Pomazánky
Pažitková pomazánka
- 2 balení žervé
- malá cibule
- čerstvá pažitka
- sůl
Cibuli nakrájíme nadrobno, smícháme s Gervais, pažitku nakrájíme (nastřiháme) na malé kousky a smícháme se směsí. Nakonec osolíme. Nejlepší na chléb.
Ředkvičková pomazánka
- 1 svazek ředkviček
- 300 g žervé, lučiny nebo cottage sýra, i ve směsi
- 50 g sýra s modrou plísní, nastrouhaného
- hrst řeřichových lístků
- sůl
- špetku cukru
- pepř na dochucení
- tmavý chléb k podávání
Ředkvičky nastrouhejte na hrubém struhadle nebo v robotu. Vložte je do cedníku a jemně, stejnoměrně posolte. Nechte asi čtvrt hodiny stát, aby zelenina pustila vodu (zbytek pak ještě vymačkejte). V misce utřete měkké sýry, přidejte ředkvičky, osolte, případně opepřete a chuť dotáhněte trochou cukru. Buďte opatrní se solí – sýr bývá sám o sobě dost slaný. Mažte na krajíce chleba a ihned podávejte. Pomazánka v chladu vydrží do druhého dne, ale působením šťávy z ředkviček zřídne. Vylouženou vodu tedy odlijte – anebo původní pomazánku přetvořte na hustý salát.
Ředkvičkové máslo
- 2 svazečky ředkviček
- 150 g změklého másla
- 150 g žervé nebo lučiny
- sůl a pepř na dochucení
Ředkvičky velmi důkladně omyjte, nejlépe pomocí kartáčku. Případná poškozená místa odkrojte. Několik ředkviček si dejte stranou na ozdobu a ponechte jim i kousek zelené nati. Zbytek ředkviček nastrouhejte na struhadle nebo v robotu, jemně posolte a nechte čtvrt hodiny stát. Zelenina pustí hodně vody. Změklé máslo utřete se solí, pepřem a žervé do hladka tak, aby ve hmotě nezůstaly máslové hrudky.Slijte z ředkviček vodu a vmíchejte je do směsi.
Lehká lilková pomazánka
- celý lilek
- zakysaná smetana
- česnek (3 stroužky nebo dle chuti)
- olivový olej (pár kapek)
- sůl
Celý lilek nejprve upečte v troubě, ještě horký vložte na chvilku do studené vody, oloupejte, rozkrájejte a rozmixujte. Osolte, přidejte rozdrcený česnek, pár kapek olivového oleje a kelímek lehké zakysané smetany. Nakonec dobře promíchejte.
Podávejte s nasucho opečenou bagetou.
Pomazánka z tofu
- 200g uzeného tofu
- 1 cibule středně velká (lepší je červená)
- 2 lžíce tofunézy
- špetka barevného pepře
Uzené tofu nastrouháme na jemno, cibuli nakrájíme také na jemno, barevný pepř a tofunézu nebo sojanézu. Nesolíme. Zamícháme a je hotovo.
Pohankové rohlíky nakrájíme a potřeme pomazánkou. Navrch můžeme dát kousek rajčete, kuličku hroznového vína nebo olivu.
Tip: Z tohoto základního krému můžeme připravit nejrůznější pomazánky, kdy do něj zamícháme např. tři stroužky rozetřeného česneku a hrst nastrouhaných ořechů nebo na jemnou nastrouhanou mrkev, celer, které zakapeme citrónem. Můžeme vždy přidat malinko šťávy z čerstvého zázvoru.
Cuketová pomazánka
Cuketku nastrouháme, přidáme dle chuti česnek, pepř, sůl, trochu kečupu, malinko vody a necháme chviličku podusit.
Podáváme s celozrnným knackebrotem, zdobíme rajčaty.
Pomazánka s černou ředkví
Jednu větší ředkev oloupeme a jemně nastrouháme či rozmixujeme. Smícháme s 200 g měkkého tvarohu nebo sýra cottage. Přimícháme dvě lžíce olivového oleje, osolíme a opepříme. Podle chuti můžeme přidat sekanou petrželku, pažitku, muškátový oříšek,...
Mažeme na pečivo a dozdobíme zelenou petrželkou.
Pomazánka z falešného lososa
- 1 sklenička tresky ala losos (zcedit co jde)
- 1 pomazánkové máslo
- 2 žervé nebo lučiny
- jarní cibulka
Zdobíme kouskem citronu a petrželkou.
Krabí aspik
pomazánkové máslo, lučinu tu větší, trochu tvarohu, 3 lžíce tatarky, želatinu na vaječnou tlačenku (podle návodu na sáčku) a balíček krabích tyček na kostičky a trochu soli.
Vynikající celerová pomazánka
- 1/2 celeru
- 1 cibule (lepší červená)
- 5 dkg eidamu (tvrdý sýr)
- 1 trojúhelníček měkkého sýra (nejlépe Primátor)
- 1 malá majolka
- 3 lžíce šlehačky
- šťáva z 1 citrónu
- sůl a pepř podle chuti
Syrový celer a tvrdý sýr nastrouháme na jemno, cibuli nakrájíme na drobno, přidáme měkký sýr, majolku, pepř a sůl + citron. šťávu, šlehačku. Servírujeme jako pomazánku na veku (lépe bagetku nakrájenou šikmo = mignonky) nebo jednohubky z rohlíků.
Brokolicová pomazánka zapečená s bagetou
- 1 menší brokolice
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 rajčatové pyré
- 1 zelená paprika
- 1 větší nebo 2 střední brambory uvařené ve slupce
- tymián nebo provensálské koření
- oregano
- sůl, pepř
- olej
Nejdříve si dáme vařit bramboru ve slupce. Po vychladnutí ji oloupeme a nastrouháme na jemno. Na oleji zpěníme cibulku, přidáme nakrájenou papriku a česnek nakrájený na plátky. Orestujeme, až se nám česnek krásně rozvoní a přidáme růžičky brokolice (bez košťálu). Přidáme rajčatové pyré a trochu vody, cca 1dcl a dusíme pod pokličkou asi 10 minut. Ochutíme bylinkami, solí a pepřem a rozmixujeme. Nakonec přidáme nastrouhanou bramboru a zamícháme.
Bagety rozkrojíme, navrstvíme na ně pomazánku pokapeme oliv. olejem a posypeme oreganem. Navrch dáme kolečko mozzarely a černé olivy. Zapékáme při 200 stupních asi 10 minut.
Pomazánka z červeného zelí
1 sklenička ster. červeného zelí - propláchnout a nakrájet nadrobno, 3 vejce uvařit natvrdo a nastrouhat na hrubém struhadle, asi 15 - 20 dkg dietního nebo šunkového salámu- nastrouhat nebo najemno nakrájet, osolit, opepřit, vmíchat jednu zakysanou smetanu nebo trochu majolky a bílý jogurt.
Nechat chvíli proležet. Lze mazat na plátky veky, zdobit zelenou petrželkou.
Čočková pomazánka
Obdobný postup jako u pomazánky ze zelí, jen místo zelí uvařit čočku a vejce natvrdo nakrouhat na kostičky, může se přidat i povařená kořenová zelenina nahrubo nastrouhaná a okurka. Přidat šunkový salám na kostičky nebo nudličky, trochu majolky nebo zakysané smetany a dochutit solí pepřem.
Houbový salát
Očištěné tvrdší středně velké nebo větší houby nakrájíme na tenké plátky. (O něco silnější než na sušení asi 3 mm). Houby lehce orestujeme na trošce oleje a potom přidáme přiměřeně koření: kmín, pepř, grilovací koření, vegetu, giros, sladkou červenou papriku, kdo má rád tak i trochu pálivé, kečup. Ke konci restování přidáme nakrájený česnek a petrželku. (Nesolíme, jelikož některé koření již sůl obsahují.)
Množství neuvádím, záleží na množství hub. Obsah hub se při restování hodně zmenší.
Ihned teplé navršíme na chleby a podáváme.
Houbová pomazánka
podusit 1/4 kg čerstvých nebo 5 dkg sušených nadrobno nakrájených hub na trošce oleje a másla. Nechat vystydnout a jemně nasekat. Jemně nastrouhat 15 dkg rokfóru, 1 - 2 malé cibule a 2 kyselé okurky rozsekat nadrobno, pepř, sůl (dle chuti), 1 lžíce hořčice, trochu nasekané zel. petrželky, 1 máslo. Rokfór s máslem dobře umícháme, vmícháme udušené houby, ostatní ingredience a můžeme mazat veku či chleba. Pro ozdobu na každý plátek položit snítku petrželky.
Pomazánka tvarůžková
1/8 másla rozpustit + přidat 2 balíčky vidličkou rozmačkaných tvarůžků, vymíchat do hladka a ušlehat s 5OO g měkkého tvarohu. Dochutit kmínem a nakrájenou cibulí nebo pórkem.
Pomazánka z Moravanky
- 1 malá Moravanka 330g - vyndat feferonku
- 2 vejce natvrdo
- 2 uvařené brambory
- 15 dkg šunky
Vše pomlet na masovém mlýnku, smíchat s majolkou a 1 lžičkou hořčice,dosoilit podle chuti.
Pomazánka z pomazánkového másla
1 pomazánkové máslo bez příchutě,a nastrouhat - 1 mrkev, kousek celeru, 2 vařená vejce, 2 stroužky česneku, vše promíchat s majolkou.
Poměr celeru a mrkve upravte dle chuti. Necháme 2 hod. rozležet.
Pomazánka Bulharka
- 300g vařeného mletého hovězího masa
- 200g rajského protlaku
- 100g cibule (nakrájet na jemno)
- 100g dobře pomačkaných vařených brambor
- 100g majonézy
- 50g kyselých okurek (nakrájet na jemno)
- 50g okurkové vody
- 80g hořčice
Vvše smícháme a podle chuti přidáme pepř a sůl.
Křenová pomazánka ze žervé
- 1 žervé
- 2-3 lžíce mléka na zředění
- 1 lžička strouhaného křenu (nebo dle chuti)
- 2 umleté plátky šunky
Všechno spolu ušleháme.
Rokfórová pomazánka s jablkem
- 100 g změklého másla
- 200 g prolisovaného nebo strouhaného rokfóru
- 1 jemně strouhané oloupané jablko
Máslo utřeme s rokfórem a zamícháme oloupené jablko.
Sardinková pomazánka
- 150 g měkkého tvarohu
- 1 sardinky s olejem
- 1 strouhané vařené vejce
- 1 drobně krájená sladkokyselá okurka.
Tvaroh utřeme se sardinkami, podle potřeby přidáme olej, přidáme vejce, okurku a promícháme.
- 150 g vařené pohanky, bebo jahel
- 2 vařená vejce
- cibule
- hořčice
- pažitka
- kopr
- sůl, pepř
- 1 Pl oleje
Vepřová pomazánka
- 300 g vepřové pečeně
- 70 g změklého másla
- 3-4 lžíce vypečené šťávy
- 1 malá jemně strouhaná cibule
- 1 lžička křenové majolky
- 1 lžíce hořčice
Maso umeleme, přimícháme změklé máslo a pak zamícháme ostatní suroviny.
Papriková pomazánka s jáhlami
- 150 g jáhel
- 40 g rostlinného tuku
- 100 g tvarohu
- 1/2 ČL sladké papriky
- špetka kmínu
- mléko dle hustoty
Jáhly uvaříme doměkka a rozmixujeme. Přidáme všechny suroviny, vyšleháme, dle potřeby přidáme trochu mléka. Mažeme na plátky tmavého chleba. Ozdobíme čerstvou petrželkou a zeleninou.
Pomazánka opilá
12,5dkg tvarohu, 12,5dkg nivy, 10dkg ramy, 1cibuli nasekat na jemno, 1feferonku na drobno, česnek podle chuti, sůl, 1dcl světlého piva (podle chuti), trochu červené papriky, vše vyšleháme.
Pomazánka z Nivy
10dkg nivy, 10dkg šunkového salámu, 1 bílý jogurt a 1 máslo.
Nivu nastrouháme na hrubším struhadle, salám také nastrouháme anebo nakrájíme na tenké nudličky, poté dáme jeden bílý jogurt a máslo zamícháme, trošku přisolíme, opepříme a je hotovo.
Hermelínová pomazánka
- 2 hermelíny nastrouhat
- 1menší cibuli jemně nakrájet
- 20 dkg šunky nastrouhat
- 1 máslo
- mohou se přidat i 2 vejce natvrdo
- osolit a opepřit dle chuti,
- možno přidat bílý jogurt, kyselou okurku, hořčici.
Vše vyšleháme.
Pomazánka z balkánského sýra
- 2 menší kostky balkánského sýra
- 2 smetanové sýry
- česnek
- bílý jogurt
- majolka
Balkánský sýr nastrouháme na jemném struhadle, přidáme smetanový sýr, česnek, 2 lžíce bílého jogurt, majolku a utřeme do hladka. Nesolíme, sýr je slaný dost.
Pomazánka z Moravanky
- 1 Moravanka - posekat na drobno (bez vody)
- 15 dkg šunky - posekat nebo umlít
- 2-3 vejce nadrobno
- malá tatarka nebo zakysaná smetana
Vše smícháme dohromady, a necháme odležet.
Paštiková pěna
1 játrová paštika, 100g másla, sůl, 2-3 lžíce smetany, 1 lžíce citr.šťávy. Vše utřeme do pěny.
Sýrová pěna s křenem
- 2 měkké máslové sýry
- 1/8 l mléka
- 20 g hrubé mouky
- 50 g másla
- 1 menší cibule
- 1 lžíce jemně strouhaného křenu
- 1-2 lžíce ušlehané smetany
Z mléka a mouky uvaříme kaši a necháme vychladnout. Pak ji dobře umícháme do pěny a postupně zatíráme změklé máslo, sýr a zjemníme sladkou hustou smetanou.Přidáme cibuli a křen a nakonec podle potřeby promícháme s ušlehanou smetanou.
Rokfórová pěna s koňakem
- 100 g rokfóru
- 50 g másla
- sůl
- 1 lžíce koňaku
- 1 lžíce sladké smetany
Rokfór jemně ustrouháme a utřeme se změklým máslem. Přimícháme smetanu a koňak a společně metlou ušleháme. Popř. osolíme.
Vaječná pěna
- 3 vařená vejce
- 100 g změklého másla
- 50 g jemně strouhaného sýra
- 50 g majonézy
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- 1 malá strouhaná cibule
- pepř
- sůl
Vejce a cibuli 2x umeleme, utřeme s máslem a přidáváme majonézu, hořčici, sůl a pepř. Metličkou vyšleháme do pěny a zašleháme strouhaný sýr.
Čajovková pěna
- 1 čajovka ( lze nahradit paštikou )
- 2 žervé
- 1 jemně strouhaná cibule
- 3-4 lžíce smetany
- sůl
- pepř
- 1 lžička drobně sekané petrželky
- 30 dkg změklého másla
Čajovku utřeme se změklým máslem, přidáme žervé, cibuli, sůl a pepř a za šlehání metličkou přidáváme podle potřeby smetanu. Můžeme zamíchat petrželku.
Kuřecí pěna
- 150 g umletého pečeného kuřete
- 100 g změklého másla
- 2 lžíce vypečené šťávy z kuřete
- 3-4 lžíce sladké smetany ( podle potřeby )
- 1 umleté vejce uvařené natvrdo
- 1 lžička citronové šťávy
- sůl
Kuře bez kůže a vejce 2x umeleme na masovém strojku. Umletou směs utřeme se změklým máslem a postupně přišleháváme výpek z kuřete a zbytek umletého masa s vejcem. Pěnu podle potřeby zředíme smetanou a ochutíme citronovou šťávou a solí.
Pomazánka Grónská
- 1 celer
- šunka
- majolka
- máslo
- cibule nebo česnek (nebo obojí)
- vajíčka
- pepř
- sůl
Celer povařit ve vodě s přidáním octa, po vychladnutí nastrouhat na jemném struhadle, uvařená vajíčka také nastrouhat nahrubo a šunku také. Přidat nakrájenou cibuli a další suroviny, zamíchat a už jen namazat na chlebíčky. Vhodná i na topínky.
Bulharská pomazánka
- 300 g šunky
- rajský protlak
- tatarská omáčka
- kyselá okurka
- cibule
Šunku umeleme na masovém strojku nebo nastrouháme na struhadle. Přidáme jemně nastrouhanou okurku, rajský protlak, tatarku a jemně nakrájenou cibuli. Vše umícháme.
Makrelová pomazánka
- 1 uzená makrela
- 50 g majonézy
- 2 natvrdo vařená vejce
- sladkokyselá okurka
- paprika sterilovaná v oleji
- cibule
- hořčice
- citrónová šťáva
- sůl
Rybu pečlivě vykostíme, zbavíme kůže a maso spolu s vejci, cibulí a okapanou paprikou umeleme.
Směs spojíme majonézou, přidáme na kostičky nakrájenou okurku, ochutíme hořčicí, citrónovou šťávou a solí. Necháme proležet.
Česneková pomazánka s tymiánem a brusinkami
- 200 g uzeného sýra
- 150 ml kysané smetany nebo bílého jogurtu
- 3-6 stroužků česneku
- Tymián
- kremžská hořčice
- brusinky (jeřabiny, rybíz)
Sýr najemno nastrouháme. Přidáme majonézu v množství podle žádoucí konzistence. Česnek prolisujeme a přimícháme.
Přidáme mírné rozetřený tymián. Podle chuti přidáme asi lžičku hořčice..
Zdobíme kuličkami zavařených brusinek (jeřabin) nebo jiného drobného ovoce.
Falešný humr
- 1 mrkev
- 1/2 celeru
- 100 g sýru cihla
- 1 lžíce majonézy
- citron
Nastrouháme mrkev a celer, mělo by být v poměru půl na půl. Zakapeme citronem. Přidáme nastrouhaný sýr a majonézu.
Zamícháme a podáváme s chlebíčkovou vekou
Kapiová pomazánka
- zavařené kapie
- 1 tavený sýr Apetito
- 1/2 čerstvého másla
- 3 stroužky česneku
- 100 g šunky
- 1 malá cibule
- sůl, pepř.
Do směsi sýra a másla umeleme nebo nastrouháme šunku, přidáme najemno nakrájené kapie, utřený česnek, najemno nakrájenou cibulku. Vše dobře promícháme, pokud je pomazánka příliš tuhá, můžeme přidat trošku vody z kapií.
Posolíme a popepříme. Hodí se nejlépe na čerstvý chléb.
Lososová pomazánka
- 50 g uzeného lososa
- 3 natvrdo uvařená vejce
- 100 g másla
- Cibule
- citrónová šťáva
- 2 lžíce mléka
- sůl
Máslo utřeme do pěny, přidáme nastrouhaná vejce, lososa, cibuli, mléko, citrónovou šťávu a sůl. Vše důkladně promícháme..
Mrkvová pomazánka s křenem
- 100 g majonézy
- 300 g karotky
- 50 g křenu
- 1 lžička hořčice
- citrónová šťáva
- sůl, pepř, cukr.
Do majonézy jemně nastrouháme mrkev, křen a přidáme jemně nasekanou cibulku. Dochutíme hořčicí, citrónovou šťávou, solí, pepřem, špetkou cukru a dobře promícháme. Mažeme na bílé pečivo.
Tresčí pomazánka
- 150 g tresčích jater
- 100 másla
- 125 ml mléka
- 1 cibule
- 20 g hrubé mouky
- sůl, pažitka, citron.
Z mléka a mouky uvaříme hustou kaši. Tresčí játra utřeme s máslem a po lžičkách přidáváme vychladlou kaši. Nakonec přidáme jemně usekanou cibuli, pažitku, citrónovou šťávu a vše promícháme. Podle chuti osolíme.
Pikantní pomazánka
- 1 sklenice zeleninové směsi Hradišťanka nebo Moravanka
- 1 cibule
- 1 celé pomazánkové máslo
- 200 g šunky
- majonéza
- pepř, sůl.
Na masovém mlýnku umeleme zeleninovou směs, salám a cibuli. Spojíme s pomazánkovým máslem a majonézou, osolíme a opepříme.
Mažeme na chlebíčky, studené topinky, zeleninové jednohubky
Pomazánka z cizrny
- 1 konzerva cizrny
- 2-3 stroužky česneku
- šťáva z jednoho citronu
- 2 PL olivového oleje
- 100 g bílého jogurtu
Cizrnu necháme okapat a rozmixujeme společně s jogurtem, česnekem, citrónovou šťávou a olivovým olejem na hladkou kaši. Osolíme, opepříme. Podáváme s chlebem nebo s bagetou. Můžeme také použít suchou cizrnu. Zacházíme s ní stejně jako s hrachem nebo fazolemi - necháme přes noc namočenou ve studené vodě a potom uvaříme.
Škvarková pomazánka
- 250 g nepříliš vylisovaných škvarků
- 2 natvrdo vařená vejce
- 1 kyselá okurka
- 1 cibule
- hořčice, sůl.
Škvarky umeleme na masovém strojku, přidáme na drobné kostičky krájená vejce, na drobno nakrájenou okurku a cibuli.
Promícháme, ochutíme hořčicí a osolíme.
Provensálská pomazánka
- 200 g Lučiny
- 1 PL másla
- 2 stroužky česneku
- 20 černých oliv
- sůl, oregano
Lučinu utřeme s máslem, v případě potřeby zředíme trochou mléka, přidáme prolisovaný česnek, nasekané černé olivy, okořeníme oreganem a osolíme. Mažeme na pečivo, nejlépe čerstvou křupavou bagetu. Výborná je také na teplé, na olivovém oleji opečené plátky veky či bagety.
Rybí pomazánka s avokádem
- 1 avokádo
- 1 sardinky v oleji
- 1 cibule
- 1 citron
- 200 g nízkotučného tvarohu
- 4 rajčata a čerstvé papriky
- pažitka, sůl.
Avokádo oloupeme a rozmačkáme, přidáme tvaroh, sardinky a společně vyšleháme nebo vymícháme. Ochutíme solí a citrónovou šťávou, vmícháme krájenou cibulku a pažitku.
Na tmavém pečivu obložíme pomazánku plátky rajčat a papriky.
Sýrová pomazánka s burskými oříšky
- 100 g másla
- 100 g ementálu
- 50 g burských oříšků
- kari koření, vegeta, křen.
Máslo našleháme, přimícháme strouhaný sýr a strouhané oříšky, okořeníme. Mažeme na plátky rohlíku a sypeme strouhaným křenem.
Šunková pěna
- 1/8 másla
- šálek smetany
- sůl, pepř
- 200 g šunky
- 1/2 KL sladké papriky.
Do změklého másla postupně vmícháme smetanu a ušleháme hladkou pěnu. Osolíme ji, opepříme, přidáme jemně rozemletou šunku, papriku a dobře rozmícháme. Pěnu podáváme s jemným pečivem.
Zabijačková pomazánka
- 250 g jaternicového prejtu
- 4 stroužky česneku
- křen
- hořčice
- 80 g másla
- 1 cibule
- sůl
Do prejtu přidáme změklé máslo nakrájenou cibuli, česnek rozetřený se solí, spojíme se 2 lžícemi hořčice (kremžské nebo francouzské),
a nakonec vmícháme 2 lžíce nastrouhaného křenu. Zdobíme okurkami, paprikami nebo rajčaty.
Příloha topinky nebo chleba.
Zelná pomazánka
- ½ kg kysaného zelí (nejlepší je červené)
- 200 g tvrdého sýra
- bílý jogurt
- majonéza
- pepř
- pórek
Zelí překrájíme, nastrouháme k němu tvrdý sýr, kdo chce může přidat nadrobno nakrájený pórek.
Smícháme s bílým jogurtem a majonézou, opepříme. Podáváme jako přesnídávkový salát s bílým pečivem, nebo jako podklad na chlebíčky.
.