Polévky 1
Plzeňská pivní polévka
- 1 litr světlého piva
- 4 žloutky
- 3 lžíce másla
- 1/4 litru kyselé smetany
- 1 lžíce hladké mouky
- cukr
- muškátový květ
- ocet
- tvrdší chléb
- sůl
Pivo krátce povaříme a pěnu opatrně sebereme. Smetanu rozkverláme se žloutky, mouku, máslem, solí, cukrem, květem, vlijeme do vařícího piva a ještě krátce povaříme. Podle chuti můžeme hotovou polévku přikyselit octem. Do talířků nakrájíme tvrdší chléb a přelijeme připravenou polévkou.
Plzeňská pivní polévka s kmínem
- 300 g tmavého chleba
- 3 dl 8° piva
- 1 litr nemastného hovězího vývaru
- 2 vejce
- 2 dl smetany
- 1 žloutek
- kmín
- sůl
Chléb rozkrájíme na kousky, zalijeme pivem, necháme rozmočit, vlijeme do vařícího vývaru a necháme rozvařit. Polévku procedíme hustým cedníkem. Do vařící procezené polévky přidáme trochu kmínu, přilijeme rozmíchaná vejce, necháme je srazit a přisolíme. Před podáváním polévku zjemníme smetanou, ve které jsme rozšlehali žloutek.
Vhodnou přílohou jsou na tenké plátky nakrájený chléb osmažený na másle nebo na sádle.
Ovocná polévka Rambulice
Tak se nazývají v Podkrkonoší ovocné polévky, které ale pomalu upadají v zapomenutí, ale mají výraznou chuť a jsou výživově ceněné i proto, že se zahušťují zátřepkou z mléka, popř. smetanou. V každém případě vnášely do jednotvárného jídelníčku horských obyvatel zajímavou změnu.
- 1 l vody
- 25-50 dkg ovoce
- 0,25 l mléka nebo 0,25 l husté kysané smetany
- 1 lžíce bramborového škrobu
- badyán
- skořice
- piškot
- cukr
Postup:
Omyté a očištěné ovoce nakrájíme (jablka a hrušky oloupeme, zbavíme jádřinců, švestky jen vypeckujeme a rozpůlíme) a dáme vařit do vody ochucené špetkou soli, badyánem a skořicí. Když je ovoce rozvařené, podle chuti osladíme a zahustíme zátřepkou, kterou připravíme ze sladkého mléka nebo kysané smetany smíchané se lžičkou bramborového škrobu.
Podáváme se sladkým piškotem.
Hladká Ančka ( Podkrkonoší)
- 2 hrsti hub, nejlépe směsi
- 4 brambory
- 2 žloutky
- sůl, pepř celý, nové koření, bobkový list
- 4 lžičky másla
- 2 dl kysané smetany
- 1 Pl octa
Do studené vody dáme houby, koření, osolíme a necháme povařit. Kvásek důkladně rozředíme mlékem, nalijeme do polévky a necháme rozvařit. Nakonec vlijeme smetanu s rozmíchanými žloutky a za stálého míchání necháme polévku zhoustnout. Ale už nevaříme. Do hotové opatrně přidáme ocet na dochucení.
Vánoční Štědrovečerní kyselica (Slovácko)
Nalijeme vodu z kysaného zelí a do ní dáme sušené hříbky (pěkně světlé). Zvlášť do hrnce dáme vařit bílé fazolky a do druhého hrnce sušené švestky. To se vaří jenom chvilku, nesmí se rozvařit. Fazolky dovaříme v kyselici s hříbky, zahustíme mlékem, do kterého jsme přidali trochu smetany a zasmažíme máslem.
Z sejra polívka
Vzíti dobrýho parmazánu aneb jinýho sejra a skrájet ho do hovězí polívky a nechat ho zevřít a potom to dobře vytlačit,ze dvouch neb třech vajec ten žlutek do tej polívky, když byla vřelá, dáti a zmíchati i tolikéž smetany dvě lžičky mezi to dáti drobek muškátovýho květu i šafránu.
Potom na sušený topinky tu polívku vlíti a tak jest hotová. A muože sě taky na tu polívku vejce stratit.
Překlad:
vezměte parmazán nebo jiný tvrdý sýr, nakrájejte nebo nastrouhejte ho do hovězí polévky. Nechte ho povařit a potom to přeceďte, nebo ještě lépe propasírujte přes plátěnou roušku. Do vřelé polévky potom rozmíchejte dva žloutky a dvě lžičky smetany. Okořeňte trochou muškátového květu a šafránu. Toto potom vlijte na plátky sušeného chleba. Polévku můžete vylepšit ztraceným vejcem.
ZTRACENÉ VEJCE připravíme tak, že vejce opatrně (aby se neporušilo) rozklepneme do vřelé vody a povaříme tak, aby bylo naměkko nebo nahniličko. Potom vejce opatrně podebereme děrovanou naběračkou a vcelku přeneseme na pokrm. Použijete-li ztracené vejce k vylepšení pečeného masa nebo ryby, po umístění na povrch labužník vejce propíchne a nechá stéci, aby vytvořilo polevu.
Klatovská vánoční polévka
- Hlava, ocas, ploutve a vnitřnosti z jednoho kapra
- 120 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel nebo pastinák)
- 70 g másla
- 1 až 2 žloutky
- 50 g hladké mouky
- mletý pepř
- muškátový květ
- šálek mléka
- drobně usekaná zelená petržel nebo pažitka
- sůl
Z kapří hlavy odstraníme žábry a v osolené vodě zvolna uvaříme do měkka.
Vývar přecedíme, zahustíme světlou jíškou a znovu asi 12 až 15 minut povaříme.
Očištěnou, drobně nakrájenou zeleninu osmahneme na másle, přidáme ji do vývaru současně s rybím masem obraným z hlavy, drobně nakrájenými jikrami a mlíčím a zvolna ještě asi 10 minut povaříme.
Na konec polévku okořeníme muškátovým květem, špetkou mletého pepře a podáváme s osmaženou houskou.
Těsně před podáváním ji zjemníme žloutkem rozkvedlaným v mléce a drobně usekanou zelenou petrželí nebo pažitkou.
Gramatika
staročeská pivní polévka připravovaná hlavně o Vánocích
- 400 g suchého chleba
- špetka soli
- 1 l světlého piva
- špetka kmínu
- 2 žloutky
- 0,25 l smetany
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce petržele
Tvrdý chléb rozdrcený na menší kousky zalijeme pivem, přidáme kmín a máslo a vaříme tak dlouho, až se chleba rozvaří. Prolisujeme cedníkem, ochutíme petrželkou a nakonec vmícháme žloutky, rozmíchané ve smetaně.
Pak už nevaříme.
Chlebová polévka z podmáslí ( ze Slovácka)
- 4 krajíce staršího černého chleba
- 1 litr podmáslí
- 2 lžíce hladké mouky
- 30 g másla
- sůl
- kmín
- půl litru vody
Starší chléb nalámeme a dáme rozvařit do vody, přidáme sůl, máslo, kmín a když je chléb měkký, rozmícháme jej a přilijeme podmáslí s trochou mouky. Krátce povaříme a podáváme.
Valašská kyselica
- 200 g kysaného zelí
- 100 g klobásy
- 50 g bílých fazolí
- 50 g sušených švestek
- hrst sušených hub
- 50 g másla
- 50 g hladké mouky
- nové koření
- bobkový list
- sůl
- 2dl smetany
Fazole a houby na noc namočíme do vody.
Druhý den přidáme zelí, vypeckované švestky, několik kuliček nového koření, bobkový list a polévku uvaříme.
Zahustíme ji světlejší jíškou z másla a mouky, osolíme a zjemníme smetanou a nakonec přidáme pokrájenou opečenou klobásu.
Chlebová polévka s klobásou (lidová kuchyně)
- 200 g černého chleba
- 100 g klobásy
- muškátový květ
- mletý pepř
- sůl
- 50 g strouhaného chleba
- 20 g másla na opečení chleba
- hovězí vývar z kostky masoxu nebo voda
Chléb nakrájíme na malé kousky nebo nalámeme a mírně rozvaříme ve vodě nebo ve vývaru z masoxu. Osolíme a okořeníme mletým pepřem a muškátovým květem. Klobásu nakrájíme na kolečka, osmažíme a vložíme do talířů nebo polévkové mísy.
Přelijeme polévkou a posypeme nastrouhaným chlebem osmaženým na másle.
Chlebová polévka s houbami (po staročesku)
- 20 g sušených hub
- 150 g chlebových kůrek a tvrdšího chleba
- 1 vejce
- půl kostky masoxu
- 2 dl mléka
- 30g másla
- kmín
- pažitka
- sůl
Sušené houby namočíme asi na dvě hodiny do mléka, necháme je okapat a nakrájíme nadrobno. Do vlažné vody vložíme nakrájený ztvrdlý chléb, masox, sůl a kmín. Rozvařený chléb prolisujeme, přidáme houby, dobře povaříme, zalijeme mlékem, rozmícháme vejce a přidáme máslo.
Před podáváním přidáme nadrobno nakrájenou pažitku.
Syrnica z Hané
- 1/2 l vody
- 1/2 l mléka
- 1 lžíce másla
- 3 olomoucké tvarůžky
- 130 g odleželého tvarohu
- kmín
- sůl
Mléko zředíme vodou a povaříme se solí a kmínem. Pak přidáme kousek másla a nakrájíme tvarůžky.
Dáme vařit a mezitím rozdrobený do mísy odleželý tvaroh, který pak zalijeme vařící tekutinou.
Zakryjeme a necháme ustát.
Podáváme s vařenými brambory.
Couračka
recept z Doudlebska
Do hrnce s vodou se dá kyselé zelí ( může se i pokrájet i dát tak jak je, jak kdo má rád), posolí, přidá kmín a nechá se vařit, když je zelí měkké, přidá se smetana rozšlehaná s trochou mouky a těsně před koncem se do toho pustí vajíčko a nechá přejít varem. Dá se to vylepšit přidáním kousku osmažené slaniny, nebo klobásky, nebo houby,... Taky se k tomu můžou uvařit brambory ve slupce zvlášt a přidat až na talíři.
Polévka Oukrop
Dělala se, když se vařily brambory ve vodě se solí a kmínem.
Každý si dá na talíř česnek utřený se solí a kousek sádla. Zalije se to vodou z uvařených brambor a přidá se tvrdý chleba nakrájený na "lodičky".
Je to zvlášť dobré v zimě, jako prevence zimních nemocí.
Polévka chlebová
Kořenovou zeleninu a cibuli osmahnout na troše sádla, přidat kmín a když začne praskat, přidáme nastrouhaný chleba a zalijeme vývarem. (nebo voda + masox) Okřeníme solí, pepřem, česnekem, majoránkou, můžou se přidat i houby. Na závěr přidáme rozkvedlané vejce a petrželku, nebo libeček.
Cácorka z jižních Čech
- 300 g kysaného zelí,
- l/4 litru kyselé smetany,
- 2 lžíce hladké mouky,
- l lžíce tuku,
- l cibule,
- sůl,
- drcený kmín,
- šťouchané brambory.
Zelí vložíme do litru horké vody a uvaříme do měkka. Mouku rozkvedláme ve smetaně a zavaříme do polévky. Pokrájenou cibuli osmažíme na tuku a přidáme do polévky se solí a kmínem. Podáváme s vařenými rozšťouchanými bramborami, které servírujeme zvlášť.
Domikát z Donoval
- 150 g brynzy,
- 1 litr vody z vařených brambor,
- lžíce másla,
- lžíce pokrájené rozškvařené slaniny,
- 1 menší cibule,
- kmín,
- sladká paprika,
- sůl.
Brynzu za stálého míchání rozvaříme ve vodě, v níž jsme vařili brambory, přidáme nadrobno pokrájenou cibuli, máslo, utlučený kmín, papriku, slaninu a podle chuti dosolíme. Společně promícháme a ihned podáváme.
Stirka
1. Krajová polévka bílá, připravená z mléka, másla, vejce a hladké mouky.
1,5 l mléka, 50 g hladké mouky, 30 g másla, vejce, sůl
Z vejce a mouky uděláme kapání, které za stálého míchání nakapeme do vařícího osoleného mléka. Do hotové polévky dáme kousek másla.
2. Kaše vzniklá zavařením smíchaných vajec s hladkou moukou do mléka, oslazená a omaštěná máslem.
Recept podobný jako na polévku, ale kapání uděláme řidší, aby se rozvařilo na kaši.
Skleněnka
Recept našich babiček, ale pořád rychlý a dobrý. Kroupy jsou velice zdravá potravina, ale nebojte se, tady se tak netváří. Polévka dobře vyloží žaludek.
- 2 -3 brambory,
- hrnek vařených velkých krup,
- sůl,
- česnek podle chuti,
- zelená petrželka či libeček,
- event. trocha vegety
Oloupané nakrájené brambory uvařit v osolené vodě, příp. s trochou kmínu. Když jsou brambory měkké, vsypat vařené kroupy a nechat přejít varem. Stáhnout z ohně, dochutit česnekem, petrželkou, příp dosoli nebo vegetu. Výhodou je mít kroupy uvařené předem, já mám porce v mrazáku. Vařit doporučuji v papiňáku v dostatku vody, pak jsou celkem rychle uvařené.
Hubovačka
Do studené vody namočíme asi dvě hrsti na menší kousky rozsekaných sušených hub a necháme napučet. Vypereme asi 150 g trhaných krupek a s kouskem másla je ve vodě vaříme i s houbami. Když jsou měkké, polévku zahustíme světlou jíškou z hladké mouky. Dochutíme solí, špetkou pepře a dvěma stroužky česneku utřeného se solí.
Budějická praženka
- 50 g másla,
- 3 lžíce hrubé mouky,
- litr vody,
- lžička pískového cukru,
- půl lžičky soli,
- muškátový květ,
- 1 – 2 dl kyselé smetany.
Mouku na sucho upražíme
Pak k ní přidáme máslo a ihned, jak jíška začne „stoupat“, ji zalijeme vroucí vodou a dobře rozmícháme.
Po deseti minutách varu polévku osladíme, osolíme, okořeníme květem, odstavíme z ohně a zakvedláme smetanu.
Bílá zelnice
Bílá zelnice v moravské kuchyni je polévka, která se připravuje ze 300 g bílého hlávkového zelí, 3 dl čerstvého mléka, lžíce hladké mouky, 1 1itr vody, mletý pepř a sůl. Zelí zbavené košťálů a starých listů, pokrájíme na tenké nudličky a v litru vody uvaříme. V mléce rozmícháme mouku, přilijeme ho do polévky a ještě krátce povaříme. Podle chuti opepříme a ochutíme pikantní červenou klobásou, nakrájenou na kolečka.
Květáková polévka
- 1 květák
- mrkev
- celer
- petržel
- cibule
- brambor
- 100 ml šlehačky
- 40 g másla
- 20 g hladké mouky
- špetka muškátového květu
- petrželka, libeček
- sůl, pepř
Květák rozebereme na malé růžičky a spolu s ostatní zeleninou v osolené vodě uvaříme do měkka. Z mouky a másla uděláme jíšku, kterou zředíme zeleninovým vývarem. Přidáme uvařenou zeleninu a krátce povaříme. Nakonec květákovou polévku dochutíme muškátovým květem a petrželkou, nebo libečkem.
Bramborová polévka s houbami
- 300 g loupaných brambor
- 10 g sušených hub
- 2 lžíce másla
- 2 ks stroužků česneku
- 1 ks větší cibule
- 1 ks petržele
- 1 ks mrkve
- 1/2 ks celeru
- černý pepř
- majoránka
- kmín
- sůl
Sušené houby namočíme na 30 minut do studené vody. Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na malé kostky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na jemno. Do 1 l vody dáme brambory, mrkev, celer, petržel, cibuli a překrájené houby. Okořeníme majoránkou, kmínem, pepřem a solí. Zamícháme a vaříme doměkka. Oloupeme česnek, utřeme nožem nebo prolisujeme a přidáme do hotové polévky. Nakonec vmícháme rozšlehané vajíčko a přidáme zelenou petrželku, nebo libeček.
Podáváme s vdolky. (viz Sladkosti, pečení, mlsání)
Bratříčková polévka z Hané
- 50 g hrachu
- 50 g fazolí
- 50 g krup
- 50 g čočky
- sůl
- majoránka
- 20 g hladké mouky
- 20 g sádla
- 80 g kořenové zeleniny - mrkev, celer, petržel nebo pastinák
Hrách, fazole a čočku namočíme do studené vody přes noc a druhý den v téže vodě společně uvaříme. K téměř měkkým luštěninám přidáme očištěnou strouhanou nebo drobně nakrájenou zeleninu, jíšku připravenou ze sádla a mouky, okořeníme majoránkou, osolíme a dovaříme do měkka. Můžeme přidat i česnek a uvařené kroupy.
Brčálka z Rokycan
- 50 g mladých šťovíkových lístků,
- 50 g mladých fialkových lístků,
- 50 g másla,
- 2 lžíce hladké mouky,
- litr masového vývaru,
- muškátový květ,
- pepř,
- sůl,
- osmažené bílé pečivo.
Bylinky udusíme na másle, protřeme přes síto, zasypeme moukou, zamícháme a asi 10 minut povaříme s vývarem. Polévku okořeníme, osolíme a podáváme s osmaženým bílým pečivem.
Bílá kmínka
Na másle osmahneme cibulku s kmínem, počkáme, až kmín začne praskat, tím se uvolní jeho vůně. Pak přidáme kořenovou zeleninu, nakrájenou na kostičky, lehce osmahneme a zalijeme vodou. Přidáme nakrájené brambory, osolíme a vaříme doměkka. Na závěr zahustíme šlehačkou a rozkvedlaným vajíčkem. Necháme přejít varem, přidáme petrželku, nebo libeček a servírujeme.
Kukuřičná polévka
- 6 kukuřičných klasů
- 6 PL smetany ke šlehání,
- 1 litr vývaru,
- 6 cibulí,
- sůl,
- bílý pepř,
- 2 PL olivového oleje,
- muškátový oříšek
Cibuli očistíme a nakrájíme na kolečka. V hrnci rozpálíme olej a kolečka cibule v něm pomalu restujeme než začne zlátnout. Pak přilijeme vývar asi 10 - 15 minut cibuli dusíme.
Mezitím z kukuřičných klasů ostrým nožem okrájíme kukuřičná zrna. Přidáme je k cibuli. Vše zprudka přivedeme k varu, pak oheň zmírníme a polévku přikryjeme poklicí a dusíme, než kukuřice změkne.
Pak polévku stáhneme, necháme trochu vychladnout, přelijeme do mixéru a rozmixujeme vše dohladka. Hrnec opláchneme, přelijeme do něj krém, přidáme šlehačku, podle chuti do polévky nastrouháme muškátový oříšek a polévku osolíme a opepříme. Za stálého míchání ji přivedeme k varu a můžeme podávat.
Hotovou kukuřičnou polévku servírujeme teplou a zdobíme petrželkou nebo kousky kukuřice. Můžeme ji posypat sýrem.
Dýňová polévka
- 1 střední dýně hokkaidó
- 2 cibule
- hrnek mléka
- kousek másla
- kysaná smetana
- 1 lžíce cukru
- sůl
- pepř
- muškátový oříšek
- voda
Kartáčkem očistíme dýni a nakrájíme na kostičky. Cibuli nakrájíme na hrubo a na másle necháme zesklovatět. Pak přidáme do hrnce dýni, osmahneme. Poté podlijeme vodou, přiklopíme pokličkou a necháme dusit, když dýně trochu změkne, přidáme mléko nebo smetanu a uvaříme úplně do měkka. Přidáme lžíci cukru, sůl, pepř a špetku muškátového oříšku. Rozmixujeme ponorným mixérem a v případě, že je polévka příliš hustá zředíme vodou nebo mlékem (smetanou). Dochutíme šťávou z citronu a na talíři ozdobíme zakysanou smetanou, případně opraženými dýňovými semínky. Můžeme zakápnout dýňovým, nebo lanýžovým olejem. Podáváme s opečenou bagetou.