprostřed upečeno.
Bábovka tvarohová V.
- 25dkg hery
- 25dkg tvarohu
- 25dkg pol.mouky
- 5 vajec
- 1prášek do pečiva
- 20dkg cukru moučky
- 1vanil.cukr.
Cukr a heru utřeme, přidáme vejce ,tvaroh a znovu utřeme. Nakonec mouku a prášek. Formu vymazat a vysypat.
Bábovka tvarohová Vl.
- 160g másla
- 250g cukru
- 3–4 vejce
- 500g tvarohu
- špetku soli
- 200g dětské krupičky
- prášek do pečiva
- kůru a šťávu z půlky citronu
Máslo, cukr, žloutky, citronovou šťávu i kůru vyšleháme do pěny. Přidáme tvaroh a špetku soli a zamícháme. Krupičku promícháme s práškem do pečiva a přimícháme k tvarohové hmotě. Nakonec opatrně vmícháme vyšlehaný sníh z bílků. Pečeme v předehřáté troubě.
Bábovka nebo beránek z Jistebnice
- 5 vajec,
- 250 g cukru,
- 150 g hladké mouky,
- lžička mletého badyánu,
- olej na vymaštění,
- strouhanka na vysypání formy.
Žloutky utřeme s cukrem a badyánem. Přidáme tuhý sníh z bílků a těsto vlijeme do olejem vymaštěné a strouhankou vysypané formy. Bábovku pečeme asi 30 - 35 minut. Stejnou dobu pečeme i beránka v plechové formě, je-li v kameninové formě, dobu pečení prodloužíme.
Babiččina bábovka
- 16 dkg másla,
- 4 vejce,
- 30 dkg cukru moučky,
- 30 dkg mouky polohrubé,
- 1,5 dl l mléka,
- citronová kůra,
- půl pečícího prášku,
- kakao
Máslo utřeme do pěny, přidáme žloutky, cukr a spojíme. Do poctivě utřené hmoty přilijeme mléko a přisypeme mouku, kterou jsme smíchali s práškem do pečiva a citronovou kůrou. Z bílků ušleháme tuhý sníh a zlehka vmícháme do těsta. Část těsta necháme bokem a přidáme kakao. Obě těsta vlijeme do vymazané a strouhankou vysypané formy a pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 3/4 hodiny (vyzkoušíme špejlí, zda se těsto nelepí).