Slané pečení, rohlíky, chleba
Bulky z ovesného mléka
- kvásek z celozrnné žitné mouky
- ovesné mléko
- olej
- sůl
- semínka slunečnice, len, kmín, sezam...
- 10 g droždí
- chlebová žitná mouka
- pšeničná hladká mouka
Ze všech surovin vypracujeme těsto, hydratace cca 70%. Necháme vykynout. Tvarujeme bulky asi 100g. Necháme na plechu ještě jednou vykynout, nařízneme a pečeme na 220°C.
Kváskové rohlíky
- 100 g žitného kvásku (100% hydratace)
- 300 g vody
- 300 g pšeničné hladké mouky
- 15 min hnětení, 4 hod odležení těsta
- 25 g oleje
- 260 g hladké pšeničné mouky
- 13 g soli
- 70 g semínek (slunečnice, sezam, kmín,...)
15 min hnětení, 12 hodin zrání těsta v chladu
Vytvarujeme rohlíky, necháme na plechu nakynout a pečeme na 220 °C.
Cibulové housky z jednoho pramene
- 250 ml syrovátky
- 1 PL octa
- 2 KL soli
- 1 PL oleje
- 1 PL drceného kmánu
- 1 PL lněného semínka
- 1 KL cukru
- 10 g droždí
- 75 g smažené cibule
- 400 g hladké mouky
- 100 g pšeničné celozrnné mouky
Do domácí pekárny dáme suroviny v určeném pořadí a zapneme program Těsto. Ohlídáme si hustotu těsta, popř přidáme hladkou mouku, nebo po lžících vodu.
Po ukončení programu těsto rozdělíme na 10 dílů a upleteme housky z jednoho pramene. Necháme asi 1/4 hodiny kynout na plechu, pak pomašlujeme vlažnou slanou vodou a dáme do rozehřáté trouby.
Pečeme na 220 °C.
Krupicovo-nivové koláčky
- 0,5 l mléka
- 35 dkg krupice
- 50 g másla
- 3 žloutky
- sůl
- 25 dkg nastrouhané nivy
Mléko dáme vařit, osolíme, přidáme máslo, 1/2 nivy a do vroucího vsypeme za stálého míchání krupici. (odpalované těsto) Odstavíme ze zdroje tepla a necháme vystydnout. Do studeného těsta vešleháme postupně žloutky. Těsto rozválíme asi na 1 cm, vykrajujeme kolečka, která posypeme druhou polovinou nivy.
Pečeme na 200°C asi 15 min.
Sádlové rohlíky s omládkem a záparou
Omládek:
- 100 ml mléka
- 10 g droždí
- 100 g hladké mouky
- 1 KL cukru
Zápara:
- 130 g pšeničné celozrnné mouky
- 200 ml vroucí vody
Suroviny na omládek smícháme v jemné těstíčko a necháme nejméně 2 hodiny v pokojové teplotě kynout.
Mezitím zalijeme celozrnnou mouku vroucí vodou, zakryjeme a necháme v pokojové teplotě nabobtnat a vystydnout.
Do DP, nebo mísy dáme
- 270 g hladké mouky
- 40 g sádla
- 1 vejce
- 2 KL soli
- 10 g droždí
a vypracujeme (nebo necháme vypracovat) hladké těsto.
Tvarujeme rohlíky, ktaré můžeme plnit dle chuti, pomašlujeme rozšlehaným bílkem a posypeme zrníčky.
Pečeme na 220°C.
Na obr. plněné anglickou slaninou, sýrem a posypané kořením na pizzu.
Pšeničné bulky se záparou
Zápara:
- 300 g celozrnné pšeničné mouky
- 500 g vroucí vody
Těsto:
- 2 PL oleje 30 g sádla
- 400 g hladké mouky
- 1/4 droždí (10 g)
- 1 PL cukru
- 1 PL soli
Celozrnnou mouku zalijeme vroucí vodou, dobře promícháme a necháme 12 hodin bobtnat.
Pak všechny suroviny v určeném pořadí dáme do pekárny a necháme proběhnou program těsto. Po vykynutí propracujeme těsto na vále, vytvarujeme bulky, naskládáme na plech s pečícím papírem a necháme ještě 1/2 hodiny dokynout. Mašlujeme smetanou a sypeme rozmixovanými srníčky (dle chuti).
Zrníčkový chléb s omládkem
Omládek:
- 300 g chlebové žitné mouky
- 300 g vody
- 1/4 kostky droždí (10 g)
Těsto:
- 350 g hladké mouky
- 200 g špaldové mouky
- 300 ml vody
- 1 PLkmínu (8 g)
- 1 PL soli
- 1 PL špaldových otrub (5 g)
- 1PL žitných klíčků (9 g)
- 60 g ovesných vloček
- 20 g semínek tykve
- 30 g slunečnice
- 20g lněných semínek
Suroviny na omládek smícháme v jemné těstíčko a necháme 12 hodin v pokojové teplotě kynout.
Suroviny na těsto dáme v určeném pořadí do pekárny, přidáme omládek a necháme promíchat hladké těsto (nebo zapojíme ručičky a v míse vše zpracujeme). Vypneme pekárnu a necháme pomalu kynout asi 3 hodiny. Během této doby těsto 2x "srazíme".
Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučněný vál, vytvarujeme chléb a necháme ještě chvíli dokynout.
Pečeme na studený start, 20 min na 220°C, pak asi 40-50 min na 190°C.
Bagety s poolishem
1. den:
- 300 g vody
- 300 g chlebové žitné mouky
- 1/8 kostky droždí
Vše smícháme na jemné těstíčko, přikryjeme folií a necháme při pokojové teplotě kynout 12 - 16 hodin.
2. den:
300 g vody
1PL soli
1/2 kostičky droždí (21 g)
celý kvásek z předchozího dne
Vykynuté těsto rozdělíme na 4 díly, vytvarujeme bagety a necháme 1-1,5 hodiny kynout. Před pečením bagety můžeme pomašlovat a nařízneme, aby nám nepraskly. Pečeme na předem rozpáleném plechu, na 220°C.
Z tohoto množství jsou 4 bagety o váze cca 350 g.
Klobásové koláčky
- 500 g hladké mouky
- 1 máslo
- 1 zakysaná smetana
- 1 prášek do pečiva
- vejce na potření
- sýr na posypání
Ze všech surovin vypracujeme těsto, vykrajujeme kolečka, která potřeme rozšlehaným vajíčkem. Na kolečko dáme klobásky, nakrájené na kolečka, potřeme vejcem, na klobásku dáme z těsta vykrojenou hvězdičku, posypeme sýrem a upečeme.
Rohlíky z kyselého mléka
- 250 ml kyselého mléka
- 50 g pšeničné celozrnné mouky
- 50 g žitné celozrnné mouky
- 100 g špaldové celozrnné mouky
- dle potřeby hladká pšeničná mouka
- 1 PL oleje
- 1,5 KL soli
- 1 vejce + 1 žloutek na pomašlování
- 10 g droždí
- 1 KL cukru
- hrubá sůl na posyp
Všechny suroviny dáme v určeném pořadí do DP (tekuté, sypké) a necháme vypracovat kynuté těsto. Ohlídáme si hustotu těsta a podle potřeby přidáme hladkou mouku.
Po vykynutí propracujeme, rozdělíme těsto a vypracujeme rohlíky nebo housky, naskládáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme 30 až 40 minut kynout.
Vykynuté pečivo potřeme rozšlehaným žloutkem se lžící mléka, posypeme hrubou solí a pečeme v předehřáté troubě na 220°C přibližně 15 minut.
Mléčno-jogurtové rohlíky se sádlem
- domácí jogurt
- mléko
- sádlo
- špaldová celozrnná mouka
- hladká pšeničná mouka
- žitný kvásek
- 10 g droždí
- sůl
- ječné vločky
- 1 vejce + 1 vejce na pomašlování
Vše dáme do pekárny v pořadí tekuté - sypké a necháme vypracovat kynuté těsto. Po vykynutí propracujeme, rozdělíme a umotáme rohlíky.
Hotové rohlíky pomašlujeme vajíčkem a obalíme ve směsi
- nasekaných slunečnicových semen,
- lněných semínek,
- ječných vloček
- sezamu,
- kmínu
- koření na posyp rohlíků (koupeno v Pekařském ráji)
Pečeme na 215°C.
Poznámka: Jogurt je domácí, takže pokaždé jinak hustý, také kvásek má každý jinak hustý. Těžko lze stanovit přesné množství všech ingrediencí. V domácí pekárně se jen musí ohlídat hustota těsta.
Syrovátkový chléb
- 275 ml syrovátky
- 3 PL kvásku (pro chuť)
- 2 PL oleje
- 1 PL cukru
- 1 PL soli
- 1 PL kmínu
- slunečnice
- sezam
- lněné semínko
- špaldové otruby
- 100 g pšeničné chlebové mouky
- 100 g žitné chlebové mouky
- 50 g pšeničné celozrnné mouky
- 50 g žitné celozrnné mouky
- 200 g hladké mouky
- 20 g čerstvého droždí
Zaděláno v domácí pekárně.
Syrovátku, kvásek, olej, cukr, droždí, sůl a pšeničné mouky necháme promíchat na program Nudle - 15 min jen hněte. Necháme asi 1/2 hodiny odpočinout. Pak přidáme vše ostatní a necháme těsto vykynout na program Těsto. Před kynutím zkontrolujeme hustotu těsta, musí být nelepivá koule.
Pak na vále znovu propracujeme, vytvarujeme tvar veky a necháme znovu dokynout v ošatce.
Pečeme v hodně vyhřáté troubě s kastrůlkem vody, po cca 15 min rosíme vodou a stáhneme troubu na 180°C a dopečeme.
Rohlíky ze syrovátky
250 ml čerstvé syrovátky
50 g sádla
1,5 KL soli
1 vejce
1 KL cukru
500 g hladké mouky
42 g čerstvého o droždí (do DP stačí 21 g)
Vypracujeme hladké těsto (v pekárně nebo ručně). Necháme nakynout.
Nakynuté těsto rozdělíme na 4 díly. Každou část rozválíme na kruh, rádýlkem rozkrájíme na 4 výseče a smotáme rohlíky. Dáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme kynout pod utěrkou asi 30 minut.
Pak pomašlujeme vejcem a posypeme hrubou solí, nebo směsí koření a semínek. Necháme dokynout a pečeme na 180°C asi 25 minut.
Rohlíky jsou jako dech.
Jogurtové rohlíky
Těsto:
- 550 g hladké mouky
- 42 g droždí (do domácí pekárny stačí 21 g)
- 1 KL cukru
- 1,5 KL soli
- 1 vejce
- 2 PL oleje
- 40 dkg jogurtu
Děláme v domácí pekárně, program Těsto. Po skončení vytvarujeme 16 ks rohlíků, pomašlujeme vajíčkem a můžeme posypat solí, kmínem, semínky,.. Necháme ještě chvilku dokynout a pečeme na 180°C.
Pokud nemáme DP, do mísy dáme mouku, sůl a promícháme. Přidáme droždí, rozmíchané v trošce mléka, cukr a necháme vzejít kvásek. Pak přidáme vejce, olej a jogurt, vypracujeme těsto. Po vykynutí pokračujeme jako u DP.
Droždí dáváme kynout do trošky mléka, o to snížíme podíl jogurtu, popř přidáme mouku.
Poznámka: Každý jogurt je jinak hustý, musíme ohlídat hustotu těsta!
Pikantní chléb ke grilování
- 150 g jogurtu
- 280 ml vody
- 100 g pšeničné chlebové mouky
- 100 g žitné chlebové mouky
- 50 g pšeničné celozrnné mouky
- 50 g žitné celozrnné mouky
- 350 g hladké mouky
- 21 g čerstvého droždí (do pekárny stačí 10,5g = 1/4)
- 1 PL octa
- 2 PL oleje
- 1 PL soli
- 1 PL kmínu
- 1 PL sezamu
- 1 PL lněného semínka
- 1 KL pálivé pasty z chilli (nebo feferonka)
- 1 KL cukru
Jogurtovo-bramborové rohlíky (chléb)
- 30 dkg jogurtu
- 25 dkg bramborové kaše
- 10 dkg vyzrálého kvásku
- 2 PL oleje
- 1 dl vody
- 10 dkg chlebové žitné mouky
- 10 dkg chlebové pšeničné mouky
- 5 dkg celozrnné žitné mouky
- 5 dkg celozrnné pšeničné mouky
- 60 dkg hladké mouky
- 20 g droždí (do DP stačí 10 g)
- 1 KL cukru
- 1 PL soli
- kmín, semínka dle chuti
Pokud nemáme domácí pekárnu, dáme do mísy mouky, sůl a promícháme. Přidáme droždí, rozmíchané v trošce vody, cukr a necháme vzejít kvásek. Pak přidáme olej a zbytek vody, bramborovou kaši, jogurt, semínka a vypracujeme těsto. Po vykynutí těsto propracujeme na pomoučněné ploše, vytvarujeme rohlíky a chléb, naskládáme na vymazaný plech, nebo s pečícím papírem a necháme kynout pod utěrkou 30 - 40 minut. Pak pomašlujeme vejcem (chléb nemašlujeme), necháme dokynout a pečeme na 180°C. Rohlíky asi 15 minut, chléb 1 hodinu.
POZOR: Množství mouky je pouze orientační. Každý jogurt, bramborová kaše i kvásek je jinak hustý, proto si musíme hustotu těsta sami během hnětení ohlídat!
Z tohoto množství těsta jsem měla 11 rohlíků plněných párky a chléb o hmotnosti 1 kg.
Rohlíkové kytky
- 250 ml mléka
- 50 g rozpuštěného másla
- 1,5 lžičky soli
- 1 vejce
- 1 lžíce cukru
- 500 g hladké mouky
- 20 g čerstvého droždí
- šunka
- klobása
- sýr
- provensálské koření
- kečup
- česnek
Do mísy dáme mouku, sůl a promícháme. Přidáme droždí, rozmíchané v trošce mléka, cukr a necháme vzejít kvásek. Pak přidáme máslo a zbytek mléka a vypracujeme těsto. Po vykynutí těsto propracujeme na pomoučněné ploše, rozdělíme na dva díly. Každý díl rozválíme na obdelník, potřeme troškou kečupu smíchaným s utřeným česnekem, posypeme strouhaným sýrem, poklademe šunkou, kolečky klobásy a zamotáme jako rolády. Do zapékací mísy nebo dortové formy dáme pečící papír, obě rolády rozkrájíme na dílky o délce výšky mísy a skládáme do mísy řezem dolu. Necháme 30-40 minut dokynout, poté nahoře pomašlujeme rozmíchaným vejcem s trochou mléka a posypeme sezamovým a lněným semínkem, kmínem a upečeme.
Cibulovo-bramborové rohlíky
- 30 dkg vařených brambor
- 4 PL osmažené cibule
- 2,5 dl vody
- 2 PL oleje
- 1 vejce
- 60 dkg hladké mouky
- 20 g droždí
- 1,5 KL soli
- 1 KL cukru
Pokud nemáme domácí pekárnu, dáme do mísy mouku, sůl a promícháme. Přidáme droždí, rozmíchané v trošce vody, cukr a necháme vzejít kvásek. Pak přidáme olej a zbytek vody, rozmačkané brambory, vejce, cibuli a vypracujeme těsto. Po vykynutí těsto propracujeme na pomoučněné ploše, vytvarujeme rohlíky (16 ks), naskládáme na vymazaný plech, nebo s pečícím papírem a necháme kynout pod utěrkou 30 - 40 minut. Pak pomašlujeme vejcem a posypeme dle chuti semínky, solí,... Necháme dokynout a pečeme na 180°C asi 15 minut.
V pekárně je třeba těsto pohlídat, každé brambory jinak sají vodu, popř přidat trochu mouky.
Preclíky
- 50 dkg hladké mouky
- 2 žloutky
- 30 g droždí
- 125 g másla
- 125 g sádla
- 300 ml mléka,
- 1PL cukru
- sůl
Na posypání:
- hrubou sůl
- mák,
- sezamové seménko
- kmín
- sekané ořechy
- cukrk krystal
- mletou skořici
Z droždí, cukru, trochy vlažného mléka a lžíce mouky zaděláme kvásek. Do mísy dáme mouku, posolíme, přidáme vzešlý kvásek a ve zbylém mléce rozkvedlané žloutky. Nakonec přidáme rozpuštěný tuk a vypracujeme hladké těsto. Necháme v teple vykynout. Z těsta odkrajujeme kousky, vyválíme z nich válečky a vytvoříme preclíky. Dáme je na pomaštěný plech, necháme vykynout a potřeme je rozšlehaným bílkem.
Některé posypeme solí, mákem nebo kmínem či sezamovými semínky. Jiné dochutíme cukrem, skořicí a sekanými ořechy.
Pečeme v hodně vyhřáté troubě dozlatova.
Tip: Preclíky před kynutím můžeme "louhovat" - ponoříme je na cca na 1/2 minuty do roztoku vody a sody. Ostrým nožem nařízneme po délce, tím vznikne při pečení rovná puklina s krásně bílým těstem uvnitř.
Roztok na louhování: 1 l vody + 25 g sody.
Anglický chléb
300 ml mléka
225 g ovesných vloček
1 lžičky cukru
2 lžíce oleje
2 lžičky soli
50 ml vlažné vody
400 g hladké mouky
25 g čerstvého droždí
Do pekárny nasypeme vločky, zalijeme horkým mlékem a zapneme program Těsto. Po chvilce (když mléko zchladne) přidáme vodu, cukr, droždí a olej.
Když začne pekárna míchat, pekárnu vypneme, přisypeme mouku a sůl a opět zapneme na program Těsto (pokud máme pekárnu s předehřevem, pak zvolíme program Rychlý. Po ukončení kynutí, před pečením, vykynuté těsto vyndáme a na vále vytvarujeme bochníček chleba, přendáme na plech s teflonovou nebo silikonovou podložkou, případně pečícím papírem a necháme ještě 30 minut kynout. Pak pomašlujeme mlékem a posypeme ovesnými vločkami a sezamem, nebo lněným semínkem.
Při ručním zpracování dáme celo kostičku droždí, tj 42 g.
Pečeme 10 minut při 220°C, pak zmírníme na 170°C a dopečeme (asi 45 minut).
Jogurtové rohlíky s husím sádlem
- asi 500 ml bílého jogurtu
- 2 PL husího sádla
- 2 PL kvásku
- sůl
- 1 vejce
- cca 500 g hladké mouky
- 20 g droždí
- špetka cukru
Děláno v domácí pekárně. Suroviny jsem nevážila, je potřeba ohlídat hustotu těsta. Pomašlováno bílkem a posypáno směsí slunečnice, lnu, ovesných vloček.
Anglické rohlíky
Zaděláme těsto na vdolky. (viz předchozí recept). Po vykynutí rozdělíme na 4 díly. Každý díl rozválíme do tvaru kola, rozdělíme na 4 díly a umotáme rohlíky. Poskládáme na plech (pečící papír) a necháme ještě asi 30-40 min vykynout. Pomašlujeme vajíčkem a poklademe plátkem prorostlé slaniny a sýrem. Pečeme na 190°C, asi 15 min. (Nutno pohlídat, každá trouba peče jinak)
Vdolky, rohlíky, veka
- 250 ml mléka
- 50 g rozpuštěného másla
- 1,5 lžičky soli
- 1 vejce
- 1 lžíce cukru
- 500 g hladké mouky
- 20 g čerstvého droždí
Do mísy dáme mouku, sůl a promícháme. Přidáme droždí, rozmíchané v trošce mléka, cukr a necháme vzejít kvásek. Pak přidáme máslo a zbytek mléka a vypracujeme těsto. Po vykynutí těsto propracujeme na pomoučněné ploše, vytvarujeme vdolky, naskládáme na vymazaný plech, nebo s pečícím papírem a necháme kynout pod utěrkou 30 - 40 minut. Pak pomašlujeme vejcem a posypeme hrubou solí a kmínem. Necháme dokynout a pečeme na 160°C asi 25 minut.
My je milujeme k bramborové polévce s houbami.
Z těsta jsou výborné rohlíky, nebo veky na chlebíčky, bulky,..
Sýrová kolečka
Těsto:
- 60 dkg polohrubé mouky
- 2 dcl mléka
- 1 PL cukru
- 1 PL soli
- 1 prášek do pečiva
- 25 dkg másla
Náplň:
- 25 dkg Nivy
- 25 dkg tvrdého sýra
- 25 dkg másla
- 10 dkg strouhamých vlašských ořechů
Sýry nastrouháme na hrubém struhadle, máslo vyšleháme a vše spojíme, přidáme strouhané ořechy.
Suroviny na těsto zpracujeme, rozdělíme na 6 dílů, vyválíme. Každý díl potřeme náplní, zarolujeme roládky a dáme zabalené v alobalu na 1 hodinu do mrazničky.
Pak krájíme asi 0,5 cm kolečka, posypeme strouhanými ořechy, mákem, nebo kmínem a pečeme ve středně vyhřáté troubě.
Rohlíky se semínky
- 3 dcl vody
- 50 g oleje
- 1,5 lžičky soli
- 1 lžíce cukru
- 500 g hladké mouky
- 20 g čerstvého droždí
Na přípravu těsta jsem použila domácí pekárnu. Po vykynutí rozdělila na 3 díly a každý díl vyválela do kruhu, rozdělila na 4 díly a umotala rohlíky.
Hotové rohlíky pomašlujeme vajíčkem a obalíme ve směsi
- nasekaných slunečnicových semen,
- lněných semínek,
- ječných vloček
- sezamu,
- kmínu
- koření na posyp rohlíků (koupeno v Pekařském ráji)
Pečeme na 200°C.
Jednodušší a levnější recept už asi není, ale překvapilo mě, jak chutné byly, díky semínkům.
pečeme rohlíky
(Helena Syrúčková, 2. 7. 2012 13:16)