Smoothies, rostlinná mléka
Všechny recepty na RAW jídla najdete na nových stránkách - http://www.raw-dagmar.estranky.cz/
Smoothie můžeme chápat jako zdravý, mixovaný nápoj, jehož základem je ovoce a zelenina, popřípadě kombinace obojího, nejlépe bez přidaného cukru, umělých sladidel či konzervantů. Ani zde se však meze fantazii nekladou, do smoothie můžeme přidat, kromě ovoce a zeleniny, další a další zajímavé ingredience, jako jsou vysoce výživné kakaové boby, mladý ječmen, namočená chia semínka, ovesné vločky, včelí pyl (pozor alergen!), psyllium, melasu, či karobový prášek.
Jahodovo-borůvkové
- jahody
- borůvky
- žlutý meloun
Žlutý meloun l.
- žlutý meloun
- jablko
- banán
- ledový salát
- jablečná šťáva
Žlutý meloun ll.
- žlutý meloun
- ledový salát
- jablko
- jablečná šťáva
- goji (kustovnice čínská)
Jablečno - banánové s vločkami
- banán
- jablko
- ovesné vločky
- pomerančová šťáva
Jablečno - meruňkové smoothie
- jablko
- meruňky
- špenát
- jablečná šťáva
- skořice
Jahodovo - borůvkové smoothie s makovým mlékem
- makové mléko
- jahody
- borůvky
Jablečno - broskvové smoothie
- jablko
- broskev
- špenát
- jablečný džus
Jahodovo - hruškové smoothie
- jahody
- hrušky
- citron
- skořice
Ovesné mléko
- 150 g ovesných vloček
- 1 l vody
Ovesné vločky namočíme nejméně na půl hodiny, nebo povaříme na mírném ohni po dobu zhruba pěti minut. Rozmixujeme a pasírujeme dvakrát přes jemné síto. Nalijeme do skleněné nádoby a necháme vychladit.
Tip: Na dochucení můžeme použít sůl, med, přírodní sirup, vanilku …
Makové mléko
- 150 g čerstvě mletého máku
- 1 l vody
Namletý mák zalijeme přiměřeným množstvím vody a necháme 2 až 3 hodiny luhovat při pokojové teplotě, občas promícháme sedlinu na dně. Směs pečlivě rozmixujte a přeceďte přes sítko nebo plátno.
Makové mléko je výrazně zásadité a mák má vysoký obsah vápníku (1460 mg ve 100 gramech) a kvalitního tuku.
Sójové mléko
- 100g sojových bobů (sušených) nebo 80g ovesných vloček
- voda
- třtinový cukr nebo agáve
Sojové boby přes noc namočíme do studené vody. Scedíme a dáme do vysokého mixéru v poměru 1 hrnek bobů na 3 hrnky vody a mixujeme min 5 minut dokud směs nění hladká. Poté přelijeme do velkého hrnce s nepřilnavým dnem, podle chuti přisladíme a za stálého míchání vaříme na mírném ohni. Necháme vychladit.
Studenou směs přecedíme. Sojové mléko chutná nejlépe chlazené. V lednici vydrží chutné dva až tři dny.