Knedlíky 2
Karlovarský knedlík
-
6 housek
-
4 vejce - sníh
-
mléko
-
dětskou krupičku
-
petrželovou nať
-
sůl
-
muškátový květ
-
máslo
Pohankové knedlíky
- 250 g pohanky (lámanka)
- 50g másla
- muškátový oříšek
- olej
- 2 vejce
- 5 rohlíků
- cca 30g bramborového škrobu
Na každý knedlík (váleček) si připravíme pruh alobalu a na něj položíme kousek potravinářské fólie. Řídké těsto pak rozdělíme na patřičné části a postupně vytvoříme prostým zavinutím válečky. Na koncích alobal pečlivě stočíme "jako bonbónek“.
Podle velikosti vaříme knedlíky asi 20 minut.
Kynuté knedlíky s povidlovou omáčkou
- 500 g hrubé mouky
- 1 l mléka
- 1-2 vejce
- 20 g droždí
- sůl
na omáčku:
- 1 kg povidel
- 80 g cukru
- trochu vody
- 1 lžičku škrobové moučky
- skořici
Do mísy s moukou dáme sůl, kvásek, mléko, vejce a vypracujeme tuhé těsto, které zaprášíme moukou a necháme 30 minut kynout. Pak z těsta vytvoříme váleček, který nakrájíme na dílky. Každý díl zakulatíme do tvaru knedlíku, přikryjeme utěrkou a necháme ještě 15 minut kynout.
Knedlíky zaváříme do osolené vařící vody, nejprve 5 minut pod poklicí, pak je obrátíme a vaříme ještě 3 minuty.Mezitím na povidla nalijeme vodu a rozvaříme je. V troše studené vody rozmícháme škrobovou moučku a přidáme ji do povidel současně s cukrem a skořicí. Omáčku necháme přejít varem a pak s ní poléváme hotové knedlíky.
Tip: Můžeme podávat se Žahourem, rozvařenými zahradními jahodami, zahuštěnými pudinkem,..
Jablečné knedlíky se skořicí
- 250 g hrubé mouky
- 1 vejce
- 30 g másla
- 200 g tvarohu
- 120 ml mléka
- špetka soli
- 500 g jablek
- skořicový cukr
- 50 g másla.
Do mísy dáme máslo, vejce, tvaroh a vše utřeme. Pak přidáme prosátou mouku se solí a mlékem a vše rukama nebo vařečkou spojíme ve vláčné těsto. Jablka si připravíme (omyjeme, oloupáme a rozkrájíme na čtvrtky) do misky. Do většího hrnce dáme vařit vodu. Z těsta uděláme kousky, každý trochu roztlačíme v dlani, položíme na něj kousek jablíčka, posypeme skořicovým cukrem a důkladně zabalíme. Knedlíky vhazujeme do vroucí vody, občas opatrně promícháme, aby se nepřichytily.
Vaříme 5-8 minut, dokud nevyplují na hladinu. Podáváme posypané skořicovým cukrem a polité rozehřátým máslem.
- 8 rohlíků
- 4 vejce
- 200 g čerstvých hřibů
- 150 g hrubé mouky
- 0,4 l mléka
- špetka prášku do pečiva
- sůl
- kmín
- petrželová nať
- 12 ks housek
- 100 g sádla
- 350 ml mléka
- 5 ks vajec
- 2 ks cibule
- 250 g slaniny
- 150 g hrubé mouky
- 1 hrst petrželky
- 1 špetka soli
- 1 špetka pepře
- 1 špetka majoránky
- 200 g jáhel
- 60 g ovesné vločky
- 1 ks vejce
- 20 g osmažené cibulky
- 1 lžička petržílky
- 200 g jáhel
- 60 g ovesné vločky
- 1 ks vejce
- 20 g osmažené cibulky
- 1 lžička petržílky
Uvařiti švestek, usekati je, vyndat pecky, potom rozmočiti (u) vodě žemli, rozdrobiti a vraziti mezi to vejce, vobalovati to v mouce, smažiti na másle.
Vezmi suchej sejr, protlač jej krhulí, dej na mísu. Rozhřej na rendlíček másla, vlej do toho sejra, vraž některý vejce, daj petruželky, muškátovýho květu, pepře, smíchej, potom dělej knedle, vosypaje krupicí neb múkou, nenahníst hrubě múce, pak házej do vřelý vody, uvaře udělej jíšku neb tý vody dej, v který sě vařilo, přilije máslo.
Z klasického těsta na bramborové knedlíky vyválíme na pomoučeném vále placku silnou asi 5 mm. Na tu rozprostřeme z jedné poloviny překrájené kysané zelí a z druhé poloviny drobně krájené uzené maso. Placku opatrně zavineme a vložíme v pláteném ubrousku do vařící vody, vaříme cca 30 minut. Hotový sváteční knedlík nakrájíme na úhledné plátky (objeví se nám zajímavá dvoubarevná mozaika. Podáváme s uzenou krkovičkou a zbytkem kysaného zelí.
Chlebové knedlíky
-
6 krajíců chleba
-
400 g polohrubé mouky
-
1 prášek do pečiva
-
1/4 l vlažné vody
-
750 g brambor
-
1 vejce
-
sůl
-
strouhanka
-
polohrubá mouka
Polovinu množství připravených brambor nastrouháme (vymačkáme až téměř na drť – je to
důležité, jinak jsou knedlíky po uvaření rozplizlé), stejné množství brambor uvaříme, oloupeme
a také nastrouháme. Ze syrových brambor slijeme vodu a obě součásti smícháme dohromady.
Osolíme a vytvoříme těsto. Nepoužíváme žádné vejce ani mouku. Kulaté knedlíky o velikosti cca 6 cm (pokud by těsto „nedrželo“, lehce je obalíme v hladké mouce) vaříme v osolené vodě do „vyplavání“. Po vyjmutí z vody je trochu vidličkou natrhneme, aby se „vydýchaly“. Někdy se
přidávalo vejce a nakrájená osmažená houska.
Na Blatech se dokonce plnily švestkami.
½ kg vařených vychladlých brambor jemně nastrouháme, přidáme 20 dkg hrubé krupice, 1 vejce, 2 – 3 stroužky česneku, sůl, půl lžičky majoránky. Zpracujeme těsto, z kterého tvarujeme
válečky o průměru asi 6 – 7 cm a délce 15 cm.
Knedlíky se dělají speciálně k huse nebo kachně.
-
1 kg syrových brambor
-
1 vejce
-
sůl
-
1 kg švestek
-
asi ¼ kg hladké mouky
-
máslo
-
sklenice červeného kysaného zelí
-
cukr
Z těsta vyválíme váleček, zploštíme ho, nakrájíme na dílky, naklademe na ně švestky a utvoříme knedlíky. Vaříme v mírně osolené vodě 6 – 8 minut, po uvaření je vybereme a omastíme rozpuštěným máslem, ocukrujeme a jako přílohu podáváme zelí.
Příprava zelí: Kysané červené zelí překrájíme a dáme dusit na kousek tuku. Když je voda skoro vydušená a zelí měkké, ochutíme cukrem, osolíme a přikyselíme octem, můžeme zaprášit trochou hladké mouky.
Knedlíky Hup do vody
-
2 hrníčky hrubé mouky
-
1 vejce
-
sůl
-
½ kypřícího prášku do pečiva
-
mléko podle potřeby
mléka, aby vzniklo těsto, které se nerozváří (vyzkoušíme). Lžící vykrajujeme noky a vhazujeme
do vařící osolené vody, vaříme asi 5 minut. Uvařené vybereme na mísu a polijeme rozpuštěným máslem.
příloha k vepřovému masu.
-
1 kg umletých vařených brambor
-
50 dkg krupice
-
2 vejce
-
15 dkg umletých škvarků
-
3 housky nakrájené na kostičky
-
2 – 3 lžíce mléka
Děláme menší knedlíčky, které vaříme asi 20 minut. Místo škvarků můžeme knedlíky plnit jemně nasekaným uzeným masem nebo mletým, tučnějším salámem. Sypeme osmaženou cibulkou.
-
¼ kg hrubé mouky
-
1 – 2 vejce
-
trochu vody
-
1 – 2 dkg omastku do těsta
Scezené se ihned promastí, aby se neslepily a sypou se mákem.
-
400 g jahod
-
250 g tvarohu
-
200 g vařených brambor - vychladlých
-
30 g másla
-
5PL hrubé mouky
-
2PL mléka
-
2PL strouhanky
-
2 vejce
-
sůl
-
1 hrnek mléka
-
1 hrnek polohr.mouky
-
2 žloutky + sníh ze 2 bílků
-
2 rohlíky nakrájené na kostičky
-
sůl
-
200g uzeného masa
-
4 housky
-
3 vejce
-
100g kysaného zelí
-
3-4 lžíce kysané smetany
-
1 lžíce nasekané petrželky
-
100g hrubé mouky
-
50g slaniny
-
1 cibule
-
olej
-
sůl
Uzené maso a housky nakrájíme na malé kostičky a dáme do mísy, přidáme překrájené kysané zelí, vejce, kysanou smetanu, nasekanou petrželku, hrubou mouku a sůl. Vše promícháme a propracujeme. Podle potřeby přidáme mouku nebo tekutinu. Z těsta vytvarujeme kulaté knedlíky, které vkládáme do vroucí osolené vody a vaříme cca 20 minut.
Slaninu nakrájíme na tenké plátky a nasucho opečeme na pánvi. Oloupanou cibuli nakrájíme na tenká kolečka a opečeme dozlatova na oleji.
Hotové knedlíky rozdělíme na talíře, posypeme opečenou slaninou a cibulkou. Zdobíme pažitkou.
-
150g směsi hub
-
1 lžíce másla
-
sůl
-
pepř
-
2 vejce
-
1 houska
-
50ml mléka
-
petrželka
-
strouhanka dle potřeby