Recepty slavných 1.
Roštěnky se zeleninou dle Oldřicha Nového
- 5 plátek hovězí roštěné
- 125 g másla
- 500 g zakysané smetany
- 1 lžička mouky hladké
- 125 ml bílého vína
- 20 ks kapar
- 5 ks mrkve
- 1 ks celeru
- 3 ks cibule
- 2 ks petržele
- pepř, sůl
Posolené roštěnky zprudka opečeme na polovině másla, zalijeme vínem a dusíme doměkka.
Mezitím nakrájíme zeleninu na jemné nudličky a podusíme ji na zbylém másle.
Hotové maso vyjmeme, do šťávy přidáme nasekané kapary, pepř a zalijeme smetanou, ve které jsme rozmíchali mouku.
Roštěnky přendáme na talíře, dáme na ně kupičku zeleniny a polijeme omáčkou.
Podáváme s rýží.
Milované rohlíčky Václava Havla
- 40 dkg hladké mouky
- 1 Hera
- 1 kelímek (25 dkg) zakysané smetany
- moučkový cukr na obalování
- 1 vanilkový cukr
Náplň:
- 25 dkg mletého maku
- 10 dkg krupicového cukru
- nastrouhaná kůra z jednoho citronu
- 1 dl vařícího mléka
Mák smícháme s cukrem a zalijeme vařícím mlékem. Pozor: zaléváme opatrně, jinak přelijeme a budeme muset zahušťovat. Pokud se to přesto stane, zahustíme nadrobenými piškoty. Ochutíme citronovou kůrou.
OŘECHOVÁ NÁPLŇ
Příprava je totožná, pouze s tím rozdílem, že namísto mletého máku použijeme rozemleté ořechy a do nich přidáme hrst rozinek a nastrouhanou kůru z jednoho citronu.
POSTUP :
Ze surovin připravíme hladké těsto, dobře vypracujeme a rozdělíme na 6 bochánků, které přikryjeme fólií a dáme nejméně na dvě hodiny do lednice odpočinout. Mezitím si připravíme náplň, jak je uvedeno shora. Z každého bochánku vyválíme kruh, který rozdělíme přes střed (použijeme rádýlko) na osm dílků. Na širší stranu dílku lžičkou nanášíme nádivku a rolujeme do tvaru rohlíčku, který klademe na vymazaný plech. Potíráme rozšlehaným vejcem a pečeme zhruba 30 minut při 200 ºC. Ještě teplé obalujeme v moučkovém cukru s vanilkou.
Kuřecí prsa na bylinkách podle Pierce Brosnana
1 celá kuřecí prsa
3 PL extra panenského olivového oleje
1 PL balzamikového octa
1 PL najemno nasekaných čerstvých bylin (pažitka, tymián, pažitku a estragon)
2 PL másla
sůl a pepřOdstraňte tuk z prsíček, pak je umístěte mezi dva voskové papíry a jemně naklepejte. Obě strany masa nasolte a opepřete. V malé misce smíchejte olej, ocet a bylinky. Na pánvi na mírném plameni roztavte máslo, položte do ní prsíčka a jemně osmahněte 4 až 5 minut, to samé opakujte po otočení masových plátků. Po osmažení ihned podávejte, na talíři každý plátek masa zalijte směsí oleje, octa a bylinek. Výtečná jsou s vařeným bramborem i čerstvým chlebem.
Kuřecí stehenní řízečky se žampiony podle Zdeňka Polreicha
Připravte si stehenní kuřecí řízky, čerstvý pepř, sůl, suroviny na klasický trojbal, žampiony, česnek, olej, trochu másla, trochu smetany, trochu bílého vína, citron, čerstvý polníček, případně čerstvé bylinky podle chuti.
Vykostěte si kuřecí stehýnka , osolte, opepřete, obalte v trojobalu a připravte jako řízek.Na pánev si kápněte zhruba lžíci oleje a přidejte kousek másla: to je kombinace, která zajistí, aby se máslo nepřipalovalo. Osmahněte cibulku, pak přidejte trochu česneku a žampionypokrájené na středně velké kousky. Houby zakápněte čerstvou citronovou šťávou, aby neztrácely barvu. Přidejte trošku bílého vína a nechte ho vyvařit.Pak přidejte trošku smetany, ochutnejte a případně dochuťte třeba trochou nasekané petrželky.
Salát s cizrnou Kamila Špráchalová
- cizrna naložená (bio)
- ledový salát
- paprika
- rajče
- čerstvý špenát
- bílý jogurt
- dijonská hořčice
Veškerou zeleninu pořádně omyjeme a potom nakrájíme, jak jsme zvyklí, nejlépe najemno. Připravíme si zálivku, kterou vytvoříme smícháním bílého jogurtu, dijonské hořčice a naložené cizrny. Nakonec vše promísíme, necháme odležet a můžeme podávat.
Ragú jehněčí Hillary Clinton
- 300 g jehněčí kýty
- 300 g rajčat
- 200 g cibule
- 4 plátky tyrolského špeku
- 0,75 l červeného vína
- česnek, sůl, pepř
- 1 pomeranč
- olej z vlašských ořechů
- balsamikový ocet, med
- čerstvý rozmarýn a tymián
- paprika, cuketa
- kuskus
- olivový olej
- sušený pomeranč
Kýtu nakrájíme na kostky a necháme marinovat 5-6 hodin. Pak na olivovém oleji zpěníme cibuli a česnek, přidáme nakrájený špek, orestujeme, přidáme maso i s marinádou a dusíme 1,5-2 hod. Zjemníme máslem a dochutíme olejem z vlašských ořechů.
Příloha - na oliv. oleji zpěníme cibuli a česnek, přidáme nakrájenou cuketu a papriku, kuskus, sůl pepř.
Marináda - olej z vlašských ořechů, sůl, pepř, 2 lžíce medu, čerstvě vymačkaná pomerančová šťáva, balsamikový ocet, červené víno. Přidáme nakrájená loupaná rajčata, rozmarýn a tymián.
Lehký bramborový salát a krůtí plátek - Kamila Špráchalová
- brambory
- vejce
- kyselá okurka
- sladká salátová okurka
- cibule
- sůl
- dijonská hořčice
- olej
- krůtí maso – jeden větší plátek na osobu
Nejdříve uvaříme celé brambory a necháme je vychladnout. Uvaříme vejce natvrdo a také je necháme vychladnout. Brambory nakrájíme na kostičky, najemno rovněž nakrájíme uvařená vejce, kyselou i sladkou okurku a cibuli, kterou můžeme předem posolit, aby se „vypotila“ a nepálila do očí.
V mističce potom připravíme zálivku z dijonské hořčice a oleje. Všechno smícháme a necháme odležet. Potom vezmeme krůtí maso, které naklepeme a obalíme v oleji a provensálském koření. Nakonec maso hodíme na rozpálenou pánev a zprudka opečeme.
Zámecké hrušky - Kamila Špráchalová
- hrušky
- mandle
- vlašské ořechy
- med
Celé hrušky omyjeme, rozkrájíme na poloviny a vydlabeme. Potom vezmeme vlašské ořechy, nadrobno je nasekáme a naplníme jimi vydlabané půlky hrušek. Nakonec zalijeme medem, zprudka zapečeme a můžeme servírovat.
Opičí placičky se skořicí – Pavel Soukup
- 3 dl mléka
- 3 vejce
- 150 g hladké mouky
- 50 g moučkového cukru
- sůl
- tuk na pečení
- 3 banány
- skořicový cukr
- olej
Vytvoříme si klasické palačinkové těsto. Do studeného mléka dáme vejce, cukr a sůl. Za stálého šlehání přidáme prosetou mouku a šleháme tak dlouho, až se na povrchu těsta přestanou tvořit hrudky. Potřebujeme, aby těsto bylo pevnější konzistence, přidáme tedy hladkou mouku dle potřeby. Potom vezmeme banány, které nakrájíme na kolečka, a vmícháme je do těsta. Na pánvi rozpálíme olej a smažíme po obou stranách malé placičky. Nakonec hotové palačinky obalíme ve směsi skořice a cukru a můžeme servírovat.
Paštika z dýně hokaido a kachních jater - Pavla Vitázková
- 500 g kachních jater
- 2 cibule
- 3 stroužky česneku
- čerstvý tymián
- 1 dl koňaku dle vlastního výběru
- 20 g másla
- kousek bobkového listu na ozdobu tymiánu
- 500 g dýně hokaido vcelku
Orestujeme cibulku do zesklovatění. Přidáme kachní játra a čerstvý tymián. Poté přidáme česnek a dále restujeme. Směs pustí šťávu (pokud ne, můžeme podlít trochou vody), pak dusíme doměkka.
Na konci dochutíme solí a pepřem a ještě koňakem. V průběhu vaření jater dáme do trouby předehřáté na 180 stupňů celou dýni a pečeme cca 25 minut až dohněda. Následně dýni vyjmeme, necháme vychladnout a zbavíme slupky. Necháme pouze dužinu, zrníčka vyjmeme. Směs jater vložíme do dýně a mixérem důkladně rozšleháme.
Potom nalijeme do nádob zvaných „terinky“ (formičky). V rendlíčku rozpustíme máslo, přidáme trochu koňaku a vše přelijeme do formiček. Nakonec dozdobíme snítkou tymiánu a bobkového listu a necháme v lednici zatuhnout cca 4–5 hodin.
Nejoblíbenější saláty Dany Morávkové
S FETOU
- 250g sýru feta
- 150 g oliv
- 2 rajčata
- 2 barevné papriky
- hlávku římského salátu
- 2 lžičky olivového oleje
- mletý černý pepř
- sůl
- petrželovou nať
Sýr nakrájejte na kostky a přidejte omytý a na malé kousky natrhaný salát, nakrájené papriky, na měsíčky pokrájená rajčata a kolečka oliv.
Zeleninu promíchejte s olivovým olejem, špetkou soli a pepřem.
Nakonec na salát nalijte dresink a dozdovte ho nasekanou petrželovou natí.
VITAMINOVÝ
- 150 g červeného zelí
- 150 g bílého zelí
- 400 g sterilované červené řepy
- 1 kapii
- 1 zelenou papriku
- 2 rajčata
- 1 okurku
- 1 cibuli
- na dresink:
- 150 g nízkotučného jogurtu
- 1 lžíci hořčice
- mořskou sůl
- mletý černý pepř
Nakrájejte na proužky kapii, zelí a zelenou papriku, rajčata rozkrájejte na měsíčky a okurku a cobuli nastrouhejte.
Vymíchejte dresink z jogurtu, hořčice, pepře a soli.
Nakrájenou čerstvou zeleninu a scezenou červenou řepu smíchejte s dresinkem a dejte asi na hodinu do chladničky. Salát můžete podávat jako předkrm s tmavým pečivem nebo jako přílohu k masovým pokrmům spolu s bramborami nebo rýží.
Á LA SICÍLIE
- 1 hlávkový salát
- hrst černých oliv
- 200 g kuřecího masa
- 3 lžíce olivového oleje
- sůl
- na marinádu:
- 3 lžíce olivového oleje
- 3 lžíce pomerančové šťávy
- 3 lžíce citronové šťávy
- mletý černý pepř
- sůl
Salát rozeberte na jednotlivé listy, omyjte je, osušte a poté do hlubší misky natrhejte na menší kousky.
Na marinádu smíchejte olej, pomerančovou a citronovou šťávu, sůl a pepř. Nalijte ji na salát, zlehka promíchejte a dejte na chvíli do chladničky.
Kučecí maso umyjte, osušte, nakrájejte na plátky, osolte a prudce opečte na rozpáleném oleji dozlatova.
Na vychlazený salát poklaďte opečené kuřecí maso, posypejte olivami a můžete podávat.
Hovězí vývar v šálku T.G.Masaryka
- 400 g hovězího krku
- 100 g mrkve
- 50 g celeru
- 50 g petržele
- půlka cibule
- 1 rajče
- 2 stroužky česneku
- sůl
- nové koření
- bobkový list
- celý pepř
- tymián
- šafrán
- 1 l vody
- 1 dl sherry
Kousky masa zalijeme studenou vodou, přidáme koření (v gázovém sáčku), sůl a dáme táhnout (probublávat) na 3 hodiny. Při vaření stahujeme vzniklou pěnu. Pak přidáme kořenovou zeleninu, opečenou cibuli i česnek, rajče, šafrán a uvaříme doměkka. Zeleninu vyjmeme, vývar scedíme a na závěr ochutíme sklenkou sherry.
Bažant po česku T.G.Masaryka
- 2 bažanti
- 200 g anglické slaniny
- sůl
- pepř
- 200 g šalotky
- 1 dl bílého vína
Houskové smaženky:
- 2 housky
- 2 dl smetany
- muškátový květ
- sůl
- hladká mouka
- 2 vejce
- 5 cl bílého vína
- 10 g droždí
- 5 lžic oleje
Očištěného bažanta prošpikujeme, osolíme, opepříme a za stálého podlévání vínem upečeme se slaninou i šalotkou. Podáváme s červeným zelím a houskovými smaženkami. Nakrájenou housku zvlhčíme ve smetaně, přidáme sůl, muškátový květ i droždí a uděláme placičky, jež obalíme ve vinném těstíčku a usmažíme.
Květák s máslem T.G.Masaryka
- 1 větší květák
- sůl
- cukr krystal
- 100 g másla
- 150 g bílé strouhanky
- 40 g sekané petrželky
- půlka citrónu
Květák vložíme do vařící osolené vody se lžičkou cukru a šťávou z poloviny citrónu. Za 10 minut vyjmeme a dáme odkapat. Strouhanku opražíme dozlatova. Na porci podáváme čtvrtinu hlávky květáku přelitou máslem a sypanou opraženou strouhankou i sekanou petrželkou.
Malinový dezert T.G.Masaryka
- 5 dl smetany ke šlehání
- 200 g malin
- 20 g želatiny
- 100 g cukru
- 1 lžička citrónové štávy
Koňaková pěna:
- 2 žloutky
- 1 dl bílého vína
- 1 cl koňaku
Želatinu rozpustíme v 1 dl vody, přidáme rozmačkané maliny, citrónovou šťávu a půlku cukru.
Třetinu směsi vlijeme do 4 formiček - jen zaplníme dno. Půlku smetany ušleháme, do další vmícháme cukr, zbytek malin a ušlehanou smetanu. Směsí doplníme formičky a necháme zatuhnout v chladničce. Ve vodní lázni ušleháme žloutky do pěny. Když začne houstnout, postupně přiléváme bílé víno. Nakonec vmícháme koňak a trochu cukru. Dezert vyklopíme na talíř, lehce pocukrujeme, ozdobíme malinami a přelijeme koňakovou pěnou.
Irská líčka na červeném víně s bramborovou kaší - Zdeněk Polreich
- 1kg telecích líček, popřípadě loupané plece
- rostlinný olej (například řepkový) na opékání
- 300 – 400g kořenové zeleniny
- 1 – 2 cibule
- červené víno a koncentrovaný vývar (demiglas) na dokončení omáčky
- žampiony na doplnění
Bramborová kaše:
- 1kg brambor
- smetana
- máslo
- sůl a pepř
- zelená petrželka na ozdobu
Kořenovou zeleninu očistíme a pokrájíme, část si necháme stranou na oblohu.
Na rozehřátém oleji na velké pánvi ze všech stran opečeme maso, aby se zatáhlo.
Osolíme, opepříme a spolu s větší částí kořenové zeleniny, pokrájenou cibulí a vínem podusíme doměkka.
Šťávu zprudka ochladíme, abychom z ní mohli odstranit přebytečný tuk, pak dokončíme omáčku a zjemníme ji kouskem másla.
Na oblohu orestujeme pokrájené žampiony se zbylou kořenovou zeleninou a doplníme petrželkou.
Uvaříme brambory a rozšťoucháme je.
Smetanu svaříme na polovinu původní hmotnosti.
Pomalu přiléváme redukovanou smetanu do rozšťouchaných brambor spolu s rozehřátým máslem, aniž vypneme plamen pod rendlíkem s kaší. Jen tak docílíme správné chuti bramborové kaše.
Bramborová třesenice - Petr Novotný
- 1kg brambor
- 50g másla
- 200g salámu
- muškátový oříšek, sůl
- trochu mouky
- olej
Oloupané brambory nastrouháme a rozložíme tak, aby uschly.
Potom je posypeme moukou, solí a protřeseme, aby se neslepily.
Do máslem vymazaného pekáče rozložíme polovinu bramborové hmoty, pokropíme olejem, poklademe salámem nakrájeným na kostičky, zakryjeme zbytkem brambor a opět pokropíme olejem.
Pečeme zprudka v předehřáté troubě do červena.
Hovězí po Burgundsku - Julia Child
- 1 až 1,5 kg zadního hovězího masa
- 750ml kvalitního červeného vína (Beaujolaise, Bordeaux, Chianti)
- 1 středně velkou cibuli
- 15 šalotek nebo malých cibulek
- 3 stroužky česneku
- 200g slaniny vcelku
- 2 střední mrkve
- pepř a sůl
- bobkový list a tymián
- 2 lžíce mouky
- 250g žampionů
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- olivový olej
- máslo
- 500ml hovězího vývaru
Maso nakrájíme na kostky velké asi 5 cm a důkladně osušíme ubrouskem. Slaninu nakrájíme na proužky 3 x 0,5cm. Mrkev nakrájíme na nudličky a žampiony na půlky nebo čtvrtky podle velikosti. Středně velkou cibuli nakrájíme na kolečka a oloupané šalotky necháme vcelku.
Utřeme česnek a bylinky svážeme.
Připravíme si dostatečně velký hrnec, nejlépe takový, který můžeme dát i do trouby, osmahneme v něm proužky slaniny a když začínají hnědnout, vyndáme je a odložíme stranou.
K výpeku ze slaniny přidáme olej, rozpálíme a osmahneme osušené kostky masa dohněda. Není-li hrnec dost velký, smažíme postupně, maso musí mít dost prostoru jinak pustí šťávu a neosmahne se. Potom maso vyndáme a také odložíme stranou.
Přidáme nakrájenou cibuli, mrkev a za stálého míchání nebo přehazování osmahneme.
K zelenině vrátíme do hrnce osmahnuté maso a slaninu, osolíme, opepříme, zaprášíme moukou a důkladně protřeseme, aby mouka rovnoměrně pokryla maso.
Vložíme do trouby předehřáté na 200-230°C, po 5 minutách promícháme a pečeme dalších 5 minut. Troubu stáhneme na 150-170°C, hrnec postavíme na sporák, přidáme vývar, víno, rajčatový protlak, bylinky, rozetřený česnek, promícháme a přivedeme k varu.
Potom hrnec přiklopíme poklicí, vrátíme do trouby a zvolna dusíme 2 až 3 hodiny.
Mezitím na másle orestujeme dozlatova oloupané šalotky, trochu je podlijeme vývarem nebo vínem a dusíme do změknutí a vypaření tekutiny.
Poté orestujeme i žampiony a společně s hotovými cibulkami je odložíme stranou.
Žampiony musí být suché a nesmí jich být na pánvi moc, jinak se neosmahnou, ale podusí.
Když je maso měkké, vyndáme je a omáčku přecedíme. Stáhneme z ní přebytečný tuk a je-li řídká, varem ji zredukujeme.
Do omáčky vrátíme maso, zcezenou zeleninu, promícháme a dochutíme.
Na talíři poklademe osmaženou šalotkou se žampiony a přílohu volíme dle své chuti, třeba brambory, bramborovou kaši nebo rýži.
Venušino rybí filé – Marcela Košanová
Ve 250ml bílého vína krátce převařte cibuli, česnek, celer, bobkový list, mrkev, hřebíček, nové koření a špetičku tymiánu.
Potom vše dobře rozmixujte.
Na másle opečené rybí filé zalijte touto směsí a na pět minut vše zapečte v předem vyhřáté troubě.
Venušin pokrm nazdobte zelenou petrželkou a plátkem citronu.
S citronem opatrně, nezapomeňte na jeho destruktivní účinky (potraviny s vysokým obsahem vitamínu C tlumí vášně).
K jídlu se znamenitě hodí sklenka kvalitního bílého vína.
Vhodíte-li na dno sklenky tři kopřivová semínka, bude vše dokonalé.
Vánoční vanilkový krém - Marie Rottrová
- 4 vejce
- 2 žloutky
- 600ml mléka
- 45g krupicového cukru
- dřeň z 1 vanilkové tobolky
- 6 lžic medu
- 2 lžíce ořechovice nebo jiné pálenky
- maliny poprášené moučkovým cukrem na ozdobu
Vejce, žloutky, mléko, cukr a vanilkovou dřeň rozšlehejte do hladké pěny.
Přelijte do šesti varných mističek o obsahu asi 175 ml.
Naskládejte je do hluboké pánve, naplňte ji vodou tak, aby sahala
do poloviny výšky misek, přikryjte, přiveďte k varu a na mírném ohni vařte asi deset minut, dokud nezačne krém při krajích tuhnout.
Sundejte z vařiče a nechte stát ještě patnáct minut, aby ztuhl všechen krém a nechte asi dvě hodiny odpočinout v chladničce.
Těsně před podáváním rozehřejte med s ořechovicí a přelijte každou misku jednou lžící.
Nakonec ozdobte malinami.
Uzené karbanátky - Jiřina Bohdalová
- 1/2kg vařeného uzeného masa
- 1/2kg nastrouhaných vařených brambor
- 3 vejce
- 2 – 3 lžíce mouky
- hrst strouhanky
- pepř
- sůl
- muškátový květ
- strouhanka na obalení
Maso umeleme, všechny surovimy důkladně promícháme, vytvarujeme karbanátky, obalíme ve strouhance a smažíme.
Plněné brambory - Marcela Augustová
- 4 velké brambory
- 1 cibule
- 1 palička česneku
- 6 – 7 velkých žampiónů
- kousek brokolice
- cuketa
- omáčka Panzani Primavera (nebo s bazalkou a olivami)
- olivový olej
- kousek sýra (balkán, akawi nebo parmazán)
- sůl
- pepř
- něco na přiostření (kajenský pepř nebo chilli)
Vezmeme pokud možno větší brambory, na každého strávníka stačí jedna veliká brambora. Rozkrojíme je podélně na polovinu. Půlky vydlabeme, okořeníme dle libosti a na trošce olivového oleje je pečeme v troubě.
Mezitím si připravíme libovolnou zeleninovou směs. Použijeme nadrobno nakrájenou cibuli, česnek, cuketu, na malé růžičky rozebranou brokolici, nakrájený lilek, červenou papriku apod. To vše dusíme na pánvi na olivovém oleji.
Potom přidáme žampiony a na závěr vmícháme i kus balkánského sýra a červenou omáčku Panzani na těstoviny.
Když je směs hotová, tak jí naplníme vydlabané brambory.
Neodolatelná kuřecí křidýlka - Jolana Voldánová
- asi 20 kuřecích křidýlek
- 3 lžíce oleje
- 6 lžic kečupu
- 1 vrchovatá lžíce medu
- 1 – 2 lžíce sojové omáčky
- 3 stroužky česneku
- 2 cibule
- sůl
- pepř
- majoránka
- tymián
- oregáno
- chilli
- skořice
- máslo
Nejprve (ideálně den předem) si připravíme marinádu – smícháme kečup, sojovou omáčku, olej, med, nadrobno nakrájenou cibuli, prolisovaný či nakrájený česnek, dle chuti soli, pepře, majoránky, tymiánu, oregána, chilli a skořice.
Kuřecí křidýlka naklademe do pekáče, zalijeme marinádou, přidáme máslo a přikryjeme alobalem. Necháme den marinovat.
Křidýlka pečeme zhruba 45 minut, ideálně posledních 5 minut zapnout gril.
Podáváme s čerstvým chlebem nebo bramborem.
Kuře tří hořčic - Livia Klausová
- 1 kuře
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- 1 lžíce kremžské hořčice
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 1 lžíce rybízové marmelády
- mletý pepř
- sůl
- sterilovaná zelenina Moravanka
- 100 g másla
Kuře očistíme, naporcujeme, opepříme, osolíme a vložíme do pekáče.
Všechny druhy hořčice spolu s rybízovou marmeládou smícháme v marinádu a potřeme jí kuře ze všech stran. Dáme péci do středně vyhřáté trouby, jakmile se povrch masa "zatáhne", přidáme ke kuřeti sterilovanou zeleninu i s nálevem a pečeme, až je kuře měkké. Podáváme s bramborovým knedlíkem.
Kuře na zeleném kari - Miroslav Etzler
- 3/4kg kuřecího masa (může být i jakékoli jiné)
- 1 – 2 mrkve
- listový špenát
- žampiony
- rybí omáčka
- sáček zeleného kari (pasta)
- kokosové mléko
- zelené fazolky
- olivový olej
- ananasový kompot (nemusí být)
Očištěnou mrkev nakrájíme na tenké plátky nebo drobné kostičky a restujeme na oleji.
Když mrkev trochu změkne přidáme k ní na nudličky nakrájené maso, přilijeme asi 1 polévkovou lžíci rybí omáčky, ta je dost slaná takže kdo málo solí, dá jí méně, promícháme a dále opékáme.
Přidáme na plátky nakrájené neloupané žampiony, překrájené fazolky a vmícháme do toho kari pastu – množství dle chuti (je ostřejší).
Zalijeme kokosovým mlékem a ke konci přidáme opraný špenát.
Kdo má rád slané se sladkým může přidat kostičky ananasu.
Jako příloha se hodí nudle, chleba aj. Jen ne knedlíky nebo bramborové placky.
Mrkev po čínsku - Helena Růžičková
500g mrkve
100g mletého hovězího a vepřového masa
1 bílek
3 lžíce oleje
1 stroužek česneku
2 feferonky
1/8l kuřecího vývaru (i z kostky)
2 lžíce sojové omáčky
pažitka
Mleté maso smícháme s bílkem, mrkev nakrájíme na tenká kolečka. Na pánvi rozehřejeme olej a maso na něm na prudším ohni ze všech stran opečeme. Po opečení ho vyjmeme, do pánve vložíme mrkev a za stálého míchání ji 5 minut mírně osmahneme, pak přidáme nadrobno nakrájený česnek a feferonky, zalijeme vývarem a sojovou omáčkou a zakryté pokličkou na mírném ohni 10 minut dusíme. Pět minut před ukončením dušení přidáme do pánve mleté maso a před podáváním nadrobno nakrájenou pažitku.
Soupe au Pistou (Zeleninová polévka s pistou) Julie Child
Polévka:
- 1 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 lžíce másla
- 1 větší pórek, dobře očištěný a nakrájený na půlkolečka (použijte jen světlou část)
- 1 malá cibule, nakrájená na drobno
- 2 mrkve, nakrájené na kostičky
- 2 velké brambory, nakrájené na kostky
- sůl a čerstvě mletý pepř dle chuti
- přibližně 3 litry vody
- 1 ½ šálku bílých fazolí z konzervy (např. italské cannelini), dobře propláchnutých vodou
- 3 hrstičky drobnějších těstovin (já použila mini ziti)
- špetka šafránu (popřípadě ½ lžičky kari koření)
- 1 šálek zelených fazolek, nakrájených na kousky
- 1 malá cuketka, nakrájená na kousky
- ½ červené papriky (kapie), nakrájené na kostičky
- ½ šálku čerstvého nebo mraženého hrášku
- petrželka na ozdobu
Pistou:
- 2 větší stroužky česneku, nakrájené na plátky
- přibližně 15 lístků čerstvé bazalky
- lístky dobromysli, odrhnuté z 1 stonku
- špetku soli
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- ¼ šálku strouhaného parmazánu
- 3-4 lžíce extra panenského olivového oleje
Ve větším hrnci rozehřejeme olivový olej a máslo, přidáme pórek, cibuli, mrkev a brambory, maličko osolíme a opepříme a podusíme, až pór a cibule zesklovatí. Zalijeme vodou, přivedeme k varu a vaříme asi 10 minut.
Poté přidáme bílé fazole a těstoviny, špetku šafránu, promnutou mezi prsty, dochutíme solí a pepřem a necháme vařit přibližně dalších 10 minut (těstoviny by neměly být ještě uvařené). Pak přidáme zelené fazolky, cuketku a červenou papriku. Vaříme jen tak dlouho, až jsou zelené fazolky a cukína vařené, ale ještě mírně křupavé (tedy jen několik minut). Do vařící polévky přidáme ještě zelený hrášek (pokud použijeme mražený, propláchneme ho předem vodou) a polévku odstavíme z ohně.
Česnek a lístky bazalky a dobromysli rozsekáme nadrobno (já použila nástavec/nádobku tyčového mixéru s noži, ale lze použít také hmoždíř), přidáme sůl, rajčatový protlak, parmazán a olivový olej a vše rozmixujeme na ne zcela jemnou pastu.
Polévku v talířích ochutíme lžící pistou a sypeme čerstvou petrželkou.
Okurky s tuňákem dle Oldřicha Nového
- 2 ks okurky
- 1 konzerva tuňáka v oleji
- 40 g másla
- 2 lžičky kečupu
- 100 g majolky
- pepř,
- sůl
Okurky oloupeme, rozpůlíme a vyndáme jádřince. Rozkrájíme je na osmicentimetrové kousky a dáme vařit na 10 minut do osolené vody.
Mezitím promícháme máslo s tuňákem, pepřem a solí.
Hmotou naplníme povařené a odkapané okurky. Majolku smícháme s kečupem a okurky jí dozdobíme.
Nugátový dort Oldřicha Nového
- 100 g mouky
- 270 g cukru
- 5 ks vejce
- 0,5 sáčku kypřicího prášku do pečiva
- 1 ks citrónu
- 120 g másla
- 120 g čokolády
- 60 g mandle
- 1 sáček vanilkového cukru
Příprava korpusu: Oddělíme u tří vajec bílky od žloutků. Žloutky utřeme s cukrem, 4 lžícemi vody, citronovou kůrou a šťávou utřeme do pěny. Přidáme mouku s práškem do pečiva a důkladně promícháme.
Z bílků vyšleháme tuhý sníh a lehce ho vmícháme do těsta. Těsto vlijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme dozlatova.
Na náplň vyšleháme dvě celá vejce s vanilkovým cukrem. Přidáme nastrouhané mandle utřené s nastrouhanou čokoládou a rozpuštěné máslo, 70 g cukru a dobře promícháme.
Upečený a vychladlý dort rozřízneme podélně na tři díly, které spojíme náplní. Dort dozdobíme čokoládovou polevou a půlkami oloupaných mandlí.
Chlebíčky s rokfórem a hruškou Oldřicha Nového
- 100 g hrušky
- 1 ks citrónu
- 100 g nivy
- 5 lžic sýru žervé
- 5 lžic pomazánkového másla
- 1 špetka cukru
- vlašské ořechy,
- tvrdý sýr
Hrušku nakrájíme na drobné kostičky a pokapeme ji šťávou z citronu. Sýr promícháme s žervé a máslem a přidáme hrušku.
Pomazánkou potřeme nakrájenou veku a ozdobíme ořechy a kousky tvrdého sýra.
Lívanečky Vlasty Buriana
- 1/4 l kefíru
- 3 celá vejce
- 100 g cukru krupice
- 9 vrchovatých lžic strouhaného kokosu
- 2 lžíce rumu
- 2 lžíce rozpuštěného mírně zchladlého másla
- 130 g hladké mouky
- špetka soli,
- asi 5-6 jablek
- olej
- skořicový cukr
Do kefíru zakvedláme vejce, rum, máslo, pak sypké přísady a nakonec oloupaná, nastrouhaná jablka. Na rozpáleném oleji v lívanečníku smažíme dozlatova a potom obalíme ve skořicovém cukru. Jsou dobré i studené.
PŘÍLOHA: 1 tvaroh, 1 zakysaná smetana,1/4 kg jahod, cukr dle chuti - jahody rozmačkat s cukrem,přidat do tvarohu smíchaného se zakysankou a vše prošlehnout.
Rumový drdol podle Rudolfa Hrušínského
2 balení cukrářských piškotů
0,25 l rumu
0,5 l smetany
0,5 l mléka
4 žloutky
1 vanilkový cukr
2 PL cukru krupice
4 PL polohrubé mouky
1 šlehačka
ovoce na ozdobu (hroznové víno)
Dva balíky cukrářských piškotů dejte do mísy a polijte rumem. Stačí jedna malá placatka. Ve vodní lázni si připravte krém:
Do půl litru smetany přidejte půl litru mléka, čtyři žloutky, vanilkový cukr, dvě lžíce cukru krupice a čtyři lžíce polohrubé mouky. Za stálého míchání vařte ve vodní lázni, až krém zhoustne. Pak jej dejte do chladu. Studený krém vrstvěte do dortové formy, kterou nejdřív vypláchněte studenou vodou.
Na vrstvu piškotů dejte krém, pak zase piškoty, a vrstvy střídejte, dokud není forma plná. Úplně nahoře mají být piškoty. Pak dort zatižte talířem a dejte do chladu, nejlépe na dvacet čtyři hodin. Až odstraníte dortovou formu, potřete celý dort hustou neoslazenou šlehačkou. Ozdobte čerstvým ovocem.
Burgundský guláš dle Václava Havla
Čtvrt kila nebo trochu více uzeného bůčku nakrájet na drobné kostičky, hodit do většího hrnce a prudce škvařit. Asi kilo nakrájené cibule hodit do takto připraveného tuku, míchat a vyčkat, až bude sklovitě zlatá. Pak do hrnce hodit kilo na kousky nakrájené pravé hovězí kližky, zamíchat, chvilku nechat nepodlité, pak začít podlévat pouze červeným vínem. Nastává nejdůležitější fáze, to jest samo vaření guláše. Hotov je, až je kližka zcela měkká, leč nerozpadá se, tedy asi po půl hodině či po hodině, podle toho, jak silný je plamen. Čím pomaleji se to vaří, tím je guláš lepší.
Asi deset minut před koncem vaření přihodit jednu nadrobno nakřájenou chlebovou kůrku a jednu nastrouhanou menší bramboru (obé na zahuštění), jednu nadrobno nakrájenou uzenou klobásu a jednu kávovou lžičku hladké mouky (na otevření chutí).
Paralelně možno na velké pánvi vyrábět ochucovací kašičku. Dělá se takto: na rozpálený olej se hodí nejprve nadrobno nakrájená či nastrouhaná mrkev a trochu podobně připravené petržele a celeru. Když to je víceméně usmaženo, přihodí se další ingredience: sůl, hodně červené sladké papriky, přiměřené množství (nikoli příliš malé) rozdrcených pálivých papriček či jiného ostrého koření, rozdrcený pepř a hlavně jalovec (!), majoránka, nějaké další zelené bylinky, polévková lžíce rybízového jamu, dost nastrouhané citrónové kůry, lžička kečupu, případně další koření dle vlastního výběru. To vše dohromady se několik málo minut za stálého míchání smaží na oleji, čímž se otevřou všechny chutě a splynou s olejem.
Obsah pánve se pak vhodí do hrnce s gulášem, dvě minuty se to na mírném ohni intenzivně míchá, pak se guláš odstaví a nechá chladnout.
Když je úplně studený, zamíchá se do něj jedna ušlehaná šlehačka.
Den se to nechá odpočívat a druhý den (ohřáté) se to jí s knedlíkem.
Francouzská pizza dle Zdeňka Polreicha (Cibulový Quiche)
Orestujeme slaninu tak, aby pustila tuk, přidáme nakrájenou cibuli na jemno a necháme trochu změknout. Zakysanou smetanu ochutíme česnekem, solí a pepřem, popř přilijeme trochu mléka.
Těsto na pizzu potřeme ochucenou smetanou, posypeme tenkou vrstvou slaniny s cibulí a upečeme. Můžeme posypat sýrem (gouda, eidam) a okořenit provensálskými bylinkami.
Kuře podle Evy Pilarové
- 1 kuře
- sojová omáčka
- sterilované žampióny
- česnek
Kuře mírně posolíme zevnitř i z venku pokapeme sojovou omáčkou. Necháme chvíli odležet. Kuře dáme do pekáče a obložíme sterilovanými žampióny a nasekaným česnekem. Mírně podlijeme a pečeme.
Příloha: bramborová kaše, vařené brambory, pečené brambory, bramborové knedlíky nebo šlejšky.