Krůtí kapsičky plněné jablky
- krůtí prsa
- anglická slanina
- uzený sýr
- jablka
- ajvar
- cibule
- sůl
Maso nakrájíme na plátky, naklepeme a osolíme. Každý řízek potřeme ajvarem, položíme plátek sýra, plátky jablek, přeložíme a okraje sklepneme nebo sepneme párátkem. Naskládáme na vymaštěný plech a upečeme. Během pečení můžeme podlít vodou. Hotové maso vyjmeme, šťávu vydusíme, přidáme cibuli a osmažíme, přidáme plátky jablek a necháme podusit.
Podáváme s opečenými bramborami.
Krůtí maso s cuketami
- 500 g krůtích prsou
- sůl, pepř
- 2 cibule
- 3 stroužky česneku
- kečup
- sojová omáčka
- 1 cuketa
- pórek
- hladká mouka
- vývar
Maso nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme a obalíme v mouce. Cuketu nakrájíme na plátky a orestujeme na troše oleje dokřupava. Nudličky masa orestujeme na rozehřátém oleji, pak přidáme na plátky nakrájenou cibuli, společně osmahneme, přihodíme plátky česneku a zastříkneme kečupem a sojovou omáčkou. Zalijeme vývarem, přidáme osmahnutou cuketu a pórek a pod pokličkou asi 3 minuty podusíme.
Podáváme s rýží.
Kuře na celeru
- 2 kuřecí prsa
- 1/2 celeru
- 2 cibule, nakrájené na plátky
- 4 stroužky česneku
- grilovací koření
- sůl
Cibuli a česnek orestujeme na oleji, přidáme nahrubo nastrouhaný celer a krátce podusíme. Kuřecí maso nakrájíme na kousky, osolíme, okořeníme a přidáme k celeru. Necháme zatáhnout, pak lehce podléváme vodou a dusíme do změknutí. Zaprášíme polohrubou moukou.
Podáváme s bramborami, nebo rýží.
Gnocchi zapečené s kuřecím masem a špenátem
- 500 g kuřecích prsíček
- 500 g listového špenátu
- 1 balíček / 500 g / bramborových gnocchi
- 125 ml smetany
- 1 cibule
- parmazán
- česnek
- sůl, pepř
- olej
Kuřecí maso nakrájíme na kousky, naložíme do směsi koření a oleje (např. grilovací, gyros,...) a necháme min. hodinu odpočinout. Pak zprudka opečeme na pávičce. Do zapékací misky dáme uvařené gnocchi a na ně opečené kuřecí maso. Do výpeku po masu dáme cibuli nakrájenou najemno, orestujeme, přidáme špenátové listy, spařené vařící vodou. Osolíme, opepříme a zalijeme smetanou. Nakonec přidáme několik stroužků prolisovaného česneku. Podušený špenát přidáme do zapékací misky, posypeme strouhaným parmazánem a zapečeme.
Kuře na houbách s těstovinami
- 4 kuřecí stehna
- 1/8 másla
- houby podušené na cibulce
- 5 ks cibule
- sůl
- drcený kmín
- těstoviny
Máslo nakrájíme na plátky a rozložíme do pekáčku. Kuřecí stehna osolíme, cibule nakrájíme na měsíčky, houby osmažíme na cibulce. Vše naskládáme do pekáčlu s máslem, posypeme kmínem a pečeme asi 1 hod na 250°C. Nepodléváme. Pak odklopíme víko a necháme opéct kůrčičku, podle potřeby malinko podlijeme vývarem. Hotové kuře vyndáme na talíř.
Těstoviny uvaříme doměkka, zcedíme a smícháme s houbovým výpekem.
Husí škvarky
- maso z prsou z půl husy (nebo z celé)
Stáhneme maso z prsou i s kůží. Nakrájíme na kusy (velké jako dlaně), mírně podlité dáme vařit na pánev nebo do kastrolu (podle množství), až kůže mírně zrůžoví. Nesolíme! Poté zcedíme, naklademe na železnou pánev škvarky, skropíme je studenou vodou a dáme do vyhřáté trouby upéci do křupava. Teprve hotové posolíme, škvarky nikdy nelisujeme! V teplém stavu jíme s vařenými bramborami, výborné jsou i za studena, s černým chlebem.
Bejlík z husích prsou
- 1,2 kg husích prsou
- 16 stroužků česneku
- 120 g čerstvého zázvoru
- 100 g husího sádla
- 200 g cibule
- sůl
- vývar na podlévání
Den předem protkneme husí prsa kousky česneku a čerstvého zázvoru. Další den osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku dorůžova. Podlijeme vývarem. Na troše sádla opečeme prsa, vložíme na cibulku s vývarem a v troubě dusíme doměkka.
V průběhu dušení podléváme vývarem.