Semenec 1
- 150 ml konopného oleje
- 75 ml sezamového oleje
- 75 ml jablečného octa nebo citronové šťávy
- 1 KL hořčice
- 1 PL medu nebo javorového sirupu
- paprika na ochucení
- 1 PL červeného vína (není nutné)
- 1 KL tamari
- 450 g nesoleného přírodního másla
- 175 g konopného oleje
Konopný chléb
- 400 ml teplé vody
- 300 g hladké mouky
- 250 g konopné mouky hrubé celozrnné
- 2 KL soli
- 1 KL cukru
- 50 g loupaného konopného semínka
- 20 g lněného semínka
- 20 g slunečnicového semínka
- 20 g dýňového semínka
- 40 ml konopného oleje
- 10 g droždí
Do vychladlých jáhel vmícháme směs:
- 100 g loupaného konopného semínka
- 100 g rozinek
- 50 g oříšků nahrubo posekaných
- 10 g burisonů
- špetka mleté vanilky
- 2 žloutky
- 6 lžiček medu nebo cukru
- 4 nastrouhaná jablka
- šťávu z ½ citronu
- 50 g loupaného konopného semínka
- 50 ml konopného oleje
- 200 ml tofu nakrájíme na kostičk1
- 1 lžička mletého zázvoru
- 50 ml sojové omáčky (konopné omáčky)
- 150 g sterilovaných žampiónů bez nálevu
- 200 g kvalitní hořké čokolády
- 50 g másla
- 50 g loupaných konpných semínek
Pečený česnek s konopnými semeny
- 9 stroužků česneku
- 9 oliv
- 2 vrchovaté čajové lžičky konopných semen
- Šťáva z ½ citronu
- 1 polévková lžíce panenského olivového oleje
Všechny přísady vložíme do nádoby a přikryjeme alobalem. Pečeme 30 minut v troubě při teplotě 150°C. Podáváme jako předkrm.
Konopná garam masala
- 5 tyčinek skořice dlouhých asi 7,5 cm
- 25g celého hřebíčku
- 100g kmínu
- 175g semínek koriandru
- 25g celého pepře
- 1 polévková lžíce restovaných semen konopných semen
Všechny přísady vyjma konopných semen promícháme, nasypeme do pekáčku a vložíme do předehřáté trouby na 180 °C. Směs pečeme asi 30 minut na spodním roštu a občas promícháme. Necháme vychladit a na kávomlýnku semeleme na jemný prášek spolu s konopím.
Uskladníme ve vzduchotěsně uzavřené sklenici. Garam masala je zahřívací koření, které podporuje trávení. Hodí se do mnoha jídel, ale jen v malém množství.
Křupavé jablečné avokádo
- 2 avokáda
- 2 červená jablka nakrájená na dobrné kostičky
- 2 KL loupaných konopných semínek Carun
- 1 PL namletých konopných semen
- 1 hrst rozinek
- 1 jemně nasekaný řapíkatý celer
- šťáva z ½ citronu
- 1 PL konopného oleje
Avokáda rozkrojíme napůl a vydlabeme dužninu. Dáme pozor, abychom nepoškodili slupku. Dužninu rozmačkáme a zakapeme citronovou šťávou (zabrání zhnědnutí).
Promícháme nakrájená jablka, celer, konopná semena, rozinky a avokádo s olejem a skořicí. Směsí naplníme vydlabané půlky avokáda a obložíme namočenými rozinkami, konopnými semínky a plátkem jablka.
Předkrm z lilku s konopím
- 1 lilek
- špetka mleté skořice
- 1 hřebíček na osobu
- 175g červeného zelí
- 100g oříšků kešu
- 100g loupaných konopných semínek Carun
- šťáva z 1 citronu
- svazek čerstvého tymiánu
Lilek rozkrojíme podélně napůl a vydlabeme vnitřek. Zelí jemně nasekáme a oříšky rozemeleme. K zelí přimícháme bylinky, oříšky, konopná semínka a citronovou šťávu a směsí vyložíme lilek. Jí se syrové nebo pečené 30 minut při 180 °C.
Čokoládová pěna bez čokolády
- 1 celé avokádo
- 8 sušených nebo 5 čerstvých datlí
- 1 PL mouky ze svatojánského chleba
- 3 PL javorového sirupu
- 3 PL loupaných konopných semínek Carun
Sušené datle namočíme na 4 hodiny. Lžičkou vydlabeme z avokáda dužinu a vložíme do mixeru. Osladíme javorovým sirupem, přidáme datle, moučku a konopná semínka a rozmixujte do pěny.
Je to opravdová hostina. Podáváme zdobené mandlemi, čerstvými malinami a trochu měkkých konopných semínek.
A navíc je tento čokoládový dezert bez čokolády!
Konopný dort s meruňkami
- 110g sušených meruněk, nasekaných a nemočených přes noc ve vodě
- 75g rozmačkaného tofu
- 75g mletých mandlí
- 75g mletých lískových oříšků
- 100g loupaných konopných semínek Carun
- 50g slunečnicových semen
- 30g restovaných konopných semen
- 20g sezamových semínek
- 25g dýňových semínek
- 25g jemně sekaných lískových oříšků
- 10g máku
- 90g rozinek
- 1 čajová lžička vanilkové esence
Vymažeme kulatou dortovou formu a vyložíme ji papírem na pečení. Všechny suché přísady vyjma rozinek promícháme. Meruňky a šťávu, v níž byly namočené (maximálně 250ml) dobře rozmixujemte s vanilkou.Vzniklou kaši přidáme k tofu, rozinkám a suché směsi a vypracujeme lepkavé těsto.
Vložíme ho do formy a dobře upěchujeme. Přikryjeme papírem na pečení, zatižíme závažím a na celý den či přes noc dáme chladit.
Vyndáme z formy a vložíme obráceně na podnos. Ozdobíme podle libosti meruňkami nebo ovocem a podáváme s konopným jogurtem, čokoládovou pěnou a navrch nasypeme loupaná semínka konopí.
Čokoládovo-mandlový dort
- máslo
- vejce
- čokoláda
- mandle
- konopná semena
Utřeme 3/4 šálku másla, současně našleháme 6 vaječných žloutků. Smícháme s 1 šálkem strouhané čokolády, 1 a 3/4 šálku mletých mandlí, 3/4 mletých konopných semen. Přidáme tuhý sníh z bílků. Vlijeme do dvou dortových forem.
Pečeme 10 minut při teplotě zhruba 190 °C, pak snížíme teplotu na 160°C a pečeme dalších 20 minut. Před podáním zchladíme.
Konopná pomazánka
- 100 g konopného loupaného semínka Carun
- 150 g pomazánkového másla
- 1 lžíce konopného oleje Carun
- 3 lžíce bio smetany na šlehání
- ½ hermelínu
Konopná semínka pomeleme a hermelín nastrouháme. Pokud chceme, můžeme ho i posolit. Všechny ingredience důkladně našleháme a hotovou pomazánku natíráme na konopný chléb nebo jiné pečivo. Dle sezóny můžeme posypat řeřichou, pažitkou, medvědím česnekem atp.