Cukroví 2
Anýzové hvězdičky
- 250g hladké mouky,
- 80g cukru,
- 120g másla,
- 1/2 lžičky tlučeného anýzu,
- vanilka,
- nastrouhaná kůra z 1/2 citronu,
- 1 žloutek,
- 1 vejce na potření,
- 30g krystalového cukru
Na vál dáme 250g hladké mouky, přidáme 80g cukru, 120g másla, které rozkrájíme zpracujeme s ostatními přísadami. Přidáme 1/2 lžičky tlučeného anýzu, vanilku, kůru z 1/2 citronu a 1 žloutek. Vše spojíme v těsto, dobře vypracujeme a dáme 1/2 hodiny do studena odležet. Potom jej rozválíme na sílu stébla, vykrajujeme hvězdičky, které klademe na plech potřený tukem, potřeme je rozšlehaným vejcem a posypeme krystalovým cukrem. Krystalový cukr můžeme obarvit několika kapkami červeného bretonu. Hvězdičky pečeme v prostředně teplé troubě dorůžova.
Oříškové hubinky
- 140g krupicového cukru,
- 140g mletých lískových oříšků,
- 70g strouhané čokolády,
- 2 bílky,
- 1 lžička mleté skořice.
Do tuhého sněhu vešleháme polovinu cukru a opatně vmícháme ostatní suroviny i zbytek cukru. Na vymazaný plech (pečicí papír) lžičkou klademe malé kousky těsta, zdobíme celým lískovým oříškem a ve velmi mírně vyhřáté troubě sušíme.
Medové dortíky
Těsto:
- 300 g obyč. hl. mouky
- 3 lžíce medu
- 1 vanil. cukr
- 130 g cukru moučka
- 40 g másla
- 1 celé vejce a 1 žloutek
- lžička jedlé sody
Med, cukr a vejce šleháme nad párou do zhoustnutí. Přidáme máslo a mouku se sodou. Trochu mouky si necháme na podsypání. Těsto vyklopíme na vál a propracujeme rukama. Rozválíme na plát silný asi 3 mm a vypichujeme kolečka (asi 3 cm, těsto při pečení nabude). Pečeme při 175°C na pečicím papíru, nebo vymazaném plechu. Slepujeme máslovým krémem.
Krém:
- 1/8l mléka,
- 1 vrchovatá lžíce maizeny,
- 1 lžíce kakaa,
- 50g medu,
- 1 van.cukr
- vše smícháme, zahřejeme a mícháme do zhoustnutí. Do vychladlého vmícháme 50g másla. Rozdrobíme 6 - 8 upečených tvarů, pokapeme rumem a přidáme do krému.
Kávové koláčky
- 28 dkg hladké mouky
- 10 dkg másla
- 9 dkg práškového cukru
- 8 dkg strouhaných ořechů
- 7 dkg tekutého medu
- 1 žloutek
- 1 PL mleté kávy
- vanilkový cukr
Zpracujeme těsto, vykrajujeme koláčky a v horké troubě rychle upečeme. Studené plnit kávovým krémem (1 nebo 2) a polévat kávovou polevou.
Kávová náplň 1:
15 dkg másla utřít s 10 dkg cukru, lžička medu, mletá káva
Kávová náplň 2:
rozemlít balíček piškotů, spařit kávou (nebo polít rumem), promíchat a přidat 12 dkg másla, hrst mletých ořechů, dochutit džemem
Poleva:
15 dkg práškového cukru, kousek másla, lžíce kávy a tolik horké vody, až docílíme lesklou vláčnou polevu.
Pudinkové rohlíčky
- 60 dkg hladké mouky
- 30 dkg cukru
- 35 dkg másla
- 7 balíčku vanilkového pudinku
- 1/2 prášku do pečiva
- 3 vejce
Dělat na strojku, slepit marmeládou, polovinu máčet v čokoládě.
Vinné cukroví
- 30 dkg hladké mouky
- 15 dkg másla
- 1 žloutek
- 6 PL bílého vína
Vykrajovat drobné tvary, horké obalovat v cukru.
Pařížské tyčky
- 140g cukru,
- 140g strouhaných ořechů,
- 1 žloutek,
- trochu citronové šťávy
Poleva:
- 1 bílek,
- 100 g cukru
- trochu citr. šťávy
Zpracovat, necháme 1 hod odpočinout, pak vyválíme na stéblo silně. Vyšleháme si polevu z bílku a cukru až je tuhá a drží v nádobě. Natřeme na plát těsta a rádýlkem vykrajujeme tyčinky, cca 1cm x 6 cm. Přeneseme na pečící papír a pečeme na 160st. až poleva zrůžoví.
Marokánky
Uvaříme ve vodní lázni kaši: 1/4 l smetany ke šlehání, 4 PL hladké mouky, 5 PL krystalového cukru.
Přidáme 5 dkg rozpuštěného másla a zahustíme směsí rozinek mandlí, ořechů, kandovaného ovoce (asi 20 dkg). Děláme placičky (asi 5-7 cm) a pečeme do hněda. Studené poléváme zespodu čokoládou.
Doporučuji zkusit jednu placičku upéct, pokud by se roztékala, přidat ořechy.
Žloutkové křehulky
- 4 žloutky,
- 150g moučkového cukru,
- 1 lžička vanilkového cukru,
- několik kapek citronové šťávy,
- tuk na vymazání formiček.
Žloutky s cukrem a citronem šleháme el. šlehačem asi 4 min. do husté pěny. Nalijeme do 1/2 olejem vymazané formičky a pečeme 10 min. na 150 st. C a pak ještě 10 min. na 50 st. C. Ještě teplé vyklopíme.
Vánoční kutelky
- 1 kg polohrubé mouky,
- 1 dkg soli,
- 15 dkg práškového cukru,
- 18 dkg rozpuštěného másla,
- 2 žloutky,
- kůra z 1 citronu,
- 4 dkg droždí,
- 500 ml vlažného mléka
náplň: 500 g máku, med, strouhaný perník, skořice
Postup: V misce s troškou vlažného mléka rozmícháme droždí, přidáme lžičku cukru, přikryjeme utěrkou a necháme vzejít na teplém místě. Do velké mísy nasypeme prosetou mouku, přidáme sůl, cukr a nastrouhanou citrónovou kůru. Přilijeme rozpuštěné máslo, žloutky, zbylé vlažné mléko, vzešlý kvásek a zaděláme těsto, které přikryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout. Po vykynutí zabalíme oslazený mletý mák do malých kuliček těsta velikosti pingpongového míčku a dáme chvilku kynout. Pečeme 20 min. při 180 °C. Po upečení pomažeme medem, obalíme v perníku a posypeme skořicí.
Pokroutky z hořkých mandlí
Ustrouhej 14 dkg sladkých a 14 dkg hořkých oloupaných mandlí, dej je na mísu, k nim čtvrt kila tlučeného cukru a zamíchej do toho sníh ze sedmi bílků, načež z toho dělej na papír na plech položený malé kulaté hromádky a nech je spěšné do zlatova upéci, pak je smekni s papíru. Také je můžeš dělat na oplatky, a chceš-li, můžeš také vzíti samé sladké mandle a dát k tomu drobně rozkrájenou kůru s jednoho citronu.
Zázvorovo-karamelové sušenky
- 2 šálky polohrubé mouky
- 3 lžičky mletého zázvoru
- 2 lžičky sody bicarbony
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžička perníkového koření – směs
- ½ lžičky soli
- --------------
- ¾ šálku másla
- 1 šálek hnědého cukru
- 1 vejce
- 3 lžíce melasy
- ½ šálku nasekaných karamel
- ¼ šálku kandovaného zázvoru (lze vynechat)
- 1 šálek cukru krystal na obalení
Prvních šest ingrediencí mixujeme ručním mixérem, až se vše úplně spojí. Přidáme vejce a melasu, pečlivě promícháme, ale nešleháme. Přidáme suché přísady a na malý stupeň šleháme 1 minutu. Nakonec přimícháme kousky karamelu a zázvoru a necháme hodinu odležet.
Zatím si tukem vytřeme dva plechy a troubu si rozehřejeme na 175 stupňů C. Z těsta tvarujeme kuličky, obalíme je v misce s krystalovým cukrem, klademe je s rozestupy na plech a lehce je přimáčkneme. Pečeme je 8 minut a dalších 5 minut je necháme na plechu vychladnout. Poté je přeneseme na mřížku a necháme je vychladnout úplně. Lépe chutnají, jsou-li připraveny dva dny dopředu. Jsou měkké, plné kousků karamelu a kandovaného zázvoru.
Krinolínky
Linecké těsto se skořicí. Upečeme na plechu vyloženém papírem na pečení do růžova.
Po vychladnutí spojujeme džemem vždy tři kolečka k sobě tak, aby spodní kolečko bylo největší, prostřední menší a vrchní kolečko nejmenší.
Polijeme citrónovou polevou, vršek ozdobíme barevnou lentilkou či kandovaným ovocem.
Mandlové lekníny
- 300 g hladké mouky
- 160 g moučkového cukru
- 160 g másla
- 150 g mletých mandlí
- 1 žloutek
- 1 vanilkový cukr
Vypracujeme těsto a necháme v chladu odpočinout. Vyválíme, vykrajujeme kytičky s výrazně tvarovanými lístky. Polovinu pečeme na plechu a polovinu dáme do malých košíčků a také upečeme. Po vychladnutí máčíme konce okvětních lístků v čokoládě. Spojujeme marmeládou a plníme krémem.