Semenec
Semencová kaše
- 150 g semence
- 1/2 l světlého nealkoholického piva
- 2 lžíce ořechových jader
- 2 lžíce medu
- skořice
- zázvor
- 2 lžíce grahamové mouky
Semenec umeleme, rozředíme pivem, procedíme a svaříme na kaši. Osladíme medem, okořeníme a je-li příliš řídká, zahustíme grahamovou moukou nebo strouhankou. Ještě chvíli povaříme. Sypeme strouhanými ořechy.
Sýrové konopky
- 200g tvrdého sýra, vhodný je Eidam, cihla apod.
- 200g kvalitního másla
- 200g hladké mouky
- 1 vejce
- koření - kmín, mák, sezamové semínko, hrubou sůl na posypání
- jemně nadrcené kvalitnější konopí podle uvážení, doporučuji 10g
Sýr nastrouháme na jemném struhadle, přidáme máslo, mouku, vaječný žloutek (bílek oddělíme, budeme ho potřebovat) a konopí. Vypracujeme tvárné těsto, které necháme několik hodin uležet při pokojové teplotě. Pak vyválíme asi 5mm silnou placku, ze které vykrájíme, např. pomocí cukrářského kolečka, čtverečky. Vykrájené tvary potřeme rozšlehaným bílkem, posypeme solí, kmínem nebo jiným výše zmíněným kořením. Opatrně přendáme na plech a pečeme do zlatavé barvy. (snadno se připalují!)
Konopný bramborák
- 2 kg brambor (nejlépe BIO)
- hrnek konopné mouky
- hrnek pohankové mouky
- hrstku neloupaných konopných semínek
- 2-3 polívkové lžíce kukuřičné strouhanky
- 2 vejce (určitě BIO)
- sáček majoránky
- česnek dle chuti
- lžičku soli
- olej na smažené (nejlépe slunečnicový)
Oloupané brambory nastrouháme na jemnném struhadle (případně struhadle na pyré), střídavě s česnekem, osolíme a přidáme k ostaním surovinám. Vše smícháme dohromady a na rozpálené pánvi smažíme dozlatova z obou stran 0,5 cm vysoké placky.
Doporučujeme podávat s kysaným zelím.
Kysané zelí s konopím
- 1/2 kg kysaného zelí
- 1 cibuli
- špetku římského kmínu
- lžíci konopného oleje
- 2 lžíce slunečnicového oleje
- loupaná konopná semínka
- sůl
Do nadrobno nakrájené cilbulky osmahnuté na slunečnicovém oleji vmícháme vymačkané zelí a mícháním zahřejeme. Dochutíme špětkou soli a mletým římským kmínem, můžmeme přisladit lžičkou třtinového cukru. Stáhneme z plamene, přidáme lžíci konopného oleje a zamícháme. Podáváme s teplými bramboráky a vše posypeme loupanými konopnými semínky a čerstvou petrželkou.
Konopné tvarohové tyčinky
- 250 g tvarohu na pečení
- 250 g změklé Hery
- 300 g hladké mouky (případně bezlepkové)
- 4 lžíce konopné mouky
- 1-2 lžičky soli
- 1 vejce na pomazání
- hrst loupaných konopných semínek na posypání
Všechny suroviny zpracujeme na válu na středně tuhé těsto, které necháme na půl hodiny odpočinout v lednici. Poté těsto pravidelně rozválíme přímo na nízkém vymazaném plechu, potřeme vajíčkem a rádýlkem nebo nožem krájíme na tyčky. Na závěr posypeme loupaným konopným semínkem. Pečeme v troubě, vyhřáté na 180 stupňů. Na okrajích, nebo tam, kde je těsto tenčí, se tyčky pečou rychleji a je třeba je včas vyndat a ostatní dopéct.
Těstovinový konopný salát
- 250 g širokých bezlepkových konopných nudlí (či jiné konopné těstoviny)
- ledový nebo jiný salát
- 4 rajská jablíčka či další zeleninu dle chuti (okurku, papriku)
- strouhaný parmazán
- kopr nebo salát rukola na dochucení
- mořská sůl
- 1 polévková lžíce bio loupaného konopného semínka
- 2 polévkové lžíce konopného oleje
- 1 polévková lžíce umeocta (nebo jiného, např. balzamikový, jablečný, nebo si můžete vyrobit vlastní, naložit do něj bylinky, jaké máte rádi: rozmarýn, konopí, pepř, česnek, či chilli...)
Umeocet je z umeboshi švestiček a mořské soli a neobsahuje žádné chemické přísady ani barviva. Hodí se k přípravě zeleninových salátů, ale i mnoha dalších pokrmů, které potřebujeme zvýraznit slano-kyselou chutí. Většinu jídel už pak není třeba ani dosolovat. Umeocet je nejenom pochutina, ale je i velmi prospěšný zdraví. Když se třeba opijete jako Dán a ráno je vám takříkajíc na nic, dejte si 2 deci vody s 1 polévkovou lžící umeocta a jste jako rybička :-)
Postup: Syrové konopné nudle uvaříme v osolené vařící vodě podle návodu, scedíme, propláchneme ve studené vodě a necháme úplně vychladnout. Zeleninu umyjeme, nakrájíme na kousky, přidáme k těstovinám a promícháme i s ostatními surovinami. Podáváme na talíř s lístky ledového salátu, sypanými loupanými konopnými semínky.
K pití doporučuji konopný čaj s rozmarýnem, medem a citronem.
Křupavé kostky z tofu a konopí
- 225g tuhého tofu nakrájeného na kostky
- 120g hub
- 2 polévkové lžíce citrónové šťávy
- 1 polévková lžíce tamari
- 50g loupaných semínek Carun
- 25g sezamových semínek
- 1 polévková lžíce olivového oleje
- špetka papriky
Tofu naložte na osm až dvanáct hodin do citrónové šťávy, tamari a papriky.
Semínka nasypte do misky, přidejte tofu a lehce promíchejte se zálivkou. Rozehřejte olej a vložte na něj směs tofu se semeny. Smažte asi minutu a přidejte houby. Pokračujte, dokud tofu nezhnědne.
Posypte je loupaným konopím a podávejte jako lehčí jídlo nebo oběd s velkou porcí salátu nebo rýží.
Konopný sirup
- Květy z 20 roslin konopí nebo 500g konopných semen
- 1,8 kg třtinového cukru
- 1 čajová lžička kyseliny citronové
- 2 citrony
- 1,2 l pramenité vody
Cukr nasypte do vody a přiveďte k varu. Míchejte, dokud se nerozpustí. Květy vhoďte do velké vysterilované nádoby a přelijte je sladkou vodou. Sterilizaci proveďte varem po dobu dvou minut. Čistou dřevěnou lžící vmíchejte kyselinu citronovou. Přidejte citronovou kůru a citron nakrájený na plátky. Nechte 24 hodin odstát. Sceďte a přelijte do vysterilované lahve. Získáte litr a půl koncentrované konopné šťávy. Před podáváním se ředí a je skvělá za horkých letní dní s ledem a plátkem pomeranče.
Konopná majonéza
- 425 ml olivového oleje
- Šťáva z 1 citronu nebo 3 polévkové lžíce jablečného octa
- 150 ml koncentrovaného konopného mléka nebo konc. sójového mléka
- 1 polévková lžíce francouzské hořčice
- 1 utřený stroužek česneku
- sůl a paprika na ochucení
- předpis je na ½ litru majonézy.
Koncentrované mléko (polovina vody v poměru k množství semen) nalijte do mixéru. Přidejte česnek, citronovou šťávu nebo ocet a hořčici a tři vteřiny mixujte. Osolte, přidejte papriku a znovu rozmichujte. Potom kapku za kapkou přidávejte pomaličku olej, až směs zhoustne na žádanou úroveň.
Musíte včas přestat, protože v určité fázi majonéza opět zřídne.
Jaterní a očistná konopná kůra
- 1 citron
- 2 jablka
- 4 stroužky česneku
- 4 polévkové lžíce konopného oleje
- Špetka kajanského pepře
- Špetka skořice
- Kostička zázvoru (není nutné)
Vymačkejte sťávu z jablka, citronu (i s kůrou), zázvoru a česneku. Přidejte olej a koření. Našlehejte, rozmixujte nebo zamíchejte a můžete pít. Na chuť tohoto nápoje si určitě vbrzku zvyknete.
Skvělá metoda, jak pročistit játra. Po dobu sedmi dní pijte tento nápoj každé ráno nalačno. Po vypití si 30 minut masírujte oblast jater, abyste zesílili účinek.
Konopné mléko
- 100g loupaných konopných semínek Carun
- 25g madlí
- 1 až 2 čajové lžičky škořice (není nutná)
- kapka přírodního vanilkového extraktu
Semena a mandle namočte na 24 hodin do čtvrt litru vody. Nic se nevaří. Směs dobře rozmixujte v kuchyňském mixéru. Přidejte další čtvrt litru vody. Ochuťte podle vlastního uvážení maximálně dvěma lžičkami skořice a kápněte extrakt z vanilky. Mléko vydrží dva až tři dny.
Konopná tortilla
- 25g konopné mouky
- 75g kukuřičné mouky
- 750ml teplé vody
- špetka soli (není nutná)
Smíchejte konopnou a kukuřičnou mouku se solí v misce. Pomalu přilévejte vodu a vypracujte hladké těsto. Minimálně půl hodiny nechte odstát. Rozdělte ho na čtyři díly a z nich na dobře pomoučeném vále vyválejte placky zhruba 12 centimetrů v průměru. Rozehřejte pánev a opečte na ní placky dozlatova (z každé strany zhruba minutu). Pokud se těsto trhá, přidejte polévkovou lžíci mouky.
Podávejte se zeleninou a s čili nebo pečenými fazolemi.
Konopné pesto
- 125 g piniových semínek
- 50g konopných semínek Carun
- 100g čerstvých lístků bazalky
- 3 velké stroužky česneku
- Šťáva z ½ citronu
- 2 polévkové lžíce konopného oleje Carun
- Špatka soli a oragana na ochucení
- 75 g parmazánu (není nutný)
- olivový olej
Při 160 °C lehce orestujte konopná semínka (asi 5 minut). Přidejte všechny přísady kromě soli a oleje. Rozmixujte v mixéru na křupavou pastu. Kdybyste mixovali příliš dlouho, směs by ztekutěla a ztratila by žádoucí konzistenci. Poté osolte a pomalu zamíchejte olej.
Z uvedeného množství naplníte tři malé zavařovací sklenice.
Obsah sklenic přelijte lžící olivového oleje a vložte do lednice. Pokud možno vzduchotěsně je uzavřete. Pesto se dá i zmrazit.
Je skvělé jako pomazánka, omáčka na těstoviny nebo dokonce salátová zálivka.
Bazalka, jež je hlavní součástí pesta, snižuje krevní tlak a přirozeně uklidňuje. Některé odrůdy se používají k léčbě nachlazení, chřipky, žaludečních křečí, nevolnosti a bolestí hlavy.
Konopný kečup
- 6 čerstvých rajčat
- 1 malá, čerstvě mletá skořicová tyčinka
- 3 polévkové lžíce loupaných konopných semínek Carun
- 1 polévková lžíce medu či javorového sirupu
Rozmixujte všechno najednou v mixéru a podávejte čerstvé.
V ledničce vydrží dva až tři dny.
Dietní konopné sušenky
- 150 g konopných semen semletých na mouku
- 25 g loupaných konopných semen
- 25 g sezamových semínek
- 1 lžíce prášek do pečiva
- 1 lžíce pšeničných klíčků
- 25 g konopného másla
- 2 lžíce konopného (sójového) mléka
Předehřejeme troubu na 190°C. V misce vetřeme do másla semínka, prášek do pečiva a všechny ostatní přísady. Přilijeme konopné nebo sójové mléko a rukama vypracujeme tuhé těsto. Posypeme ho moukou a mletými semínky. Vykrojíme půl centimetru silné čtverečky a pečeme na vymaštěném plechu zhruba 10 minut.
Jamajské konopné pirožky
Těsto:
- 225g celozrnné mouky
- 25g konopné mouky
- 140g konopného másla nebo neztuženého margarínu
- 1 čajová lžička papriky
- 1,5 čajové lžičky kurkumy
- 3 polévkové lžíce studené vody
- špetka vody
Obě mouky promíchejte s paprikou, kurkumou a solí. Lehce vetřete tik, aby směs připomínala strouhanku. Pomalu přilévejte studenou vodu a vypracujte tuhé těsto. Nejméně na hodinu uložte do ledničky. Potom z něj na mírně pomoučeném vále udělejte váleček a nařežte na kolečka o průměru 10 cm. Každé z nich rozválejte na ovál 10×20 cm, čímž jsou připravené k plnění.
Náplň:
- 2 nadrobno nasekané cibule
- 1 až 2 čerstvé papřičky čili
- 2,5 čajové lžičky mletého zázvoru nebo 1cm čerstvě nastrouhaný
- 1 stroužek česneku
- Pepř, čerstvý koriandr
- zelenina pro 2 osoby – brambory, mrkev, kukuřice, pastinák
- olivový olej na smažení.
Cibuli a papričky smažte asi minutu, přidejte česnek a nakonec zázvor. Za další minutu přihoďte brambory nakrájené na centimetrové kostičky, zeleninu a kukuřici. Než zelenina změkne, dochuťte ji koriandrem a pepřem. Směsí naplňte pirožky a 15 minut pečte v předehřáté troubě při teplotě 200°C.
Papriky plněné konopím a houbami
Základ
- 2 velké houby (přibliže 140g)
- 10g konopného másla nebo neztuženého margarínu
- 2 velké papriky
Z paprik odřízneme vršky a odstraníme semínka. V předehřáté troubě upečte při 180 °C na tuku houby nebo je smažte 5 až 10 minut v těžké pánvi. Papriky vařte 5 až 10 minut v páře do změknutí.
Nádivka
- ½ až 1 polévková lžíce olivového oleje
- 1 velká nasekaná cibule (cca 110g)
- 1 střední houba nakrájená na kostičky (cca 50g)
- 2 stroužky nasekaného česneku
- 1 polévková lžíce celozrnné strouhanky
- 2 čajové lžičky čerstvého nasekaného nebo sušeného tymiánu
- 50g loupaných konopných semínek Carun
- 2 rajčata hodinu namočená v olivovém oleji
- 25g nasekaných vlašských ořechů (nejsou nutné)
- ½ čajové lžičky soli
- Černý pepř nebo paprika na ochucení
V těžké pánvi rozehřejte olej. Do horkého vhoďte cibuli a za stálého míchání osmažte dozlatova. Přidejte houby, míchejte další minutu a nasypte česnek. Zmírněte příkon tepla. Ochuťte tymiánem, solí a pepřem. V misce smíchejte loupané konopí a smaženou směs. Přidejte strouhanku, rajčata a podle chuti vlašské ořechny. Nádivka by měla být poměrně suchá, ale by se vám podařit vytvořit z ní kouli aniž by se drobila. Naplňte jí papriky, přiklopte vršky a vložte do pekáčku.
Pečte při teplotě 180 °C asi deset minut. Vedle paprik položte houby a pokryjte je zbývající nádivkou. Ozdobte jemně nasekaným česnekem a podle přání též olivami. Pečte deset minut a déle. Podávejte s houbovou nebo chřestovou omáčkou či novými bramborami a salátem.