Cukroví 1
Rahat
turecká lahůdka prodávaná zvláště v 19. století v Praze, především na pouťových zábavách.
- 1/2 lžičky ovocného aroma
- 250 g rýže
- 750 g cukru krystal
- 1 špetka potravinářského barviva
- na obalení:
- 1 lžíce cukru moučka
- 1 balíček vanilkového cukru
Rýži rozvaříme v litru vody na hustou kaši.
Cukr rozvaříme ve 2 dl vody "na bublinu" - smočíme-li v něm drátěné očko a foukneme do něj, vyskočí bublinka.
Obojí pak smícháme a vaříme tak dlouho, až se hmota přestane lepit na stěny nádoby. Ochutíme ovocným aroma, obarvíme potravinářským barvivem a rozetřeme na vodou vypláchnutý skleněný tác.
Necháme do druhého dne oschnout a pak krájíme na kostky 2 x 2 cm. Rahat obalíme ve směsi vanilkového a moučkového cukru.
Masopustní placičky - tlapičky
- 2 vejce
- 1 lžička moučkového cukru
- 2 lžíce Hery
- 200g polohrubé mouky
- mouka na vyválení
- ztužený tuk na smažení
- moučkový a vanilkový cukr na posypání
Celé vejce rozšleháme s cukrem a Herou, pak přidáme po částech prosátou mouku a vypracujeme vláčné těsto. Těsto přikryjeme nahřátou utěrkou a necháme asi 15 minut odležet.
Po odležení pomocí lžíce odkrajujíme z těsta stejně velké kousky a vyvalíme z nich tenké, téměř průhledné placičky.
Poklademe je na utěrku a přikryjeme folií, aby neoschly.
Medvědí tlapičky uděláme z placiček tak, že před smažením placičky ozdobíme rozpůlenými a oloupanými mandlemi, které pak připomínají drápy.
Placičky postupně smažíme po obou stranách. Každou usmaženou placičku zbavíme přebytečného tuku tak, že je položíme na papírový ubrousek a teprve poté je pocukrujeme.
Marcipánkové řetězy (z Frýdecko-Místecka)
- Smícháme 300 g hladké mouky
- 100 g másla
- 180 g moučkového cukru
- 1-2 žloutky
- 3 lžíce medu
- tlučený hřebíček
- skořici
- badyán
- citrónovou kůru
- trochu mléka
Utřeme máslo, přidáme cukr, žloutky, med mouku a ostatní přísady.
Těsto propracujeme, vyválíme placku a tvořítkem vykrajujeme srdíčka, čtyřlístky nebo figurky.
Pečeme v horké troubě.
Vychladlé marcipánky pomažeme polevou z utřeného 1 bílku, lžičky octa, 125 g moučkového cukru, které dohromady třeme přibližně 10 minut.
Ozdobíme polovinou loupané mandle, lískovým či vlašským oříškem nebo papírovou hlavičkou andělíčka, růžičkou nebo čtyřlístkem.
Propíchneme jehlou, do větší jehly navlékneme ozdobnou stříbrnou nit a z jednotlivých marcipánků navlékáme řetězy.
Ty pak zavěsíme na stromeček.
Křehtíky
pekly se v Krkonoších na Štědrovečerní stůl
- Z trošky mléka
- 50 g kvasnic
- lžičky cukru
- uděláme kvásek, který necháme vykynout.
- Prosejeme 1 kg polohrubé mouky
- přidáme 400 g rozpuštěného másla
- 250 g cukru
- špetku tlučeného anýzu
- trochu soli
- 6 žloutků
- 2 celá vejce
Smetanou zaděláme na vále těsto tuhé asi jako na štědrovnice a nakonec do něho zaválíme asi 100 g rozinek.
Když těsto vykyne, děláme z něho malé mazanečky, které zvolna dorůžova pečeme.
Po upečení je potřeme rozpuštěným máslem a posypeme práškovým cukrem.
Sádlová kolečka
- 300g sádla
- 400 g cukru
- 120g kakaa
- 300g hlad.mouky
- 1 sáček vanilk.cukru
- lískové oříšky na ozdobu
Všechny přísady smícháme a vytvarujeme kolečka o průměru asi 25mm na každé dáme oříšek /či mandli/.
Pečeme do růžova v předehřáté troubě.
Pečená kolečka můžeme dát i do papírových košíčků a posypat moučkovým cukrem, fantazii se meze nekladou.
Cukrovinky z vnitřního sádla
- 1/2kg hladké mouky
- 1/2 kg sádla vnitřního rozemletého
- 1/4 l mléka
- 1-2 lžíce octa
- 1 vejce
- 1 žloutek
Udělá se těsto a nechá se do druhého dne odpočinout. Vyválí se plát, nakrájí se radýlkem čtverečky a pečou se.
Pokládají se na nenamaštěný plech - samo pustí omastek. Obalujeme upečené cukroví v moučkovém cukru s vanilkou.
Gurabie(Hradec Králové)
Na vál si prosejeme 25 dkg žitné mouky, do důlku vložíme 12 dkg vyškvařeného sádla, 12 dkg tekutého medu, 1 vejce a 1 žloutek, půl lžičky mleté skořice, mezi dva prsty mletého černého pepře a z poloviny citronu strouhanou kůru.
Zaděláme, pokud je těsto řídké, přidáme podle potřeby mouku tak, aby se daly modelovat kuličky.
Ty rovnáme na mastný plech. Do každé vařečkou vytlačíme důlek, do kterého vložíme jádro lískového oříšku.
Pečeme zvolna, týden před použitím, aby kuličky-gurabie změkly.
Římovští hadi
- 0,5 kg cukru,
- 5 vajec,
- půl balíčku perníkového koření,
- 100g nastrouhané čokolády,
- citronová kůra,
- 0,5 kg žitné mouky,
- 1-1,5 kl jedlá soda,
- 30 dkg ořechy a mandle
Cukr a vejce vyšlehat, za stálého šlehání přidat čokoládu, citr kůru, med, perníkové koření.
Mouku smícháme se sodou, ořechy a obě směsi smícháme. Vytvoříme tužší těsto a malou lžičkou nabíráme těsto, vytvarujeme kuličky cca 2-2,5 cm, nebo malé hádky a pečeme 10 min na 150°C.
Srbské cukroví
- 50dkg mouky,
- 25dkg sádla,
- 15-20dkg mletých ořechů,
- 15-20dkg cukru,
- citronová kůra,
- 2 vejce
vše zpracujeme v těsto,vyválíme 2 placky,jednu dáme na vymazaný a vysypaný plech,potřeme
zavařeninou,přiklopíme druhou plackou,potřeme vajíčkem,posypeme ořechama.....v dobře vyhřáté troubě upečeme do růžova,ještě teplé krájíme na řezy asi 2 cm široké 4 cm dlouhé a obalujeme v cukru.
Lomnické kroužky
- 12 dkg másla
- špetka soli
- 1 žloutek
- 1,5 dkg kvasnic
- 3 lžíce mléka
- 25 dkg mouky
- tuk na plech, vanilkový cukr na obalení
Máslo utři do pěny, přidej sůl, žloutek a dál tři. Pak přidej vzešlé kvasnice, naposled mouku a zadělej těsto. Musíš hodně propracovat. U dělej kroužky, asi na malík silné, klaď na pomazaný plech a nech chvíli kynout. Potom v horké troubě do červena upeč a nech úplně vystydnout. Pak každý vem a spěšně ponoř do studené vody, otřepej a hustě obal ve vanolkovém cukru. Dávej hned do horké trouby na plech, kde se musí pouze sušit.
Andulčiny hubinky
Hodně ušlehaný tuhý sníh ze 2 bílků mícháme půl hodiny
s 28dkg cukru,potom přidáme jedno žebro strouhané
čekulády a 28 dkg mletých lískových ořechů...z hmoty
děláme malé hubinky, které pečeme v mírně teplé troubě.
Zázvorky - starý recept
- 280g hl.mouky,
- 280g mouč.cukru,
- 3 žloutky,
- 1 vejce,
- 1 lžička mletého zázvoru,
- trochu citr.šťávy,
- na špičku kulatého nože amonia (pokud nemáme, nahradíme sodou)
Cukr, žloutky, vejce, citr.šťávu a zázvor třeme v misce 15 minut, až směs zesvětlá. Ke konci míchání přidáme amonium a nakonec téměř všechnu mouku. Zbytek mouky si dáme na vál a do ní vyklopíme těsto z misky. Dobře propracujeme a vyválíme trochu silnější - asi na tl.3-4mm. Formičkou vykrajujeme zázvorkové tvary (vypadají jako zubatá kost). Klademe na mírně pomašťený plech. Necháme 24hodin odpočinout. Poté pečeme v mírné troubě do růžova. Prochladlé sundáváme z plechu. Zázvorky s amoniem mají po "naskočení" v troubě uvnitř dutinku, což zázvorky s pr.do peč. postrádají.
Madlenky
Na 12 kusů:
- 160 g hladké mouky,
- 1 lžička prášku do pečiva,
- 2 vejce,
- 85g jemného krystalového cukru,
- špetka soli,
- nastrouhaná kůra z 1 citronu, nebo pomeranče, vosku zbaveného
- 1 lžíce vody z růžových nebo pomerančových květů,
- 1 lžička vanilkového extraktu,
- 85g másla, rozpuštěného a trochu zchlazeného
- práškový cukr na pocukrování.
Předehřát troubu na 190°C. Hodně vymastit formičky na madlenky. Přesít dohromady mouku s práškem do pečiva. Za pomoci elektrického šlehače, našlehat vejce s jemným krystalovým (není-li jemný, tak ho rozmixovat) cukrem po 5–7min., až je hmota hustá a krémová. Zamíchat dovnitř extrakt, citronovou šťávu i vodu z kvetů. Lehce dovnitř vložit po čtyřech částech mouku a máslo. Nechat těsto 2 hod. odpočinout. Opatrně lžicí naplnit formičky do 3/4 obsahu. Jemně klepnout formičkami, aby se všechen vzduch uvolnil.Péct Madlenky asi 12 min. Uprostřed doby pečení, stáhnout teplotu na 150°C a rotovat formičky. Vyzkoušet špejlí, je-li těsto upečené. Vyklopit na mřížku a nechat vystydnout. Potom pocukrovat práškovým cukrem.
Klášterní rohlíčky
- 14dkg hladké mouky,
- 10dkg másla,
- 9dkg mletých ořechů,
- 4dkg nastrouhané čokolády,
- 4dkg mletého cukru,
- 1 žloutek.
Vpracujeme těsto, vtláčíme do formiček rohlíčků a upečeme ve vyhřáté troubě. Vychladlé namáčíme v rozpuštěné čokoládě a obalujeme v mletých oříšcích smíchaných se strouhanou čokoládou.
Vanilkové rohlíčky prababičky Aničky
150 g hladké mouky
20 g moučkového cukru
100 g másla
50 g mletých lískových oříšků
1 žloutek
vanilka a moučkový cukr na obalení
Smícháme mouku, cukr, žloutek, mleté oříšky s plátky másla a ručně propracujeme a uhněteme těsto. Necháme ho v chladu odpočinout. Troubu rozehřejeme na 150 - 170°C a pečeme do růžova.
Ještě horké obalujeme v moučkovém cukru s vanilkou.
Neloupané oříšky můžeme lehce opražit, jsou výraznější a voňavější. Po opražení je zbavíme slupky promnutím v rukách.
Pracny babičky Aničky
- 30 dkg hladké mouky
- 18 dkg másla
- 10 dkg cukru
- 1 vejce
- skořice, nové koření, hřebíček, citronová kůra
- kakao
- tuk na vymazání formiček
- práškový a vanilkový cukr na obalení
Na vále smícháme všechny sypké ingredience, přidáme máslo a vejce a vypracujeme hladké těsto. Necháme nejméně 1/2 hodiny odpočinout. Stejnoměrné kousky těsta vmáčkneme do formiček.
Pečeme na 180°C, upečené obalujeme ve směsi vanilkového a práškového cukru.
Pečená čokoláda
- 350 g kvalitní čokolády
- 250 g másla
- 200 g třtinového cukru
- 4 vejce
- 100 g hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
Nalámanou čokoládu rozpustíme s kostkou másla. Vejce ušleháme a smícháme s cukrem. Přidáme k rozpuštěné čokoládě a zlehka promícháme, přidáme mouku s práškem do pečiva a čokoládové těsto naposledy jemně zamícháme a nalijeme do formy vyložené pečícím papírem. Vkládáme do horké trouby a při 160 °C pečeme cca 30 minut.
Třená linecká kvítka
- 1/2 kg tuku,
- 15 dkg cukru moučka,
- 1/2 hladké mouky,
- 1 vejce,
- 1 žloutek,
- 5 dkg kakaa
Tuk se nahřeje, přidá se cukr, vejce, žloutek. Nakonec se zamíchá nahřátá mouka. Stříkáme na plech trubičkou.
Pečeme při 160°C asi 12 minut. Slepujeme marmeládou.
Rohlíčky s javorovým sirupem
- 200g celozrnné špaldové BIO mouky
- 100g mletých ořechů
- 100g mletých slunečnicových semínek
- 50g karobového prášku
- 125g rostliného tuku na pečení
- 200g javorového sirupu
Smíchat mouku, ořechy,semínka, karob, tuk utřít se sirupem. Pečeme při 160st.
Medové perníčky z žitné mouky
- 86 dkg žitné mouky celozrnné
- 36 dkg třtinového cukru 4 vejce
- 5 dkg másla
- 4 lžíce medu
- 1 lžíce jedlé sody
- 1 perníkové koření
- citrónová kůra (chemicky neošetřeno)
Všechny suroviny smícháme a vypracujeme vláčné těsto. Těsto vyválíme a vykrajujeme tvary. Pečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova.
Mrkvové hvězdičky se zázvorem
- 200 g špaldové mouky
- 100 g pohankové mouky
- 150 ml olivového oleje
- 100 g třtinového cukru
- 1 vajíčko
- 1 velká mrkev
- 1 lžička zázvoru (sušeného nebo nastrouhaného)
Mrkev očistíme, nastrouháme na jemném struhadle smícháme s ostatními surovinami a vypracujeme těsto, které necháme asi půl hodiny odležet. Z vyváleného těsta vykrajujeme různé tvary. Pečeme v mírně vyhřáté troubě na 170 stupňů přibližně 15 minut.
Medové košíčky
Potřebujeme:
- 10 lžic medu,
- 1 lžíce nasekaných vlašských ořechů,
- 1 lžíce nasekaných mandlí ,
- 1 lžička nasekaných lískových oříšků
Postup: Med se rozvaří na teflonové pánvi, odstaví se a přidají se k němu ořechy a mandle. Lžičkou namočenou v studené vodě se nabírá rychle tuhnoucí hmota a dává se do papírových košíčků poskládaných na podnosu. Dříve se ztuhlá hmota v košíčkách balila do barevných papírků a podávala dětem jako slavnostní sladkost.
Karamelky
Potřebujeme:
- 30 dkg cukru,
- 2 dcl melty, mléka či smetany,
- tlučená vanilka
- 8 dkg másla
Postup: Na pánvi necháme zkaramelizovat cukr a pak k němu přidáme buďto meltu nebo mléko či smetanu, tlučenou vanilku a máslo. Za stálého míchání necháme hmotu zhoustnout. Pak jí vylijeme na máslem vymaštěný plech a nožem si naznačíme rýhy, podle nichž se po úplném zatuhnutí hotové karamelky ulamují. V dřívějších dobách se tyto bonbóny rovněž balily do pestrých papírků a nadělovaly dětem.
Domácí kuličky
Potřebujeme:
- 25 g hladké mouky,
- 10 dkg lískových oříšků,
- 29 dkg cukru,
- půl lžičky tlučeného anýzu,
- 2 lžičky kandovaného ovoce,
- 3 vejce
Postup: Všechny suroviny dobře propracujeme a z vzniklého těsta tvoříme kuličky, které pečeme v troubě na 160 stupňů 7-10 minut.