Ovoce
19. 10. 2011
Ananas:
Pokud dáváme ananas do tvarohového dezertu, stane se, že změní chuť. Tomu zabráníme, když ho nakrájíme na kostičky a krátce povaříme v cukrové vodě a potom kousky ananasu můžeme bez obav vmíchat do tvarohu. Obsahuje totiž látku, po níž mléčné výrobky hořknou.
- Čerstvý ananas nikdy nekrájíme stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky. Slupka čerstvého ananasu totiž obsahuje kyselinu, která může u citlivějších lidí způsobit zánět úst nebo rtů.
Angrešt:
- Angrešt je ovoce zdravé, obsahuje vitamin C, karoten a vitamin B l, ale jsou choroby, při kterých se konzumace angreštu zakazuje, např. choroby žlučníku, záněty žaludku a střev, vředová onemocnění, záněty močových cest, tlustého střeva apod.
- Angrešt patří mezi ovoce, které velmi snadno a rádo zanechává skvrny na oblečení. Vyčistíme je nejlépe tříprocentním roztokem peroxidu vodíku, který nakapeme na vatu a skvrnu jím dobře promočíme. Ihned vezmeme další smotek vaty smočený ve čpavku a znovu místo potřeme. Po zaschnutí by měla skvrna zmizet.
Banán:
- Banán je skvělý jako dezert: Po ostrém a kořeněném jídle je vhodné servírovat jako dezert banán. Ten dokáže vyrovnat ostrou chuť jídla a neutralizuje. Pálení v ústech po něm okamžitě přejde.
- Nesnášejí nízkou teplotu. Proto je neukládáme do chladničky, ale zavěšujeme je špičkou dolů ve spíži. Pokud starostlivá matka chce, aby nakoupené banány vydržely déle, nikdy je neukládá v trsu, ale oddělí je od sebe a uloží tak, aby se navzájem nedotýkaly. Jsou-li banány ještě zelené, počká s jejich rozdělením, až zežloutnou.
Citron:
- Citron dobře vymačkáme i bez mačkátka, když do něho zabodneme kuchyňský nůž a několikrát jím v citronu zatočíme nad nádobkou, do níž chceme citron vymačkat.
- Citrony zůstanou dlouho čerstvé, vložíme-li je do větší sklenice, kterou převážeme plátnem nebo je můžeme zabalit do alobalu a uložit do chladničky.
- Kůra z vymačkaného citronu nám výborně poslouží při čištění keramických dlaždiček nebo stěn natřených olejovou barvou. Třeme vnitřní stranou citrónové kůry.
- Nehodláme-li brzy upotřebit celý citron, nerozřízneme ho, ale jen propíchneme párátkem, špejlí, pletací jehlicí nebo vidličkou a vymačkáme tolik šťávy, kolik potřebujeme. Propíchnutý citron na rozdíl od rozříznutého vydrží v chladničce mnohem déle a nevysychá.
- Citrónový sirup ke krátkodobému použití si můžeme připravit i na několik dní dopředu. Potřebujeme 7 středně velkých citronů, 3 litry vody, 2 a půl kg krystalového cukru, 50 g kyseliny citrónové. Oloupané citrony nakrájíme na menší kousky a vaříme společně asi 20 minut. Šťávu přecedíme, necháme vychladnout, nalijeme do lahví, dobře uzavřeme a uložíme do chladna.
- Kůru z chemicky neošetřovaného citronu strouháme tak, že pod struhadlo připevníme kousek pergamenového papíru. Kůra se na něm zachytí, dá se snadno sejmout a struhadlo neucpe.
- Nejzdravěji okyselíme omáčky citronem, dostanou tak příjemné aróma, jsou ještě navíc jemné a biologicky hodnotné. Přidáváme ji až do hotového pokrmu. Obsahuje pak vitamin C.
- Kůru z dobře omytého citronu používáme v malém množství k ochucení pokrmů anebo moučníků.
- Jestliže do vody, v níž vaříme rýži, přidáme citrónovou šťávu, bude rýže bělejší a chutnější.
Citrónová šťáva:
- Citrónovou šťávu si můžeme připravit na několik dní dopředu. Svaříme 500 g cukru s půl litrem vody. Povaříme asi 15 minut a pak přimícháme 1/4 l vymačkané šťávy z citronů, promícháme a přecedíme do lahví.
- Smaltované nádobí lépe vyčistíme pomocí citronové šťávy s trochou soli.
- Do vody, ve které vaříme rýži nebo žampióny, přidáme pár klapek citrónové šťávy; rýže zůstane bílá a žampióny neztmavnou.
- Šťávu z citronů vymačkáme, nalijeme do formy a necháme v chladničce zmrazit. Zmrzlé kostky používáme na přípravu limonád a na ochucení čaje.
Fíky:
- Ztvrdlé fíky vložíme do sítka nad vařící vodou a za několik minut jim pára jejich vláčnost vrátí.
- Slepené fíky snadno oddělíme, vložíme-li je na chvíli do předem vyhřáté trouby.
- Fíky obsahují jednoduchý cukr, který se vstřebává rovnou do krve. Výborný je i fíkový kompot. Za teplého počasí obyčejně zkysnou a dostanou odporně sladkou chuť. Rádi se v nich, podobně jako v hrozinkách, usídlují různí cizopasníci.
- Suché fíky se hodí ke zlepšení chuti pro hnědou rýži. Pod nedovařenou rýži namícháme šálek suchých fíků a trochu kari koření. Rýži pak připravujeme obvyklým způsobem.
Ovoce:
- Sušené ovoce používáme jako čerstvé. Sušené ovoce nejprve dobře přebereme a odstraníme stopky. Pak je omyjeme ve studené vodě a zalijeme vřelou vodou. V ní ovoce opět vymneme a nakonec propláchneme studenou vodou. Sušené ovoce vaříme vždy bez cukru jen se skořicí a citronovou kůrou. Cukr přidáváme teprve tehdy, až je ovoce uvařené doměkka. Kdybychom přidali cukr dříve, zabránil by měknutí ovoce.
- Ovoce pojídáme nejlépe syrové. Můžeme je ale opékat i v troubě, podobně jako brambory.
- Ovocné saláty připravujeme ze zdravých a zralých ovocných plodů. Zavařené ovoce, které dáváme do těsta, obalíme nejdříve v drobném cukru, protože potom ovoce neklesá ke dnu.
Pomeranče:
- Z pomerančové kůry lze připravit vynikající přísadu do pečiva. Důkladně vydrhnutou kůru chemicky neošetřeného plodu zbavíme bílé dužniny, nadrobno nakrájíme, zalijeme lihem a necháme asi měsíc vyluhovat. Získáme tinkturu, kterou přidáváme po kapkách do těsta.
- Když vydlabané pomerančové půlky zmrazíme, poslouží nám jako mističky na servírování ovocného salátu nebo zmrzliny.
- Vložíme-li pomerančovou kůru do umyvadla a necháme-li ji tam po celou noc, provoní nám celou místnost.
- Delikátní pochoutku pro děti připravíme z koleček pomerančů, které posypeme špetkou mleté skořice.
- Z pomerančové kůry si můžeme připravit i kandované ovoce. Pečlivě ji omyjeme a namáčíme ve studené vodě asi tři dny. Pak ji nakrájíme na nudličky a uvaříme asi v půl litru vody. Vaříme zvolna, až se voda vypaří. Nakonec přidáme 2 lžíce krystalového cukru a lžičku másla a necháme zkaramelizovat.
- Čerstvý ananas nikdy nekrájíme stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky. Slupka čerstvého ananasu totiž obsahuje kyselinu, která může u citlivějších lidí způsobit zánět úst nebo rtů.
Angrešt:
- Angrešt je ovoce zdravé, obsahuje vitamin C, karoten a vitamin B l, ale jsou choroby, při kterých se konzumace angreštu zakazuje, např. choroby žlučníku, záněty žaludku a střev, vředová onemocnění, záněty močových cest, tlustého střeva apod.
- Angrešt patří mezi ovoce, které velmi snadno a rádo zanechává skvrny na oblečení. Vyčistíme je nejlépe tříprocentním roztokem peroxidu vodíku, který nakapeme na vatu a skvrnu jím dobře promočíme. Ihned vezmeme další smotek vaty smočený ve čpavku a znovu místo potřeme. Po zaschnutí by měla skvrna zmizet.
Banán:
- Banán je skvělý jako dezert: Po ostrém a kořeněném jídle je vhodné servírovat jako dezert banán. Ten dokáže vyrovnat ostrou chuť jídla a neutralizuje. Pálení v ústech po něm okamžitě přejde.
- Nesnášejí nízkou teplotu. Proto je neukládáme do chladničky, ale zavěšujeme je špičkou dolů ve spíži. Pokud starostlivá matka chce, aby nakoupené banány vydržely déle, nikdy je neukládá v trsu, ale oddělí je od sebe a uloží tak, aby se navzájem nedotýkaly. Jsou-li banány ještě zelené, počká s jejich rozdělením, až zežloutnou.
Citron:
- Citron dobře vymačkáme i bez mačkátka, když do něho zabodneme kuchyňský nůž a několikrát jím v citronu zatočíme nad nádobkou, do níž chceme citron vymačkat.
- Citrony zůstanou dlouho čerstvé, vložíme-li je do větší sklenice, kterou převážeme plátnem nebo je můžeme zabalit do alobalu a uložit do chladničky.
- Kůra z vymačkaného citronu nám výborně poslouží při čištění keramických dlaždiček nebo stěn natřených olejovou barvou. Třeme vnitřní stranou citrónové kůry.
- Nehodláme-li brzy upotřebit celý citron, nerozřízneme ho, ale jen propíchneme párátkem, špejlí, pletací jehlicí nebo vidličkou a vymačkáme tolik šťávy, kolik potřebujeme. Propíchnutý citron na rozdíl od rozříznutého vydrží v chladničce mnohem déle a nevysychá.
- Citrónový sirup ke krátkodobému použití si můžeme připravit i na několik dní dopředu. Potřebujeme 7 středně velkých citronů, 3 litry vody, 2 a půl kg krystalového cukru, 50 g kyseliny citrónové. Oloupané citrony nakrájíme na menší kousky a vaříme společně asi 20 minut. Šťávu přecedíme, necháme vychladnout, nalijeme do lahví, dobře uzavřeme a uložíme do chladna.
- Kůru z chemicky neošetřovaného citronu strouháme tak, že pod struhadlo připevníme kousek pergamenového papíru. Kůra se na něm zachytí, dá se snadno sejmout a struhadlo neucpe.
- Nejzdravěji okyselíme omáčky citronem, dostanou tak příjemné aróma, jsou ještě navíc jemné a biologicky hodnotné. Přidáváme ji až do hotového pokrmu. Obsahuje pak vitamin C.
- Kůru z dobře omytého citronu používáme v malém množství k ochucení pokrmů anebo moučníků.
- Jestliže do vody, v níž vaříme rýži, přidáme citrónovou šťávu, bude rýže bělejší a chutnější.
Citrónová šťáva:
- Citrónovou šťávu si můžeme připravit na několik dní dopředu. Svaříme 500 g cukru s půl litrem vody. Povaříme asi 15 minut a pak přimícháme 1/4 l vymačkané šťávy z citronů, promícháme a přecedíme do lahví.
- Smaltované nádobí lépe vyčistíme pomocí citronové šťávy s trochou soli.
- Do vody, ve které vaříme rýži nebo žampióny, přidáme pár klapek citrónové šťávy; rýže zůstane bílá a žampióny neztmavnou.
- Šťávu z citronů vymačkáme, nalijeme do formy a necháme v chladničce zmrazit. Zmrzlé kostky používáme na přípravu limonád a na ochucení čaje.
Fíky:
- Ztvrdlé fíky vložíme do sítka nad vařící vodou a za několik minut jim pára jejich vláčnost vrátí.
- Slepené fíky snadno oddělíme, vložíme-li je na chvíli do předem vyhřáté trouby.
- Fíky obsahují jednoduchý cukr, který se vstřebává rovnou do krve. Výborný je i fíkový kompot. Za teplého počasí obyčejně zkysnou a dostanou odporně sladkou chuť. Rádi se v nich, podobně jako v hrozinkách, usídlují různí cizopasníci.
- Suché fíky se hodí ke zlepšení chuti pro hnědou rýži. Pod nedovařenou rýži namícháme šálek suchých fíků a trochu kari koření. Rýži pak připravujeme obvyklým způsobem.
Ovoce:
- Sušené ovoce používáme jako čerstvé. Sušené ovoce nejprve dobře přebereme a odstraníme stopky. Pak je omyjeme ve studené vodě a zalijeme vřelou vodou. V ní ovoce opět vymneme a nakonec propláchneme studenou vodou. Sušené ovoce vaříme vždy bez cukru jen se skořicí a citronovou kůrou. Cukr přidáváme teprve tehdy, až je ovoce uvařené doměkka. Kdybychom přidali cukr dříve, zabránil by měknutí ovoce.
- Ovoce pojídáme nejlépe syrové. Můžeme je ale opékat i v troubě, podobně jako brambory.
- Ovocné saláty připravujeme ze zdravých a zralých ovocných plodů. Zavařené ovoce, které dáváme do těsta, obalíme nejdříve v drobném cukru, protože potom ovoce neklesá ke dnu.
Pomeranče:
- Z pomerančové kůry lze připravit vynikající přísadu do pečiva. Důkladně vydrhnutou kůru chemicky neošetřeného plodu zbavíme bílé dužniny, nadrobno nakrájíme, zalijeme lihem a necháme asi měsíc vyluhovat. Získáme tinkturu, kterou přidáváme po kapkách do těsta.
- Když vydlabané pomerančové půlky zmrazíme, poslouží nám jako mističky na servírování ovocného salátu nebo zmrzliny.
- Vložíme-li pomerančovou kůru do umyvadla a necháme-li ji tam po celou noc, provoní nám celou místnost.
- Delikátní pochoutku pro děti připravíme z koleček pomerančů, které posypeme špetkou mleté skořice.
- Z pomerančové kůry si můžeme připravit i kandované ovoce. Pečlivě ji omyjeme a namáčíme ve studené vodě asi tři dny. Pak ji nakrájíme na nudličky a uvaříme asi v půl litru vody. Vaříme zvolna, až se voda vypaří. Nakonec přidáme 2 lžíce krystalového cukru a lžičku másla a necháme zkaramelizovat.
Komentáře
Přehled komentářů
Zatím nebyl vložen žádný komentář