Nepečené cukroví
Kávová zrna
- 230 g moučkového cukru
- 80 g másla
- 30 g kakaa
- 1 kávová lžička rumu
- lžíce mleté kávy
čokoládová poleva:
- 1 hořká čokoláda
- 100% tuk
Smícháme prosetý cukr s kakaem, kávou, rumem a rozehřátým máslem. Uděláme tuhé těsto, které dáme ztuhnout do lednice. Z těsta tvoříme kávová zrna; uděláme si malý oválek a tupou stranou nože uprostřed uděláme rýhu. Zrna dáme do chladu alespoň na hodinu.
Pak si připravíme čokoládovou polevu. Ve vodní lázní rozpustíme na kousky nalámanou čokoládu s tukem. Do polevy zrna ponoříme.
Vosí hnízda
Těsto:
- 16 dkg piškotů rozdrtit
- 16 dkg práškového cukru
- 6 dkg másla
- 2 PL rumu
- 2 PL mléka
- 1PL kakaa
Vše zpracujeme na těsto.
Krém:
- 10 dkg másla
- 8 dkg cukru
- 2 vejce
Žloutky utřeme s máslem v misce, bílky s cukrem šleháme nad párou do zhoustnutí. Pak vše opatrně spojíme a plníme do hnízd.
Švestky s mandlí v čokoládě (nejrychlejší vánoční cukroví)
- sušené švestky
- loupané mandle
- čokoláda
Mandle spaříme a oloupeme.
Do sušených švestek vložíme mandli a máčíme v čokoládě.
Je to nejrychlejší cukroví, ale moc dobré!
Šohajky
Čokoláda:
- 1/4 kg 100% tuku
- 30 dkg cukr moučka
- 1 balíček kakaa
náplň:
- 1,5 dcl mléka
- 35 dkg cukru moučkového
- 10 dkg ml.ořechů
- 10 dkg piškotů rozdrcených
- 1 dcl rumu
- 5 dkg kakaa
Vše smícháme a v kastrůlku mícháme nad ohněm,aby se to trošku spařilo. Necháme vychladnout. Do papírových košíčku nalejeme trošku čokolády,na to náplň a zalijeme zase čokoládou.Nahoru můžeme dát ořech, nebo mandli.
Rumové bílé kuličky
250 g dětské krupičky spaříme 100 g rozpuštěného másla a promícháme. Přidáme ještě 20g změklého másla, 250 g moučkového cukru. 3 lžíce rumu a trochu rumové tresti podle chuti a 1 bílek. Vše spojíme, vytvoříme kuličky a dáme do chladna ztuhnout. Potom namáčíme v rozpuštěné čokoládě a obalíme v kokosu nebo oříšcích. Dáme ztuhnout a uložíme do chladna.
Perníkové kuličky
- 6 perníků na strouhání
- 320g másla
- 125 g cukru
- 2 lžíce kakaa
- trošku rumu (podle konzistence)
- strouhané mandle, nebo ořechy
5 perníků nastrouháme, přidáme ostatní ingredience a zpracujeme těsto. Poslední perník nakrájíme na kostičky, namočíme v rumu a obalujeme perníkovou hmotou. Vytvarujeme kuličky, které ještě obalíme v granku, nebo strouhané čokoládě.
Kokosová hnízda
- 8 dkg másla,
- 24 dkg cukru,
- 4 vařené žloutky-prolisované,
- trošku rumu,
- 8 lžic nastrouhaného kokosu,
- čokoláda na vaření,
- kokos na obalení
Utřeme máslo, cukr, rum a žloutky. Pak přidáme kokos. Z hmoty uděláme kuličky, které hned obalíme v kokosu. Uprostřed kuličky uděláme vařečkou důlek a zakápneme rozehřátou čokoládou.
Doutníky
15 dkg pražených lískových ořechů (nejdříve na plechu na sucho opražíme a pak jemně umeleme)
- 15 dkg moučk. cukru
- 15 dkg sušeného mléka
- 25 dkg pokrm. tuk + máslo (napůl)
Vše se zpracuje, vyválíme malé válečky (doutníčky) a necháme v chladu ztuhnout, pak máčíme z jedné strany v čokoládě.
Křupavé hrudky
- 80 g másla,
- 360 g cukru,
- 100 g nasekaných vlašských ořechů,
- 1 lžíce skořice,
- 160 g kukuřičných lupínků,
- 2,5 dcl smetany
Na pánvi rozpustíme máslo a cukr, umícháme karamel. Přídáme ořechy, skořici a smetanu. Mícháme a vaříme do zhoustnutí. Nakonec přidáme lupínky, zamícháme. Lžičku této hmoty dáváme do malého papírového košíčku, necháme ztuhnout.
Nepečené jáhlové kuličky
Jáhly uvařte v jablečném moštu s rozinkami a se špetkou soli. Poté, co vychladnou, přidejte nasekané mandle, kokos, sušený ovesný nápoj a javorový sirup. Pokud by byla směs řídká, přisypejte kokos, který má schopnost nasáknout tekutinu. Z těsta vytvarujte kuličky a obalujte je v kokosu. Hotové pak dávejte do papírových košíčků.
Ořechové úlky babičky Marušky
- 22dkg mletých ořechů
- 25dkg cukru
- 1 bílek
- mleté piškoty na zahuštění
- 1 pol lžíce kakaa
Náplň: máslo vyšlehat do pěny, přidat vaječný koňak.
Konfekty
staročeské vánoční cukroví podávané jako zákusky k vínu.
- 350 g sušených meruněk
- 300 g marcipánové hmoty
- 150 g moučkového cukru
- 150 g cukr krystal
- 3 lžíce džemu pomerančového
- 2 ks pomerančové kůry jemně nastrouhané (z pečlivě omytých nebo bio)
- 0,3 dl pomerančový likér
Meruňky krátce povaříme ve vodě, slijeme, osušíme, nakrájíme spolu s marcipánem nadrobno, smícháme s likérem, necháme odležet 2 hodiny.
Pomerančový džem utřeme s moučkovým cukrem, přidáme k marcipánu s meruňkami, vypracujeme hladkou hmotu, pomerančovou kůru promícháme s cukrem krystal.
Z marcipánové hmoty tvoříme kuličky, které obalíme v kůře s cukrem, necháme ztuhnout, můžeme vložit do papírových košíčků.
Starodávné hečepeče
- 70 g moučkového cukru
- 70 g mandlí
- 1 lžíce šípkové zavařeniny (nemáme-li, dáme rybízovou)
- několik kapek citronové šťávy
- moučkový cukr na vál
- citronová, nebo rumová poleva
Na vál dáme cukr, oloupané a nastrouhané mandle, maličko skořice, zavařeninu a podle potřeby tolik citronové šťávy, aby se dalo udělat tužší těsto. Vál posypeme cukrem a z těsta vyválíme váleček o průměru asi 2,5 cm. Ostrým tenkým nožem krájíme šikmé plátky, klademe na prkénko a necháme asi 2 hodiny oschnout. Nůž během krájení máčíme v moučkovém cukru. Po zaschnutí potřeme plátky citronovou, nebo rumovou polevou a necháme zaschnout.
Švestkový kmen
Potřebujeme:
- 40 g švestkových povidel,
- 25dkg třtinového cukru,
- tlučenou vanilku,
- kandované ovoce
- mandle podle chuti
Postup: Všechny suroviny pečlivě promícháme, pak je vyválíme do tvaru kmenu, posypeme cukrem a zabalíme do pergamenového papíru. Takto připravený kmen se dá do chladu a jakmile ztuhne, můžeme jej krájet na plátky.
Šípkové cukroví
- 150 g moučkového cukru nebo medu,
- 100 g strouhaných mandlí,
- 2 - 4 lžíce šípkové zavařeniny
Všechny suroviny utřeme vařečkou v míse, až vznikne husté těsto. Rozválíme jej na pečícím papíře na výšku prstu a formičkami vykrájíme tvary dle libosti a necháme schnout 48 hodin.
Pozn.: cukroví z šípků či padaných jablek se pro děti v chudých rodinách, hlavně v Krkonoších, peklo místo drahého cukroví.
Kuličky "Rafaelo"
- 50 g másla
- 50 g moučkového cukru
ušleháme do pěny. Přidáme
- 1 vanilkový cukr
- 150 g najemno nastrouhané bílé čokolády
- 2 PL rumu
- 2 PL citronové šťávy
- 60 g strouhaného kokosu
Do této hmoty balíme spařené, oloupané mandle a potom obalíme v kokosu. Nakonec vložíme do papírových košíčků.